xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [μ΄]: Δρ. Σινομπου Ισιχαρα

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[μ΄]

 

Δρ. Σινόμπου Ισιχάρα

(石原 , Ishihara Shinobu)

 

-Δρ. Ισιχάρα, σας δίνουμε τον λόγο. Ναι, καταλαβαίνω ότι δεν θέλετε να μιλήσετε για τον εαυτό σας, αλλά θα κάνετε μια εξαίρεση στην «Συνέντευξη με τα Χρώματα», γιατί είθισται να συμμετέχουν σε αυτήν αν όχι όλοι, σχεδόν οι περισσότεροι απ’ όσους αναφέρονται, όπως έγινε ήδη προηγουμένως με τον Όττο Ρούνγκε και τον Δρ. Νιούμαν. Οπότε…

-Οπότε… Οφθαλμέ, μου λες ευγενικά πως δεν μπορώ να αποφύγω το κάλεσμά σου. Πώς εξάλλου, αφού σου χρωστώ πολλά, μια κι’ εσύ υπήρξες το αντικείμενο των μελετών μου.

Λοιπόν, είμαι Ιάπωνας, ορθότερα ήμουν Ιάπωνας αφού πλέον δεν ζω.

Γεννήθηκα το 1879 στο Τόκυο και η ζωή μου τέλειωσε το 1963 στην ορεινή χερσόνησο Ιζού της Ιαπωνίας, στα δυτικά του Τόκυο.

Τέλειωσα με υποτροφία την στρατιωτική ιατρική σχολή το 1905 και αμέσως κατατάχθηκα στον Αυτοκρατορικό Ιαπωνικό Στρατό σαν γιατρός χειρουργός. Λίγο αργότερα άλλαξα την ειδικότητά μου στρεφόμενος προς την οφθαλμολογία, έγινα εκπαιδευτής στο Ιατρικό Στρατιωτικό Κολέγιο, όπου παράλληλα ασχολήθηκα με έρευνες γύρω από την όραση. Τότε μου ζητήθηκε να βρω κάποιο τέχνασμα ανίχνευσης ανωμαλιών της χρωματικής όρασης των στρατολογημένων.

Ο βοηθός μου έπασχε από δυσλειτουργία της χρωματικής όρασης, έτσι με βοήθησε πολύ στο να καταρτίσω τους πρώτους πίνακές μου, τους οποίους ζωγράφισα ο ίδιος με ακουαρέλες χρησιμοποιώντας ιδεογράμματα χιραγκάνα.

Αργότερα, όταν το ‘τεστ’, στο οποίο δόθηκε το όνομά μου, το τεστ Ισιχάρα, άρχισε να χρησιμοποιείται παγκοσμίως, τα ιδεογράμματα αντικαταστάθηκαν από ευρωπαϊκούς αριθμούς.

Το 1922 διορίστηκα καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος οφθαλμολογίας στο Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο του Τόκυο, όπου

Υπηρέτησα έως το 1940.

Μετά πήγα στην Ιζού, όπου οι σπουδαστές μου –που μάλλον με αγαπούσαν και σέβονταν- μου έχτισαν ένα μικρό εξοχικό σπίτι κοντά σε μια από τις ιαματικές πηγές που αφθονούν στην χερσόνησο αυτήν.

Εκεί έζησα ήρεμα την υπόλοιπη ζωή μου, υπηρετώντας τους συμπολίτες μου σαν γιατρός χωρίς να δέχομαι πληρωμή από τους ασθενείς μου.

Εκείνοι μου άφηναν από ευγνωμοσύνη προϊόντα από τις καλλιέργειές τους και μικροποσά, από τα οποία κάλυπτα τα έξοδά μου, ενώ όσα περίσσεψαν τα επέστρεψα στους συγχωριανούς που με αυτά έχτισαν -προς τιμήν μου- μια βιβλιοθήκη και μια αίθουσα μελέτης για τα παιδιά του χωριού.

Το τεστ Ισιχάρα, το οποίο δημιούργησα, είναι μια σειρά από πίνακες, καθένας των οποίων περιέχει έναν κύκλο με χρωματιστές κουκίδες διαφόρων μεγεθών. Από κουκίδες άλλου χρώματος ανάμεσά τους σχηματίζεται ένα σχέδιο ή κάποιος αριθμός, σαφώς ορατός από αυτούς που διαθέτουν φυσιολογική χρωματική όραση, που όμως δεν διακρίνεται από άτομα με ελαττωματική χρωματική όραση.

Το ολοκληρωμένο τεστ αποτελείται από 38 πίνακες, αλλά η ύπαρξη σοβαρής ανεπάρκειας χρωματικής αντίληψης είναι συνήθως εμφανής από τους πρώτους κιόλας πίνακες.

Ακόμα και σήμερα οι πίνακές μου χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες και από πάρα πολλούς οφθαλμίατρους για τον εντοπισμό ατόμων με ελλιπή χρωματική όραση.

Αυτά σε γενικές γραμμές είχα να σας πω.

Ας έλθει ο επόμενος ομιλητής στην ‘Συνέντευξη με τα Χρώματα’ να ακούσουμε τί έχει να μας πει.

 

https://xromata.com/?p=2057

 


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα, Δυσχρωματοψία, Συνέντευξη με τα χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [μ΄]: Δρ. Σινομπου Ισιχαρα”