xromata.com


Θεραπευτικες ιδιοτητες φυτικων χρωστικων

 

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των φυτικών χρωστικών ουσιών

 

 

 

Στις φυτικές χρωστικές ουσίες και στις ωφέλιμες ιδιότητές τους για την ανθρώπινη υγεία έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως στο παρελθόν.

Εδώ σας μεταφέρουμε συγκεντρωτικά τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτικών χρωστικών, όπως αναγράφονται στον ιστότοπο «Super nutrition academy»:

 

 

 

 

Η χλωροφύλλη είναι η βασική χρωστική ουσία των φυτών και είναι αυτή που δίνει το κυρίαρχο πράσινο χρώμα του φυτικού κόσμου.

Απορροφά τις μπλε και κόκκινες ακτινοβολίες του ηλιακού φωτός και αντανακλά τις περιττές γι’ αυτήν πράσινες ακτινοβολίες, οπότε εμείς βλέπουμε πράσινα τα φύλλα και άλλα μέρη των φυτών όπου κυριαρχεί η χλωροφύλλη.

Βασική λειτουργία της χλωροφύλλης είναι η φωτοσύνθεση.

Δεν θα αναφερθούμε εδώ λεπτομερώς στην λειτουργία της φωτοσύνθεσης, αλλά θα κάνουμε μια απλή επιφανειακή επισκόπηση του φαινομένου αυτού που είναι η κύρια πηγή υδατανθράκων στον πλανήτη μας.

Οι υδατάνθρακες* είναι παράγωγα της φωτοσύνθεσης που τελείται με την επίδραση του ηλιακού φωτός επί του διοξειδίου του άνθρακα που απορροφούν τα φυτά, απελευθερώνοντας το πολύτιμο για την αναπνοή οξυγόνο.

*[Οι υδατάνθρακες είναι βιομόρια που συνίστανται από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο. Ένας από τους πολυάριθμους ρόλους που παίζουν οι υδατάνθρακες στους ζώντες οργανισμούς είναι η αποθήκευση ενέργειας]

Οτιδήποτε από τον φυτικό κόσμο φαίνεται πράσινο, από το φύλλωμα ενός δέντρου, έως τα αγγουράκια στον πάγκο του μανάβη, περιέχει χλωροφύλλη, την πολύτιμη για την ύπαρξη ζωής χλωροφύλλη, που για τον λόγο αυτόν υπάρχει άφθονη στον πλανήτη μας.

Οπότε τρώγοντας άφθονη χλωροφύλλη, αποθηκεύομε ενέργεια στον οργανισμό μας.

 

 

 

Καροτένια:

Τα καροτενοειδή, όπως πχ. το βήτα – καροτένιο, είναι κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες φυτικές χρωστικές.

Είναι κύριες βοηθητικές χρωστικές ουσίες των φυτών και συμβάλλουν στην λειτουργία της φωτοσύνθεσης.

Ενώ η χλωροφύλλη, όπως είδαμε προηγουμένως, απορροφά τις μπλε και κόκκινες ακτινοβολίες, τα καροτενοειδή απορροφούν τα διαφορετικά άλλα μήκη κύματος που δεν απορροφώνται από την χλωροφύλλη μεγιστοποιώντας έτσι την ικανότητα του φυτού στην παραγωγή ενέργειας.

Στα τυπικά καροτενοειδή συμπεριλαμβάνονται το β- καροτένιο που προαναφέραμε, η λουτεΐνη, μια κίτρινη χρωστική που βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά, πολύ ωφέλιμη για την όραση, το λυκοπένιο η κόκκινη χρωστική της ντομάτας και αρκετές άλλες καροτενοειδείς χρωστικές..

 

 

 

Φλαβόνες:

[Στις φλαβόνες έχουμε δυο κυρίαρχες ομάδες, τις ανθοκυανίνες και τις πιο πρόσφατα ερευνηθείσες βεταλαΐνες (ή μπεταλαΐνες)]

 

 

 

Ανθοκυανίνες:

Η επόμενη κατηγορία φυτικών χρωστικών είναι οι ανθοκυανίνες. Αυτές έχουν ένα μπλε – κόκκινο τύπο χρώματος αποδίδοντας τα κόκκινα έως σχεδόν μπλε χρώματα του φυτικού κόσμου, των λουλουδιών με κόκκινο, μπλε, μωβ χρώμα και ιδιαίτερα των απύρηνων σαρκωδών καρπών (berries).

Υπάρχει ένας όγκος ερευνών για τις ανθοκυανίνες και για κάθε μια από αυτές ξεχωριστά, προσδιορίζοντας πόσο ωφέλιμες είναι για τον οργανισμό, ειδικά όσον αφορά στην πρόληψη του καρκίνου και όλων των ασθενειών.

Οι καρποί που περιέχουν ανθοκυανίνες είναι απίστευτα ευεργετικοί για την υγεία μας. Μύρτιλα, σμέουρα, μούρα, βατόμουρα, φράουλες και όλα τα άλλα berries περιέχουν μεγάλες ποσότητες ανθοκυανίνης και είναι χρήσιμα για την πρόληψη του καρκίνου, αποτρέποντας την αγγειογένεση, η οποία είναι ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων του αίματος που επιτρέπουν την εξάπλωση του καρκίνου.

Οι ανθοκυανίνες, οι οποίες επιστημονικά αποδεδειγμένα καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού, είναι πραγματικά πολύ ωφέλιμες βιο-χρωστικές ουσίες.

 

 

 

Βεταλαΐνες:

Η τελευταία κύρια κατηγορία φυτικών χρωστικών είναι οι β(μπ)εταλαΐνες. Πρόκειται για κόκκινες ή κίτρινες χρωστικές που δίνουν το βαθύ κόκκινο χρώμα ορισμένων καρπών, κυρίως στα παντζάρια, απ’ όπου και η ονομασία τους (παντζάρι = beet στα αγγλικά).

Βεταλαΐνες βρίσκομε και σε άλλα είδη λαχανοκηπευτικών, όπως μωβ καρότα, μωβ πατάτες, μωβ κουνουπίδια ή λάχανα. Αυτά είτε είναι αυτόχθονα σε κάποιες περιοχές της γης, είτε έχουν δημιουργηθεί με διασταύρωση. Ούτως ή άλλως, εμείς επωφελούμαστε από τις χρωστικές  βεταλαΐνες που περιέχουν.

Το διατροφικό ενδιαφέρον προς τις βεταλαΐνες έχει αυξηθεί τελευταίως μετά την ανακάλυψη ότι είναι αντιοξειδωτικές, και μπορούν να προστατεύσουν από την οξείδωση λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας.

 

 

 

 

Σ.σ.: Διαβάστε αν θέλετε τις παλαιότερες αναρτήσεις σχετικά με τις χρωστικές της χλωρίδας, όπως:

https://xromata.com/?p=6465

https://xromata.com/?p=6311

https://xromata.com/?p=6739

https://xromata.com/?p=7225

https://xromata.com/?p=7530

https://xromata.com/?p=8302


is | Topic: Διατροφή και χρώμα, ίαση, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Θεραπευτικες ιδιοτητες φυτικων χρωστικων”