xromata.com


Το άχρονο φως – The timeless light

Το άχρονο φως

Η ηλικία του φωτός


Παλιώνουν τα χρώματα; Γερνούν; Έχουν ηλικία;

 

Όσο παλιώνουν οι καιροί

Κι’ όσο περνούν οι χρόνοι

Παλιώνει ο λύχνος, μα ποτέ

Το φως του δεν παλιώνει

 

 

Αυτή την κρητική μαντινάδα συμπεριλαμβάνει ο καθηγητής Γιώργος Γραμματικάκης στο βιβλίο του «Η αυτοβιογραφία του φωτός» σχολιάζοντας ότι αυτό το έξοχο κρητικό τετράστιχο έχει συλλάβει την ίδια την αλήθεια.

Το φως ποτέ δεν παλιώνει και φυσικά μαζί του δεν παλιώνουν τα συστατικά του, τα χρώματα!

Το φως βρίσκεται πέρα από τη ροή του χρόνου, ενώ τα όσα φωτίζει και περιβάλλει υφίστανται τη φθορά του χρόνου. Παλιώνουν, μεγαλώνουν, γερνούν. Αστέρια, πλανήτες, άνθρωποι, μηχανές…

Γράφει λοιπόν ο Κος Γραμματικάκης στο βιβλίο του τα εξής:

«Ένα ρολόι που μεταφέρεται από φωτεινές ακτίνες δεν θα καταγράψει κανένα χρόνο από τότε που ξεκινά το φως μέχρι το τέλος της διαδρομής του. Ακόμα και για έναν επιβάτη του φωτός, ο χρόνος δεν περνά καθόλου. Ο επιβάτης του θα παρέμενε αγέραστος και αθάνατος.

Όσο λοιπόν και αν φαίνεται παράδοξο, το φως δεν έχει ηλικία, για το φως ο χρόνος δεν περνά. Το φως, αφού δημιουργήθηκε, δεν μπορεί πια να αλλάξει, επειδή δεν γερνά. Πρέπει επομένως να παραμένει πάντοτε το ίδιο. Από τη θεωρία της σχετικότητας αναδύεται μια αναμφισβήτητη και συγκλονιστική αλήθεια:

Το φως (με τα χρώματά του, προσθέτω) δεν γερνά, δεν έχει ηλικία. Είναι η μόνη οντότητα στη φύση που δεν σημαδεύεται από το πέρασμα του χρόνου, που δεν ζει υπό την απειλή του.

 

 

Όσα αναφέρθηκαν ανωτέρω, επεξηγούν το μύθο της επανάστασης του Κρόνου κατά του Ουρανού, όπου ο Κρόνος, με προτροπή της μητέρας του Γαίας ευνουχίζει με κυρτό δρέπανο τον πατέρα του Ουρανό και εγκαθιστά τη βασιλεία του Κρόνου ( = Χρόνου).

 

Translation into English

 

The timeless light
The age of light

 

 

Do colors age? Are they coming older? Do they have an age?

 

 

As times are ageing

As years are passing by

The lamp ages, but never

Its light gets older

 

This Cretan couplet is included in Professor’s George Grammatikakis book "The Autobiography of Light" commenting that this excellent Cretan quatrain has captured the very truth.

Light never gets old and certainly its ingredients, the colors do not age as well!
Light passes away from the flow of time, but everything it lights and surrounds are suffering the ravages of time. They are ageing, growing up, growing older. Stars, planets, people, machines …

So Mr. Grammatikakis writes as follows in his book:

"A clock carried by light rays will not record any time since the very beginning of light race until the end of its journey. Even for a passenger of light, time does not pass at all. The passenger would remain ageless and immortal.

 As much as it may seem paradoxical, light does not age, for light there is not passing time. Since light was created, it cannot be changed due of aging. Therefore always it remains the same. From the theory of relativity emerges a fascinating and undeniable truth:
The light (and its colors, we add) is not ageing, it has not age. It is the only entity in nature that is not marked by the passage of time, not living under its threat.

 

What was mentioned above, explains the myth of Saturn’s revolution against his father Uranus (sky), when Saturn, with the encouragement of his mother Gaia (earth) with his curved sickle castrates his father Uranus and install the reign of Saturn (= time).

Saturn in Greek was called Κρόνος (Kronos) sounds quite similar to Χρόνος (Hronos) that means “time”.

 


is | Topic: Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και Φως, φως | Tags: , , , , ,

2 Comments, Comment or Ping

  1. ΓΙΩΡΓΟΣ

    1

    Αγαπητε Πανο γεια σου!!

    Ελπιζω να μην ελειψα πολλα τερμινα αλλα και απο την αλλη δεν ηταν προσωπικη η αποχη μου αλλα του υπολογιστη μου που εχει αποκτησει δικια του προσωπικοτητα γιατι εκτος απο το οτι μου εκανε νερα στο ιντερνετ αποφασισε να μου καψει τον σκληρο δισκο.Ελπιζω να καταφερω να παρω εναν καινουργιο υπολογιστη και να του επιβαλομαι περισοτερο.
    Σχετικα με τα παραμυθια και χρωματα εκανα μια προσπαθεια ωστε να φανει η αισιοδοξη και ισως λιγο παραπανω η ρομαντικη πλευρα του πραγματος και να δουμε τα πραγματα ισως πιο θετικα! γιατι? γιατι κατα την προσωπικη μου αποψη πιστευω οτι μεσα απο καθε εποχη ανεξαρτητα απο τον τροπο που προβαλει και επειρεαζει τις νεες γενιες πρεπει δε πρεπει να διακρινουμε την οποια αρμονια πηγαζει μεσα απο τα χρωματα και την νεα μορφη που διευρινετε η φαντασια μας σημερα. Και το ερωτημα μου ειναι λιγο πολυπλοκο νομιζω! και η ερωτηση ειναι ποιο πιστευεις οτι ειναι το μονοπατι εκεινο το οποιο θα οδηγησει τον ανθρωπο ωστε να εναρμονισει τα χρωματα εντος και εκτος του ωστε με τον αναλογο στροβιλισμο σαν τον δισκο του Νευτωνα να καταστησει το αχρονο φως στην προσωπικοτητα του? αυτα ειχα πω και ρωτησω και περιμενω τις οποιες συμβουλες και απαντησεις στα ερωτηματα μου απο εσενα η οποιον αλλον συνομιλητη. Μεχρι την επομενη συνομιλια μας να περνας καλα εσυ και τα υπολοιπα μελη του site και ιδιετερους χαιρετισμους στην ΙΩΑΝΝΑ και στον Γιαννη!
    26-01-10

    13 Jan
  2. admin

    2

    Ως προς το ερώτημά σου ΓΙΩΡΓΟ η απάντηση είναι το ίδιο το blog, ο στόχος που έχουν τα “xromata.com” να διαδώσουν και να επιφέρουν μια αφύπνιση στον άνθρωπο για το τί είναι χρώμα και τί δυνατότητες έχει!
    Έτσι ανοίγει το μονοπάτι εκείνο το οποίο θα οδηγήσει τον άνθρωπο ώστε να εναρμονίσει τα χρώματα εντός και εκτός του και στη συνέχεια να οδηγήσει την προσωπικότητά του προς το άχρονο φως.
    Βήμα πρώτο επί της χρωματικής ατραπού: Να γνωρίσει τη δυνητικότητα των χρωμάτων!
    Βήμα δεύτερο: να τα αγαπήσει όλα, να σταματήσει τις διακρίσεις και να γίνει “πολύχρωμος”!
    Βήμα τρίτο: να επηρεάζεται από τις θετικές ιδιότητες των χρωμάτων και να χρησιμοποιεί κυρίως αυτές!
    Πάνος
    04-02-10

    13 Jan

Reply to “Το άχρονο φως – The timeless light”