xromata.com


Η σημασια των χρωματων και η χρηση τους: πορτοκαλι

 

Η σημασία των χρωμάτων

Και η χρήση τους από γραφίστες και άλλους επαγγελματίες

 

Πορτοκαλί (δευτερογενές χρώμα)

(από τον ιστότοπο Color Theory for Designers)

 

Σε προηγούμενο άρθρο αυτής της σειράς, σας υποσχεθήκαμε ότι θα επανέλθουμε λίαν προσεχώς για να δούμε χωριστά και αναλυτικότερα το κάθε χρώμα και την χρήση του.

Ξεκινήσαμε ήδη με το κόκκινο χρώμα και συνεχίζουμε με το πορτοκαλί που είναι το ένα από τα τρία παράγωγα χρώματα της αφαιρετικής μείξης χρωμάτων, αυτό που προκύπτει από την μείξη του κόκκινου με το κίτρινο χρώμα.

 

Πορτοκαλί (παράγωγο χρώμα)

 

 

Το πορτοκαλί είναι ένα πολύ ζωντανό και ενεργητικό χρώμα. Στις υποτονικές του μορφές συσχετίζεται με τη γη και το φθινόπωρο. Λόγω του συσχετισμού του με την μεταβολή των εποχών (από καλοκαίρι σε χειμώνα, καθώς και την αυγή και το δειλινό) το πορτοκαλί μπορεί να αντιπροσωπεύει την αλλαγή και την κίνηση γενικά. Το πορτοκαλί ταυτίζεται στενά με τη δημιουργικότητα.

 

 

Επειδή το πορτοκάλι συνδέεται με το ομώνυμο φρούτο, σαν χρώμα σχετίζεται με την υγεία και τη ζωτικότητα. Στην σχεδίαση, το πορτοκαλί εφιστά την προσοχή χωρίς να είναι τόσο δυναμικό όσο το κόκκινο. Θεωρείται σαν φιλικό και φιλόξενο.

 

 

Μια φωτεινή, έντονη πορτοκαλιά σελίδα εκμεταλλεύεται πλήρως την ενέργεια που μπορεί να προσφέρει το χρώμα αυτό σε ένα σχέδιο.

Σκούρο πορτοκαλί, η υπέρμετρα τυπογραφικά στοιχεία σε πορτοκαλί χρώμα έχουν άμεσο αντίκτυπο.

 

 

Διακριτική χρήση του πορτοκαλί χρώματος, σαν χρώμα τονισμού λεπτών σημειώσεων, δείχνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πιο κομψά και συντηρητικά σχέδια.

Ανάμειξη υποτονικού ροδακινί χρώματος με σκουρόχρωμο πορτοκαλί σε μονοχρωματικούς σχεδιασμούς προσδίδει δυναμισμό.

 

 

Η χρήση τυπογραφικών στοιχείων σε δυο τόνους πορτοκαλί χρώματος πάνω σε απαλό ροδακινί φόντο είναι μια διακριτική, ήπια προσέλκυση του ματιού.

 


is | Topic: Πορτοκαλί, χρήση χρωμάτων | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Η σημασια των χρωματων και η χρηση τους: πορτοκαλι”