xromata.com


Χρωματισμος ζωων [Ε]

 

Ο χρωματισμός των ζώων

[Ε]

Άλλοι λόγοι χρήσης των χρωμάτων στο ζωικό βασίλειο

Σηματοδότηση (Signaling)

 

 

 

Το χρώμα χρησιμοποιείται ευρέως για τη σηματοδότηση σε ζώα τόσο διαφορετικά όσο τα πουλιά και οι γαρίδες.

Η σηματοδότηση περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις σκοπούς:

διαφήμιση, για να σηματοδοτήσει μια ικανότητα ή υπηρεσία σε άλλα ζώα, είτε ανάμεσα σε ένα είδος είτε μεταξύ διαφορετικών ειδών.

σεξουαλική επιλογή, όπου τα μέλη ενός φύλου επιλέγουν να ζευγαρώσουν με κατάλληλα χρωματισμένα μέλη του άλλου φύλου, οδηγώντας έτσι στην ανάπτυξη τέτοιων χρωμάτων που έλκουν το αντίθετο φύλο

προειδοποίηση, για να σηματοδοτήσει ότι ένα ζώο είναι επιβλαβές, για παράδειγμα μπορεί να τσιμπήσει, είναι δηλητηριώδες ή έχει πικρή γεύση. Τα προειδοποιητικά σήματα μπορεί να είναι ειλικρινή ή ψευδή.

 

 

 

 

 

Διαφημιστική σηματοδότηση:

Ο διαφημιστικός χρωματισμός μπορεί να σηματοδοτήσει τις υπηρεσίες που προσφέρει ένα ζώο σε άλλα ζώα.

Αυτά μπορεί να είναι του ίδιου είδους όπως στη σεξουαλική επιλογή, ή διαφορετικών ειδών, όπως στην συμβίωση καθαρισμού.

Η σηματοδότηση η οποία συχνά συνδυάζει χρώμα και κίνηση, μπορεί να γίνει αντιληπτή από πολλά διαφορετικά είδη, όπως για παράδειγμα, οι γαρίδες Stenopus hispidus που ζουν πάνω σε κοράλλια έλκουν με την αργή κίνηση των κατάλευκων κεραιών τους διάφορα είδη ψαριών, ακόμη και θαλάσσιες χελώνες, ώστε να τα καθαρίζουν από παράσιτα, μύκητες και κατεστραμμένους ιστούς.

 

 

 

Σεξουαλική επιλογή:

Ο Δαρβίνος παρατήρησε ότι τα αρσενικά ορισμένων ειδών, όπως τα παραδείσια πτηνά, είναι πολύ διαφορετικά από τα θηλυκά του είδους.

Ο Δαρβίνος εξήγησε τέτοιες διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών στη θεωρία της σεξουαλικής επιλογής στο βιβλίο του «The Descent of Man».

Μόλις τα θηλυκά αρχίσουν να επιλέγουν αρσενικά σύμφωνα με κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, όπως μια μακριά ουρά ή ένα χρωματιστό λοφίο, το χαρακτηριστικό αυτό τονίζεται όλο και περισσότερο στα αρσενικά. Τελικά όλα τα αρσενικά θα αποκτήσουν τα χαρακτηριστικά που επιλέγουν τα θηλυκά, καθώς μόνο αυτά τα αρσενικά θα μπορούν να ζευγαρώσουν.

Αυτός ο μηχανισμός είναι αρκετά ισχυρός ώστε να δημιουργεί χαρακτηριστικά που μπορεί να αποβαίνουν μειονεκτικά για τα αρσενικά κατά άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, μερικά αρσενικά παραδείσια πουλιά έχουν φτερά ή ουρά τόσο μακρά που εμποδίζουν την πτήση, ενώ τα λαμπρά τους χρώματα μπορεί να κάνουν τα αρσενικά πιο ευάλωτα στα αρπακτικά ζώα.

 

 

Στο έπακρο, η σεξουαλική επιλογή μπορεί να οδηγήσει τα είδη σε εξαφάνιση, όπως υποστηρίχθηκε για τα τεράστια κέρατα του αρσενικού ιπποειδούς Irish elk, πράγμα που ίσως δυσκόλευε τα ώριμα αρσενικά να κινηθούν και να τροφοδοτηθούν έτσι ώστε το είδος εξαφανίστηκε.

Διαφορετικές μορφές σηματοδότησης σεξουαλικής επιλογής είναι δυνατές, συμπεριλαμβανομένης της αντιπαλότητας μεταξύ των αρσενικών, και της επιλογής των θηλυκών από τα αρσενικά.

 

 

 

 

Προειδοποίηση:

Ο προειδοποιητικός χρωματισμός είναι ουσιαστικά το αντίθετο του καμουφλάζ και μια ειδική περίπτωση διαφήμισης.

Η λειτουργία του είναι να κάνει το ζώο, για παράδειγμα μια σφήκα ή ένα κοραλλιόφίδο (coral snake), ιδιαίτερα εμφανές στους πιθανούς θηρευτές, έτσι ώστε να παρατηρείται, να παραμένει ο χρωματισμός του στην μνήμη του άρπαγα και στη συνέχεια να αποφεύγεται ως θήραμα.

Όπως επισημαίνει ο Peter Forbes, τα ανθρώπινα προειδοποιητικά σημάδια χρησιμοποιούν τα ίδια χρώματα – το κόκκινο, το κίτρινο, το μαύρο και το λευκό – που η φύση χρησιμοποιεί για να δηλώσει τα επικίνδυνα πλάσματα.

 

 

Τα προειδοποιητικά χρώματα δουλεύουν συνδυάζοντας τους δυνητικούς θηρευτές με κάτι που κάνει το έγχρωμο ζώο δυσάρεστο ή επικίνδυνο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, αφού ο χρωματικός συνδυασμός μπορεί να προειδοποιεί τον άρπαγα για δυσάρεστη γεύση, δυσοσμία, δηλητήριο.

 

 

Ο χρωματισμός προειδοποίησης μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες μορφές χρωματικού μιμιτισμού από άλλα παρόμοια ζώα που δεν κατέχουν τις επικίνδυνες για τους θηρευτές ιδιότητες.


is | Topic: ζωα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χρωματισμος ζωων [Ε]”