xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [μζ΄]: Οι 4 θεες / ηλιοστασια & ισημεριες

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[μζʹ]

 

Η Ίρις και οι 4 Μεγάλες παλιές Θέαινες   

Ισημερίες και ηλιοστάσια

 

Λοιπόν Άνθρωπε, με γνωρίζεις σαν Λητώ, τη Τιτανίδα κόρη των Τιτάνων Κοίου και Φοίβης, ερωμένη του Δία από την Λυκία, όπου λατρευόμουν σαν μεγάλη θεότητα, ενώ ενίοτε ταυτιζόμουν με την νύχτα, το σκότος.

-Ένα λεπτό, αγαπητή Λητώ. Σε διακόπτω εγώ η Ίρις, γιατί οι τέσσερεις θεές παρέλειψαν να μας πουν και μια άλλη σχέση τους ως προς το ηλιακό φως, συγκεκριμένα όχι ως προς το νοητό φως, αλλά το φυσικό φως του τροφοδότη ήλιου.

Η σχέση τους αυτή είναι ως προς τα τέσσερα ιδιαίτερα φαινόμενα της περιφοράς της γης γύρω από τον ήλιο, που συμβαίνουν κάθε έτος, δηλαδή τα δυο ηλιοστάσια και τις δυο ισημερίες.

Πώς είπες Άνθρωπε; Βεβαίως και θα σου πω δυο λόγια γι’ αυτά τα τέσσερα σημεία, δυο λόγια μόνο όμως, γιατί αν αναφερθούμε εκτενώς σε αυτά θα ξεφύγουμε από το θέμα μας, που είναι τα χρώματα, από το οποίο ήδη έχουμε ξεφύγει κάπως, αλλά πώς να το κάνουμε, αναφερόμαστε στην γέννηση του φωτός, του φορέα των χρωμάτων και στις παραστάτριες κατά την γέννησή του, οπότε πιστεύω ότι οφείλουμε να εξαντλήσουμε το θέμα της σχέσης τους μαζί του.

Ήδη μας μίλησαν οι ίδιες και μας είπε κάθε μια τους τί είναι αυτό που τις συνδέει με τα χρώματα και πως για τους λόγους αυτούς παραστάθηκαν στην γέννηση του φωτός.

Τώρα θα τοποθετηθούν και στα τέσσερα σημαντικά αυτά φαινόμενα – σημεία της επενέργειας του ηλιακού φωτός επί της γης, που όπως μόλις προ ολίγου σου είπα, είναι τα δυο ηλιοστάσια και οι δυο ισημερίες.

Το θερινό και το χειμερινό ηλιοστάσιο και η εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία.

Τί είναι τα ηλιοστάσια; Το φανερώνει η ονομασία τους. Στάσεις ηλίου / φωτός!

Η λέξη προέρχεται από το «ήλιος» και το «στέκομαι»/«στάση».

Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο γίνεται προς ή μακριά από τον ήλιο, κάτι που συμβαίνει δυο φορές κατά την ετήσια τροχιά της γης γύρω από αυτόν.

Έχουμε όμως κάποια πραγματική στάση; Όχι βέβαια! Απλώς κοντά στα δυο ηλιοστάσια ο ήλιος φαίνεται σαν να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του, την δε ημέρα του ηλιοστασίου η κίνηση αυτή φαίνεται να μηδενίζεται και να αντιστρέφεται.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται, δύο φορές τον χρόνο, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο, όπου εκεί γύρω στις 23 Ιουνίου έχουμε την μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα του χρόνου, όπου το ημερήσιο φως φθάνει στο ζενίθ του.

Αμέσως μετά έχουμε αντιστροφή της κίνησης και η ημέρα αρχίζει να φθίνει, έως περίπου στις 23 Δεκεμβρίου, όπου έχουμε την μικρότερη μέρα του χρόνου, το χειμερινό ηλιοστάσιο. Από εκεί και ύστερα η μέρα αρχίζει να μεγαλώνει και πάλι μέχρι να φθάσει ξανά στο θερινό ηλιοστάσιο και ούτω καθ’ εξής.

Φυσικά Άνθρωπε, αναφέρομαι στο βόρειο ημισφαίριο της γης. Στο νότιο ημισφαίριό της συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, όπως εξάλλου συμβαίνει και με τις ισημερίες.

Τα ηλιοστάσια, όπως και οι ισημερίες, συνδέονται αναπόσπαστα με τις εποχές του έτους και θεωρείται ότι αρχίζουν ή διαχωρίζουν τις εποχές.

Ισημερία καλείται ο ισομερισμός του 24ώρου σε μέρα και νύχτα, φαινόμενο που κι’ αυτό συμβαίνει δυο φορές τον χρόνο, περίπου στις 21 Μαρτίου η εαρινή ισημερία, ενώ περίπου στις 21 Σεπτεμβρίου η Φθινοπωρινή ισημερία (αντιστρόφως ανάλογα για το νότιο ημισφαίριο της γης).

Το φαινόμενο αυτό στην ελληνική γλώσσα καλείται ισημερία, δηλαδή ίση μέρα (με την νύχτα), ενώ διεθνώς καλείται equinox και σημαίνει ακριβώς το αντίθετο: ίση νύχτα (με την ημέρα). Η λέξη αυτή παράγεται από τα λατινικά, όπου το aequus σημαίνει ίσος και το nox σημαίνει νύχτα.

https://xromata.com/?p=6141

Αγαπητές φίλες, Μεγάλες Θεές, αφού εξήγησα με λίγα λόγια στον Άνθρωπο τί είναι τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες, θα ήθελα να τοποθετηθείτε στα τέσσερα αυτά σημεία, λαμβάνοντας κάθε μια σας την θέση που της αρμόζει.

-Ξεκινώ πρώτη, εγώ η Θέμις, κόρη του Ουρανού και της Γαίας η Νομοθέτις θεά, δεύτερη σύζυγος του Διός, έχει σημασία αυτό το ‘δεύτερη’ που με ταυτίζει με τις δυάδες, αλλά δεν θα το αναλύσουμε τώρα.

Το όνομά μου Θέμις παράγεται από το ρήμα ‘τίθημι’ και δηλώνει αυτό που έχει τεθεί, το ισχύον, ήτοι τον θεσμό, τον νόμο. Είμαι αυτή που ‘θέτει’, που ‘σπέρνει’, τους νόμους πάνω στους οποίους βασίζεται η δημιουργία.

Έτσι λοιπόν, ταυτιζόμενη με την σπορά, σου δηλώνω αυτομάτως την θέση μου, ότι δηλαδή το σημείο στο οποίο επίσταμαι είναι η φθινοπωρινή ισημερία, η εποχή της σποράς!

-Από την σπορά, έως ότου αναφανεί η νέα δημιουργία, το αποτέλεσμα της σποράς, μεσολαβεί κάποιο χρονικό διάστημα. Εδώ, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, επίσταμαι εγώ η Ρέα, η Ροή του Χρόνου.

Μην ξεχνάς Άνθρωπε, ότι στην περίοδο του χειμερινού ηλιοστασίου, οι αρχαίοι Ρωμαίοι γιόρταζαν τα Σατουρνάλια, τιμώντας τον σύζυγό μου Κρόνο – Χρόνο, που στα λατινικά ονομαζόταν Σάτουρν.

-Σπορά, χρονική μεσολάβηση για να φθάσουμε στην εαρινή ισημερία, στο δικό μου σημείο, την εποχή της Διώνης, μητέρας του Κάλους της Πανδήμου Αφροδίτης, όπου τα πάντα ανθοφορούν και καρπίζουν γεμάτα χρώματα και ωραιότητα…

-Για να καταλήξουμε στο τέλος που σημειοδοτεί μια νέα αρχή, στο θερινό ηλιοστάσιο, όπου το φως της ημέρας φθάνοντας στο ζενίθ του αρχίζει και πάλι να φθίνει ανοίγοντας έναν νέο εποχιακό κύκλο, φέρνοντας σε σύγκρουση το παλιό κατεστημένο με το επερχόμενο νέο, μια ταραχή συναισθημάτων, σκέψεων, προβληματισμών… το σημείο όπου επίσταμαι εγώ, η Άνασσα Αμφιτρίτη, ταράσσοντας με την τρίαινά μου το ήδη καθεστός, οδηγώντας το σε μια φαινομενική πτώση που θα επιφέρει την νέα σπορά….

Ω! Άνθρωπε, σου δηλώσαμε με λίγα λόγια η καθεμιά μας την θέση της. Απλά, σκέψου αυτά που σου είπαμε. Δεν θα προβούμε σε περαιτέρω ανάλυση. Δεν είναι αυτό το θέμα της συνέντευξης των χρωμάτων.

Απλώς ολοκληρώσαμε την σχέση της παρουσίας μας στην γέννηση του φωτός. Τώρα έχει τον λόγο η μητέρα του, η Λητώ, που την διακόψαμε προηγουμένως.


is | Topic: Ίρις και τα χρώματά της, Μύθοι και χρώματα, Συνέντευξη με τα χρώματα, φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [μζ΄]: Οι 4 θεες / ηλιοστασια & ισημεριες”