xromata.com


Χρωματα Χριστουγεννων, κοκκινο + πρασινο

 

Κόκκινο και πράσινο, τα χρώματα των Χριστουγέννων

 

 

 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το κόκκινο και το πράσινο είναι τα παραδοσιακά χρώματα των Χριστουγένων;

Για εκατοντάδες χρόνια τα χρώματα αυτά, το κόκκινο και το πράσινο, παραμένουν τα χριστουγεννιάτικα χρώματα, αλλά γιατί; Πώς έγιναν τα κατ’ εξοχήν χρώματα της εορταστικής αυτής περιόδου;

 

 

Ναι, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι πράσινα και τα ρούχα του Άη – Βασίλη κόκκινα, αλλά τα σύγχρονα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά σύμβολα δεν είναι ο λόγος συσχετισμού των Χριστουγέννων με τα χρώματα αυτά.

Για να βρούμε την ρίζα του συσχετισμού τους με τα Χριστούγεννα πρέπει να ταξιδέψουμε αρκετά πίσω στον χρόνο.

 

 

Αν και κανείς μας δεν γνωρίζει επακριβώς πως έγινε η σύνδεση αυτή, υπάρχουν κάποιες δημοφιλείς θεωρίες.

Πολλοί Χριστιανοί πιστεύουν ότι το κόκκινο και το πράσινο εμπνέονται από τη ζωή του Ιησού, την γέννηση του οποίου γιορτάζουν οι χριστιανοί τα Χριστούγεννα.

Το πράσινο, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύει την αιώνια ζωή του Ιησού Χριστού, ακριβώς όπως τα αειθαλή δέντρα παραμένουν πράσινα όλο το χειμώνα.

Ομοίως, το κόκκινο αντιπροσωπεύει το αίμα που χύθηκε από τον Ιησού Χριστό κατά τη διάρκεια της σταύρωσης του.

Όμως μερικοί μελετητές χρονολογούν την παράδοση του κόκκινου και του πράσινου των Χριστουγέννων πίσω στα 1300 περίπου, όταν οι εκκλησίες παρουσίαζαν τα ‘θρησκευτικά δρώμενα’ που προορίζονταν να εκπαιδεύσουν ένα ευρέως αναλφάβητο κοινό που δεν μπορούσε να διαβάσει την Βίβλο.

 

 

Ένα δημοφιλές θρησκευτικό δρώμενο που παρουσιαζόταν συνήθως την Παραμονή των Χριστουγέννων, ήταν η ιστορία του Αδάμ και της Εύας στον κήπο της Εδέμ. Όσοι γνωρίζουν την ιστορία γνωρίζουν ότι ο Θεός έδωσε εντολή στον Αδάμ και την Εύα να μην φάνε καρπούς από το δέντρο της Γνώσης του καλού και του κακού, κάτι που όμως το έκαναν παραβαίνοντας την εντολή και εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο.

 

 

Για την αναπαράσταση του θρησκευτικού αυτού δρώμενου ήταν απαραίτητη η παρουσίαση μιας μηλιάς, γιατί σαν μηλιά αναφέρεται στις γραφές το δέντρο της Γνώσης, δεδομένου όμως ότι οι μηλιές είναι φυλλοβόλα δέντρα και είναι γυμνά από φύλλα και καρπούς τον χειμώνα, οι εκκλησίες έφερναν για την τέλεση του δρώμενου αντί για μηλιές πεύκα που είναι αειθαλή και προσέδεναν στα κλαδιά τους μήλα, από την συγκομιδή που είχαν, για να παρουσιάσουν το Δέντρο του Καλού και του Κακού.

 

 

Με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι άρχισαν να αντιγράφουν αυτή την πρακτική στα σπίτια τους, αναπτύσσοντας την παράδοση του χριστουγεννιάτικου δέντρου και χρησιμοποιώντας κόκκινα και πράσινα χρώματα τα Χριστούγεννα.

 

 

Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι η πρακτική της χρήσης του κόκκινου και πράσινου την εορταστική αυτή περίοδο πηγαίνει ακόμη πιο πίσω στην ιστορία, εντοπίζοντας την αρχαία ρωμαϊκή γιορτή Saturnalia, η οποία γινόταν προς τιμήν του θεού Κρόνου και συνέβαινε κάθε χρόνο μεταξύ 17 Δεκεμβρίου και 23 Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της γιορτής, οι Ρωμαίοι διακοσμούσαν τα σπίτια τους με ιερά και τοποθετούσαν μικρά ειδώλια που ονομάζονταν sigillaria στα κλαδιά των αειθαλών δέντρων.

Με την πάροδο του χρόνου, τα αειθαλή φύλλα με κόκκινους καρπούς άρχισαν να συμβολίζουν την εορταστική και χαρούμενη αυτή εποχή.

 


is | Topic: Uncategorized, Γιατί έχει χρώμα....., εποχες, μήνες, ημέρες και χρώματα, ιστορία και χρώματα, κόκκινο, Πράσινο | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χρωματα Χριστουγεννων, κοκκινο + πρασινο”