xromata.com


Εστια – Αδης

 

Εστία – Άδης

Εδώ κάτι, χρωματικά διαφορετικό, συμβαίνει

 

 

 

 

 

Σε προηγούμενο άρθρο, σε μια προσπάθεια απόδοσης χρωμάτων στους έξι αρχικούς Ολυμπίους θεούς, καταλήξαμε στην εξής αντιστοιχία:

Δίας = μπλε

Ήρα = πράσινο

Ποσειδών = κίτρινο

Δήμητρα = πορτοκαλί

Εστία = κόκκινο

Άδης = μωβ

http://xromata.com/?p=9463

http://xromata.com/?p=9558

 

Στην αντιστοίχηση αυτήν, παρατηρούμε ότι ενώ τα βασικά χρώματα αποδίδονται στις αρσενικές θεότητες και τα παράγωγα στις θηλυκές, υπάρχει μια διαφοροποίηση στο ζεύγος των πρωτότοκων αδελφών, δηλαδή στην Εστία (πρωτότοκο θήλυ και πρωτότοκη όλων) και στον Άδη (πρωτότοκο άρρεν).

 

 

              

 

Ο Άδης προσλαμβάνει παράγωγο χρώμα, ενώ η Εστία αντιστοιχεί σε βασικό χρώμα. Ο Άδης δηλαδή είναι μωβ, ενώ η Εστία κόκκινη, κι’ αυτό γιατί οι ιδιότητες των συγκεκριμένων χρωμάτων ταιριάζουν με τις ιδιότητες των αντίστοιχων θεών.

Δεν ήταν δυνατόν, επ’ ουδενί λόγο, να αποδώσουμε μωβ χρώμα στην Εστία και κόκκινο στον Άδη, διότι το μυστηριώδες μωβ χρώμα, που βρίσκεται στην άκρη των χρωμάτων του φάσματος και η συνέχειά του, η υπεριώδης ακτινοβολία που χάνεται από τα μάτια μας γιατί το οπτικό μας όργανο δεν διαθέτει τα εφόδια να την «δει», ταιριάζει πολύ με το επέκεινα, το βασίλειο του Άδη – Πλούτωνα, που είναι το άλλο όνομα του θεού αυτού. Το μωβ χρώμα επιπλέον συμβολίζει την πολυτέλεια και τον πλούτο (το άλλο όνομα του θεού), στις σκουρότερες δε χροιές του πλησιάζει το μαύρο, το οποίο αντικαθιστά και σαν χρώμα πένθους.

 

 

 

 

Από την άλλη, επ’ ουδενί δεν γίνεται να αποδώσουμε στην Εστία το μωβ χρώμα, αφού η πρωτότοκος των θεών ταυτίζεται με το κύριο χαρακτηριστικό της, την φωτιά, στην οποία αποδίδουμε κόκκινο χρώμα.

Η κόκκινη φωτιά, η Εστία, είναι το κέντρο γύρω από το οποίο συγκεντρώνεται για να ζεσταθεί, προφυλαχτεί, ψήσει, συλλογιστεί… η φυλή, η ομάδα, η οικογένεια. Είναι το κέντρο του οίκου, του σπιτιού*, όχι απλά με την έννοια του οικήματος, αλλά της συγγένειας.

 

 

 

 

*[Η λέξη σπίτι είναι αντιδάνειο από το λατινικό ‘hospidium’ το οποίο προέκυψε από το ελληνικό ‘καύσις πεδίον’, δηλαδή το πεδίον γύρω από την καύση (φωτιά, εστία), όπου το ‘κ’ αντικαταστάθηκε από το ‘h’]

 

Έτσι λοιπόν είναι τα ίδια τα χρώματα που μας καθοδηγούν σε αυτήν την ανατροπή της χρωματικής απόδοσης των θεών όπου τα πρωτότοκα παιδιά του Κρόνου και της Ρέας παρουσιάζουν αυτήν την ιδιομορφία σε σχέση με τα υπόλοιπα αδέρφια τους.

Γιατί άραγε;

Δεν υπάρχει έτοιμη απάντηση, προς το παρόν. Μπορούμε όμως, ίσως να την πλησιάσουμε αν κοιτάξουμε στο «βιβλίο της Φύσης» που είναι ο καλύτερος διδάσκαλος του ανθρώπου.

Μια ματιά στο μικροσκόπιο μας αποκαλύπτει ότι οι δυο βραχίονες των χρωμοσωμάτων ενώνονται χιαστί, όχι ακριβώς στο κέντρο, αλλά σε μια απόσταση περίπου του 1/3 του μήκους τους. Το κεντρομερίδιό τους δηλαδή βρίσκεται σε ένα σημείο ανάλογο περίπου με 1 προς 2.

 

 

Μια άλλη ανάλογη αποκάλυψη από το βιβλίο της φύσης είναι το ότι κάθε λοβός του εγκεφάλου επενεργεί χιαστί στο υπόλοιπο σώμα μας, δηλαδή οι ιδιότητες του αριστερού λοβού επενεργούν στην δεξιά πλευρά του σώματός μας και αντιστρόφως αυτές του δεξιού στην αριστερή πλευρά.

 

 

Επομένως δεν είναι τόσο αξιοπερίεργη αυτή η χρωματική αντίφαση των 6 πρωταρχικών Ολυμπίων θεοτήτων, όπου η πρωτότοκη κόρη αντιστοιχεί σε πρωτογενές χρώμα, σε αντίθεση με τις αδελφές της που αντιστοιχούν σε δευτερογενή, και ο πρωτότοκος γιός αντιστοιχεί σε δευτερογενές χρώμα, σε αντίθεση με τους, αντιστοιχούντες σε πρωτογενή, αδελφούς του.

 

 

     

 

 

Πριν κλείσει το άρθρο αυτό ας σημειώσουμε και κάτι άλλο, σχετικό με τους δυο παλαιότερους (λόγω πρωτοτοκίων) αυτούς θεούς του Ολύμπου. Και οι δυο κάποια στιγμή εκτοπίζονται από το Ολύμπιο Πάνθεον και αντικαθίστανται από δυο νεότερους θεούς, σφετεριστές της θέσης τους και των χρωμάτων τους. Τον μωβ Ερμή που παίρνει την θέση του Άδη και τον κόκκινο Διόνυσο που παραγκωνεί την Εστία.

 

 


is | Topic: Uncategorized, κόκκινο, Μύθοι και χρώματα, μωβ | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Εστια – Αδης”