xromata.com


Από τα χρώματα στη μυθολογία (17α) [χρωματικές συνομιλίες] – From colors to mythology

Χρωματικές Συνομιλίες  (17α)

Από τα χρώματα στη μυθολογία.

 

 

 

Το δήλωσα από την αρχή και το θυμίζω πάλι, ότι τα χρώματα μπορεί να σε οδηγήσουν σε απρόβλεπτα μονοπάτια. Ξεκινάς ασχολούμενος μαζί τους και μπορεί να καταλήξεις στην ιατρική, στη μουσική, στη διατροφή ή την αστρονομία.

Έτσι κι’ εμένα τα χρώματα με οδήγησαν σε μια ιδιαίτερη σχέση προς την μυθολογία, της οποίας έκτοτε, πολλά κεφάλαια μου προκαλούν δέος καθώς μου επιτρέπουν να εισχωρήσω μέσα τους, διαπιστώνοντας ότι δεν πρόκειται για απλές εξωπραγματικές αφηγήσεις, όπως φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Για την είσδυσή μου στον περίεργο αυτό κόσμο των μύθων υπαίτια υπήρξε η Ίρις, η θεά του Ουράνιου Τόξου, η θεά των χρωμάτων, η αγγελιαφόρος του Ολύμπου. Μάλλον μου έστειλαν μαζί της μήνυμα οι θεοί από την κορυφή του θεσσαλικού βουνού, ένα απλό μήνυμα, που έλεγε: Πρόσεξέ με! Κοίταξέ με καλά! Τότε κατάλαβα πως τόσα χρόνια που την λάτρευα, έβλεπα μόνο το φόρεμα της. Ποτέ δεν κοίταξα την ίδια. Τώρα τόλμησα να δω την ίδια και έμεινα κατάπληκτος. Αλλά ποια είναι αυτή η Ίρις; Βασικός κανόνας για να γνωρίσουμε ένα μυθολογικό πρόσωπο είναι να μάθουμε την καταγωγή του, τους γονείς του και τί σημαίνει το όνομά του.

Γονείς της Ίριδας ήταν ο Θαύμας, ο γιος του Πόντου και η κόρη του Ωκεανού, η Ωκεανίδα Ηλέκτρα. Από τους γονείς της λοιπόν και ιδιαίτερα από τους παππούδες της, δυο από τις πρωταρχικές και ισχυρές θεότητες της θεογονίας, βλέπουμε πως η καταγωγή της είναι υδάτινη. Πρόκειται λοιπόν για μια θεότητα που σχετίζεται με το υγρό στοιχείο και όχι μόνο, γιατί το όνομά της, συγγενικό με αυτό του Σείριου και των Σειρήνων, μας παραπέμπει σε φωτεινά και ατμοσφαιρικά φαινόμενα.

 

 

 

 

Translated into English

 

From colors to mythology

 

I did state from the very beginning and I remind again that colors may lead to unforeseen paths. You start dealing with them and can end in medicine, music, nutrition, or astronomy.

As for me, colors led me to a special relationship to mythology. Since then, several chapters of mythology allow me to penetrate through them, noting that they are not simple unrealistic narratives, as they seem at first sight. For my incursion in the weird world of myths culpable was Iris, the goddess of rainbow, goddess of colors, the messenger of Olympus. I guess her message sent by the gods from the top of the Thessalian mountain, a simple message saying: Watch me! Look at me well! Then I realized that all the years I did love her, I only saw her dress. I never looked at her. Then I dared to see her and I was surprised. But who is this Iris? Basic rule to know a mythological person is to know its origin, his parents and what its name implies.

Parents of Iris were Thavmas, son of Pontus and the daughter of Ocean the Oceanid Electra. From her parents’ side and especially from grandparents, two of the primary and powerful deities of the Theogony, we see that her origin was water. So this is a deity associated with the sea and not only because of her origin but her name as well name, relative to that of Sirius and the Sirens, refers to light and atmospheric phenomena.

 


is | Topic: Ίρις και τα χρώματά της, Μύθοι και χρώματα, Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: , , ,

11 Comments, Comment or Ping

  1. AYΓΟΥΣΤΑ

    1

    Καλημέρα. Άκουσα ότι τα χρώματα έχουν ίδιες ιδιότητες με την ψυχή, οι οποίες προέρχονται από ηλεκτρομαγνητικη επιδραση και με αυτές προβάλονται: ΠΟΙΟΤΗΤΑ – ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ – ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ. Αυτό εξηγεί πάρα πολλά από τα θέματα που αναπτύσεις Πάνο μου. Τα λέμε.
    01-03-10

    16 Jan
  2. admin

    2

    Δεν ξέρω ΑΥΓΟΥΣΤΑ τί ακριβώς άκουσες για τις ιδιότητες των χρωμάτων και της ψυχής. Θα ήθελα να το μάθω. Πάντως η επίδραση των χρωμάτων στον ψυχικό μας κόσμο είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι φανταζόμαστε. Πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν τα posts με τα ανάλογα θέματα και θα έχομε να πούμε και συζητήσουμε πολλά!!!
    Όσον αφορά τον ψυχισμό μας, οπωσδήποτε επηρεάζεται από το μαγνητικό πεδίο που περιβάλλει τους διπλανούς μας. Υπάρχουν “κολπάκια” (τεχνάσματα) για να αποφεύγουμε τέτοιες επήρειες, ακόμα (όχι και τόσο καλό αυτό) και για να επηρεάζομε εμείς τους άλλους !
    Πάνος
    04-03-10

    16 Jan
  3. AYΓΟΥΣΤΑ

    3

    Άκουσα ότι η ηλεκτομαγνητική επίδραση προσδίδει αυτές τις ιδιότητες στην ψυχή, που είναι ίδιες με αυτές των χρωμάτων. Το αποτέλεσμα είναι ότι μέσω αυτών η ψυχή, στην αιθερική της κατάσταση, κάνει ορατή την παρουσία της στο επιπεδό μας με την μορφή φωτός ή λάμψης, σκιάς, καπνού,ακόμα και μυρωδιάς ή ήχου. πχ χτύπημα. Επιπλέον ξέρω ότι ο ήχος, που είναι δόνηση, μέσω κάποιων συνθηκών, όπως χώρος ανάλογος του ηχητικού κύματος, δημιουργεί εικόνα με μορφή τόσο συγκεκριμένη, όσο η καθαρότητα του ήχου που παράγεται από το συγκεκριμένο υλικό σε συγκεκριμένες διαστάσεις χώρου. Κατ΄αυτόν τον τρόπο έχει αποδειχθεί με πειράματα ότι μπορούν να δημιουργηθούν εικόνες που δίνουν την εντύπωση φαντάσματος!
    Αν λοιπόν τα χρώματα γίνονται αισθητά μέσω των ιδιοτήτων τους αυτών, τότε είναι φυσιολογικό και η ψυχή να κάνει μέσω αυτών, την δική της παρουσία. Για τις ιδιότητες αυτές και την δήλωση της παρουσίας του αιθερικού μέσω αυτών, άκουσα από πηγή που δεν θα την αμφισβητούσες, είμαι σίγουρη.
    11-03-10

    16 Jan
  4. 4

    Αγαπητή Αυγούστα, δε ξέρω αν θα μπορέσω, ν’ απαντήσω σαφώς στις ερωτήσεις σου, οι οποίες μεταξύ μας με προβλημάτησαν πολύ ώστε να κάτσω και να σου γράψω.
    Ξεκινώ με την αιθερική κατάσταση της ψυχής ( όπως την αποκαλείς), αν εννοείς την αιθερική ή ζωώδη ψυχή, ναι είναι όντως πυκνός αιθέρας. Ο αιθέρας είναι μία δυναμισμένη κατάσταση, εξαιρετικά συμπαγής, ευαίσθητη, παθοτική και ευπαθής, γι’ αυτό μπορεί να αναπαράγει και να συντηρεί τις ουσιαστικές μορφές (τυπώνει και αναγράφει τις δονήσεις και τα σχήματα τους). Μπορεί δε να γεμίσει όλο το διάστημα, όπως μπορεί και να περιοριστεί σε ένα σώμα. Αποτελείται δε απο μάζες ρευστών, όπως το αιθερικό, το ψυχικό, το ζωτικό, το αστρικό και το δυναμικό. Το τελευταίο το δυναμικό είναι ο φορέας του φωτός, της θερμότητας και του ήχου. Είναι δηλαδή ο φορέας της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης ( αναρωτιέμαι μήπως είναι το ίδιο το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο;). Γιατί απο ότι λέει η επιστήμη, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο είναι πεδίο που μας περιβάλλει, αλλά υπάρχει και μέσα μας
    Αυτό το αντιλαμβανόμαστε, όταν αγγίζουμε κάποιον ή κάτι και μας διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα. Πέρα όμως απο τη φυσική εξήγηση, υπάρχει η άποψη ότι, στο καθένα μας υπάρχει ο ψυχικός ατομικός ηλεκτρισμός, που ονομάζεται “ενέργεια”. Πολλά λέγονται, για το αν η ψυχή είναι ή όχι ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.
    Στη μεταφυσική η αιθερική κατάσταση του ανθρώπου ή αύρα, αναφέρεται σαν το ενεργειακό πεδίο που ακτινοβολεί, ως περίγραμμα χρώματος ή χρωμάτων και παραπέμπει στις δονήσεις της ψυχής ή στήν αντανάκλαση των ενεργειακών πεδίων, που μας περιβάλλουν. Δηλαδή ανάλογα τις ψυχικές διαθέσεις η αύρα δονείται, σε διαφορετικά χρώματα, ήχους και συχνότητες φωτός. Τέλος η ατομική ψυχή είναι ρεύμα ή ρευστό, που κυκλοφορεί μέσα στον άνθρωπο, αλλά και έξω απο αυτόν μέχρι τη Παγκόσμια ψυχή και επιστρέφει πάλι εμπλουτισμένο. Οι ιδιότητες της ψυχής είναι η συναισθητικότητα (απο το πνεύμα) και η τάξη, η μορφή και η αρμονία ( απο την ύλη). Καθώς φαίνεται, οι ιδιότητες της συγγενεύουν με αυτές του αιθέρα και θα τολμούσα να πω, ότι ό αιθέρας είναι η υλική μορφή της ψυχής, ή αν όχι, κάτι συγγενικό μ’ αυτήν.
    Συμπερασματικά θα καταλήξω στα εξής: Αφού ο αιθέρας είναι παντού γύρω μας (αλλά και μέσα μας) και επίσης είναι συντηρητής και ανατυπωτής των μορφών, γιατί να μη μπορεί να πάρει τις ψυχικές δονήσεις και να τις ανατυπώσει σε μορφές φωτός, ή χρώματος, σε σκιάσεις, ή ακόμη σε ήχους. Τώρα για το αν γίνονται αντιληπτές τέτοιες εικόνες απο όλους τους ανθρώπους, δε νομίζω. Πιστεύω όμως ότι, υπάρχουν μερικοί χαρισματικοί άνθρωποι που μπορούν……..
    ευχαριστώ Ιωάννα
    12-03-10

    16 Jan
  5. admin

    5

    Ομολογώ ΑΥΓΟΥΣΤΑ ότι με αυτό το τελευταίο comment σου κάπως μπερδεύτηκα. Τί εννοείς, κατ’ αρχήν ως “ιδιότητες χρωμάτων”, ιδιότητες οι οποίες προσδίδονται και στην ψυχή;
    Δεύτερον, αναφερομένη στην “ηλεκτρομαγνητική επίδραση” αναφέρεσαι στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα ή σε κάτι άλλο;;
    Ρωτώ, γιατί μετά την απάντηση της Ιωάννας, οδηγήθηκα “κάπου”, ακόμα πιο μακριά από αυτά που ήθελα να απαντήσω. Θέλω όμως αυτές τις διευκρινίσεις για να σιγουρευτώ πως μιλάμε την “ίδια γλώσσα”, έτσι ώστε να μην οδηγήσω το θέμα αλλού.
    Πάντως για το θέμα αναπαραγωγής του ήχου, μου θύμισες έναν καθηγητή στο σχολείο που μας δίδασκε ψυχολογία και σε ιδιωτικές συναντήσεις μας έλεγε πως διάφορα υλικά (τοίχοι, σπήλαια κλπ.) μπορούν κάτω από ορισμένες συνθήκες να καταγράφουν (σαν ταινία μαγνητοφώνου) ήχους και κραυγές. Όταν, μετά από καιρό, επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες, γίνεται αναπαραγωγή του ήχου που εμείς τον ακούμε και νομίζουμε ότι πρόκειται για φαντασματικούς ήχους, ή στοιχειωμένα σπίτια κλπ.
    Αυτή ήταν μια τοποθέτηση εκείνου του καθηγητή! Δεν ξέρω κατά πόσο αληθεύει ή όχι. Το νόημα είναι πως υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά που ο “άνθρωπος” ακόμα δεν γνωρίζει…
    Πάντως σ΄ευχαριστώ που έστειλες τη σκέψη μου ακόμα “πιο μπροστά” (δεν την “ξεδίπλωσα ακόμα, περιμένοντας τις απαντήσεις σου).
    Ομολογώ επίσης πως μου κίνησες την περιέργεια για την “πηγή” απ’ όπου έμαθες αυτά που έγραψες, πηγή που είσαι σίγουρη ότι δεν θα την αμφισβητούσα!
    Πάνος
    16-03-10

    16 Jan
  6. AYΓΟΥΣΤΑ

    6

    Ευχαριστώ Ιωάννα και Πάνο κατ’ αρχήν για τις απαντήσεις σας. Ας πάρω ένα – ένα τα θέματα γιατί σκοπός μου δεν ήταν να μπερδέψω εσάς, αλλά να διαφωτιστώ εγώ.
    Αρχικά θα απαντήσω στον Πάνο οτι για μένα ”ιδιότητα” είναι η ενδογενής ενέργεια που προσανατολίζει προς τον σκοπό, ο βαθμός της οποίας εξαρτάται από τον βαθμό της ανάγκης. Κατι σαν ”χαρακτήρας” θα έλεγα. Συνεπώς τα χρώματα και η ψυχή έχουν κοινές ιδιότητες στον ”χαρακτήρα τους” τις οποίες εχουν προσλάβει από την ηλεκτρομαγνητική επίδραση, φυσικά την κοσμική. Περισσότερες λεπτομέριες μπορείς να μάθεις απο την ”πηγή” που λέγεται Νίκη. Όσο για την εγγραφή των ήχων δεν γίνεται μόνο λόγω τοίχων και σπηλαίων. Μεταφορικά οι τοίχοι και τα σπήλαια υπάρχουν και μέσα στον εγκέφαλο και καταγράφονται και εκεί. Έτσι όχι μόνο αναπαράγονται κάτω από συγκεκριμένες ψυχικές καταστάσεις μέσα στον ίδιο μας τον εγκέφελο, αλλά και μέσω της Παγκόσμιας ψυχής, όπως είπε και η Ιωάννα, μεταφέρονται και σε άλλα ”αυτία” ή άλλους χώρους. Τίποτα δεν χάνεται. Ούτε εικόνες – σκηνές, ούτε ήχοι, ούτε συναισθήματα, ούτε πληροφορίες. Πιθανών να φιλτράρονται με κάποιον τρόπο αλλά μένουν όπως και στον Η/Υ σε ”κάδο απορριμμάτων”.
    Κάτι τέτοιο νομίζω αναφέρει και η Ιωάννα στην απάντησή της όταν λέει για τις ιδιότητες του αιθέρα.
    Τώρα, Ιωάννα σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες και που ασχολήθηκες με τις ανησυχίες μου. Κατ’ αρχήν δεν ήξερα οτι ο αιθέρας αποτελείται απο 5 ρεύματα. Αυτό ειναι πολύ ενδιαφέρον.
    Δεύτερον, αφού η ψυχή έχει ιδιότητες από το πνεύμα και την ύλη σε αναλογία 1 προς 3, αντιλαμβάνομαι γιατί δεν ”μαζεύεται” με τίποτα!
    Τρίτον, πιθανολογώ πως κάθε ιδιότητα, όπως αυτές της ψυχής που αναφέρεις, να εμφανίζεται μέσω τριάδος (υποδιαιρέσεις). Αν είναι έτσι, τότε οι ιδιότητες που αναφέρω ίσως ανήκουν στην ιδιότητα της μορφής, γι’ αυτό και εμφανίζονται, γίνονται ορατές. Ή ισως κάθε μια από αυτές που ανέφερα να ανήκουν σε κάθε μία απο αυτές που αναφέρεις εσύ, δηλ. τάξη – μορφή – αρμονία, αντίστοιχα. Δεν ξέρω. Θέλει ψάξιμο. Όσο κατά το πόσο γίνονται αντιληπτές, πιστεύω απ’ όλους. Απλά δεν σταματάμε για να παρατηρήσουμε. Κάνε ένα πείραμα πρώτα με τον ήχο που το θεωρώ και ευκολότερο: Όταν θα είσαι κουρασμένη απο την καθημερινότητα και τον ”θόρυβό” της, την ώρα που θα καθήσεις να χαλαρώσεις (όχι να κοιμηθείς) προσπάθησε να συγκεντρωθείς στο τι ακούς μέσα από την βοή των αυτιών σου. Σιγά – σιγά θα καταφέρεις να ακούς ατόφιες φράσεις της καθημερινότητας, όπως και κάποιο τραγούδι που μπορεί να μουρμουρίζεις ή να σκέπτεσε και δεν θα είναι μόνο αυτοί της συγκεκριμένης μέρας, αλλά και παλαιότεροι. Το να πετάξεις τους θορύβους αυτούς και να φέρεις ησυχία στο κεφάλι σου, είναι ένα βήμα ισορροπίας. Το να τους αγνοούμε ή να τους αφήνουμε εκεί μέσα, μας κάνει νευρικούς και μας εμποδίζει να εστιαζόμαστε σε κυρίαρχα θέματα. Γιατί αυτοί υπάρχουν εκεί εγκλοβισμένοι.
    Τέταρτον, μήπως αυτό το ”δυναμικό ρευστό” που αναφέρεις ως φορέα της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης, είναι τελικά αυτό που αναφέρεται ως ”Αγάπη” και πηγή ζωής; Αυτό που οι άνθρωποι μπερδεύουν με το συναίσθημα;
    Τέλος θα ήθελα να σε ρωτήσω, ποιά η διαφορά μεταξύ ρευστού και ρεύματος.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    20-03-10

    16 Jan
  7. 7

    Αυγούστα γειά σου….απαντώντας στην ερώτηση σου “ποιά η διαφορά μεταξύ ρεύματος και ρευστού” θα πώ ως προς την ερμηνεία τους, ότι σύμφωνα με το λεξικό και τα δύο παράγονται απο το ρήμα “ρέω”, το μέν πρώτο είναι ουσιαστικό και σημαίνει τη κίνηση, τη ροή, ενώ το δεύτερο είναι επίθετο και σημαίνει τη κατάσταση της ροής,της κίνησης. Δηλαδή το ρεύμα δείχνει μία κίνηση, η ρευστότητα το τρόπο με τον οποίο υπάρχει αυτή η κίνηση σε δεδομένη στιγμή. Κατά τη γνώμη μου η διαφορά είναι μεταξύ της κινητικότητας και της μορφής των δονήσεων. Γιαυτό υπάρχουν τόσες πολλές ποιότητες ψυχικού ρευστού. Όταν οι αρετές ή ιδιότητες που επικρατούν σε ένα απο τα ρευστά της ψυχής είναι φύσης υλικής, τότε η ψυχή λέγεται “υλική”, όταν είναι φύσης πνευματικής, λέγεται “πνευματική”. Σταματώ εδώ πρός το παρόν, γιατί περαιτέρω ανάλυση θα χρειαζόταν πολύ χρόνο και χώρο. Θα επανέλθουμε κάποια άλλη φορά.
    Σε κάποιο σημείο αναφέρεις ότι, οι ιδιότητες της ψυχής εμφανίζονται μέσω τριάδος. Όντως είναι έτσι, γιατί κάθε εκδήλωση είναι τριαδική, π.χ. η συναισθητικότητα της ψυχής εκδηλώνεται μέσω της εντύπωσης, του αισθήματος και του συναισθήματος. Όσο για την εγγραφή των εντυπώσεων ή των συναισθημάτων, τίποτα δε περνάει μέσα μας που να μη καταγράφεται, όπως και ότι φεύγει απο εμάς καταγράφεται στη Παγκόσμια Ψυχή (άσχετα αν είναι συνειδητό ή ασυνείδητο από εμάς). Γιαυτό μπορούμε μέσω της μνημονικής ψυχής, να ανακαλούμε και να αναπολούμε…..
    Σε χαιρετώ και σου εύχομαι
    “Άγιο Πάσχα” ….Ιωάννα
    21-03-10

    16 Jan
  8. admin

    8

    Θα πω κι’ εγώ ΑΥΓΟΥΣΤΑ τη δική μου άποψη για τις ιδιότητες. Ενδιαφέροντα, αλλά πολλά, τα όσα γράφεις σ’ αυτό το comment, έτσι λόγω ανεπάρκειας χρόνου, προς το παρόν θα ασχοληθώ με το πρώτο μέρος. Εξάλλου γενικότερα, όπως είδα, σου έχει απαντήσει η Ιωάννα.
    Η ιδιότητα, στον απλούστερο ορισμό της, σημαίνει το “ιδιαίτερο χαρακτηριστικό” ενός πράγματος. Ως έτυμο προέρχεται από το “ίδιος”.
    Αναφορικά ως προς κάποιο πρόσωπο, ιδιότητα σημαίνει τη θέση που έχει κανείς (πχ. διευθύνων, μαθητής κλπ. κλπ.)
    Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα έχει σταθερές ιδιότητες που χαρακτηρίζουν όλα τα τμήματά του, όπως κινητικότητα, δυϊσμός, κυματοειδής φύση, μήκος κύματος, συχνότητα, ισχύς, ταχύτης κλπ. Οι ιδιότητες αυτές παραμένουν σταθερές σε όλο το μήκος του φάσματος, απλώς διαφοροποιούνται οι τιμές τους κατά τμήματα. Επιπλέον, κάθε τμήμα του φάσματος παρουσιάζει και τις δικές του ιδιαίτερες (φαινομενικά τουλάχιστον) ιδιότητες.
    Αναλογικά το τμήμα του ορατού φωτός, κατέχει όλες τις ιδιότητες του φάσματος ενώ παράλληλα έχει και τις δικές του ιδιαίτερες. Το ίδιο συμβαίνει αναλογικά και με τα χρώματα που εκδηλώνονται και αυτά σαν ιδιαίτερες ιδιότητες του ορατού φωτός. Όσο επιμεριζόμαστε (“κατεβαίνουμε προς τα κάτω”) οι νεότερες προκύπτουσες ιδιότητες, απομακρύνονται από την αντικειμενικότητα και εκλαμβάνουν μορφή πιο υποκειμενική.
    Δηλαδή τα χρώματα (λειτουργώντας σε σχέση με τον ψυχισμό μας) λαμβάνουν ιδιαίτερες ψυχολογικές ιδιότητες, οι οποίες εξαρτώνται και έχουν άμεση σχέση με το “συνολικό πακέτο” του συγκεκριμένου πλανήτη στον οποίο εμφανίζονται (στην περίπτωσή μας τη γη). Με άλλα λόγια, αφού η φύση του πλανήτη αυτού συμβάλλει ώστε ο ουρανός του να προβάλλει συγκεκριμένο χρώμα, το ίδιο και ο βασικός χυλός ζωής των όντων του (το αίμα) τα χρώματα εκλαμβάνουν ανάλογες ψυχολογικές ιδιότητες, οι οποίες παρά την αντικειμενικότητά τους, εκλαμβάνονται υποκειμενικά ανάλογα με τα βιώματα και την θετική η αρνητική σχέση που έχει δημιουργήσει κάθε ένας μας σχετικά με το κάθε χρώμα.
    Άρα λοιπόν ένα μέρος της ανθρώπινης ψυχής επηρεάζεται άκρως από τις ιδιότητες των χρωμάτων (και κατ’ επέκταση του φάσματος) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χρώματα και ψυχή έχουν τις αυτές ιδιότητες, γιατί τότε θα επρόκειτο για το ίδιο πράγμα. Δεν αποκλείεται όμως μια έρευνα να αποδείξει ότι τα δυο αυτά “στοιχεία” παρουσιάζουν αναλογικά παρόμοιες ιδιότητες, οπότε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχει κάποια σχέση ή σχετικότης μεταξύ τους.
    Εάν υφίσταται αυτή η περίπτωση (που όπως είπα δεν αποκλείεται) τότε μπορεί να εξηγηθούν και να αποδειχτούν πολλά φαινόμενα που η άγνοιά μας αποδίδει στον κόσμο των “φαντασμάτων” ή η ημιμάθειά μας τα ανάγει στο “αστρικό”.
    Ας μην ξεχνάμε πως μέσα στο φάσμα περικλείονται τα ραδιοκύματα, η τηλεόραση κλπ., πράγματα που διαπερνούν σχεδόν τα πάντα, μεταδίδονται και μεταφέρονται στον χωροχρόνο και μας ήταν άγνωστα έως ότου εφευρέθηκαν οι κατάλληλοι δέκτες εντοπισμού και σύλληψής τους, οι οποίοι σχετικά προς την τελειοποίησή τους, βρίσκονται ακόμα στα σπάργανα.
    Πάνος
    23-03-10

    16 Jan
  9. admin

    9

    Απαντώντας ΙΟΑΝΝΑ στην ΑΥΓΟΥΣΤΑ με βοήθησες να καταλάβω τη διαφορά μεταξύ ρεύματος και ρευστού. Εάν κατάλαβα καλά, εννοείς πως ένα ρεύμα μπορεί να έχει περισσότερα από ένα ρευστά;
    Δηλαδή, ένα ρεύμα πηγάζει από ένα σημείο και διαχωρίζεται σε διαφορετικές ροές;
    Ή μήπως η ροή του ίδιου ρεύματος αλλάζει μορφές κατά τη διαδρομή του; Όπως δηλαδή ένα ρυάκι, αλλού κυλά ήρεμα, αλλού δημιουργεί στροβίλους, αλλού μικρούς καταρράκτες και σε κάποια σημεία λιμνάζει;
    Πάνος
    25-03-10

    16 Jan
  10. 10

    This is very interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!
    23-1-11

    16 Jan
  11. 11

    The economy is so messed up. Many are really having a bad time. I appreciate you taking time to blog about this stuff so we can all educate ourselves.
    28-1-11

    16 Jan

Reply to “Από τα χρώματα στη μυθολογία (17α) [χρωματικές συνομιλίες] – From colors to mythology”