xromata.com


Φυτικες βαφες, ιντιγκο

 

Βαφές και χρωστικές από το ζωικό και φυτικό βασίλειο.

Φυτικές βαφές

[1]

 

 

Πολλές φυτικές χρωστικές χρησιμοποιούνται σαν βαφές. Αυτές οι βαφές βρίσκουν, μεταξύ άλλων, χρήσεις στη βιομηχανία τροφίμων και στην υφαντουργεία. Ο κατάλογος είναι εκτεταμένος, αλλά εμείς θα ασχοληθούμε με δυο παραδείγματα, το ίντιγκο (indigo) και το ερυθρόδανο (madder).

 

Ίντιγκο (indigo)

 

 

Το ίντιγκο είναι μια φυσική χρωστική ουσία που συνδέεται δομικά με τις βεταλαΐνες* (μια τάξη κόκκινων και κίτρινων βιο-χρωστικών που αντικαθιστούν τις ανθοκυανίνες στα καρυόφυλλα φυτά).

*[Για τις βεταλαΐνες είχαμε αναφερθεί στην ανάρτηση

https://xromata.com/?p=6547 ]

Η χρωστική αυτή ουσία είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια διαιτητική ανάγκη.

 

 

Για χιλιετίες, τα φυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για να παράγουν βαφές.

Το ίντιγκο είναι μια φυσική βαφή που τα ίχνη της μπορούν να ανιχνευθούν από την εποχή της αρχαίας αιγυπτιακής πόλης Θήβας το 3000 π.Χ.

Οι αιγυπτιακές μούμιες που χρονολογούνται γύρω στο 2400 π.Χ. ήταν τυλιγμένες σε ύφασμα που περιείχε ίχνη ίντιγκο, και από το 2000 π.Χ. η χρήση της ήταν ευρέως διαδεδομένη στην Ινδία.

Οι Πίκτες, που προσπάθησαν να σταματήσουν την επέλαση του Ιούλιου Καίσαρα στη Βρετανία το 58 π.Χ., φορούσαν μπλε χρώματα.

 

 

Η βαφή εξαγόταν είτε από το φυτό ίντιγκο, είτε από άλλα ευρωπαϊκά φυτά, όπως το woad (ίσατις η βαφική).

 

 

Το ίντιγκο χρησιμοποιείται ακόμα ευρέως στις βαφές των μπλου τζην, αν και σήμερα μπορεί να παραχθεί συνθετικά, καθώς και μέσω ζύμωσης του φυτού ίντιγκο (το οποίο δεν είναι το ίδιο μπλε).

 

 

Σ.σ.: Στο ίντιγκο έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν και θα αναφερθούμε αναλυτικότερα στο μέλλον.

 

 

Συγκεκριμένα για την σχέση του ίντιγκο με τα μπλου τζην είχαμε αφιερώσει ένα ολόκληρο άρθρο, τον σύνδεσμο του οποίου σας παραθέτουμε κατωτέρω, για διευκόλυνσή σας, αν θέλετε να το διαβάσετε.

http://xromata.c om/?p=8015


is | Topic: βαφές, μπλε, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Φυτικες βαφες, ιντιγκο”