xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [λβ΄]: ο οφθαλμος

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα  και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[λβʹ]


Η αυτού εξοχότης ο Οφθαλμός


-Πρόθυμος ήλθα αμέσως στο κάλεσμά σας, αγαπητά μου χρώματα, για να εξηγήσω στον Άνθρωπο πώς σας βλέπει και σας αντιλαμβάνεται, τόσο αυτός, όσο και κάθε ζώο που διαθέτει μάτια, δηλαδή όργανα ανάλογα με εμένα, τον Οφθαλμό.

Περιμένοντας, άκουγα κάποιους από τους προλαλήσαντες να αναφέρονται στον νόμο της δυάδας και σ’ αυτόν της τριαδικής εκδήλωσης. Ε, και σε μένα ενυπάρχουν ποικιλοτρόπως αυτοί οι δυο από τους βασικότερους συμπαντικούς νόμους, όπως θα δεις Άνθρωπε καθώς θα σου εξηγώ πώς λειτουργώ ώστε να έχεις όραση.

Πρωτίστως όμως, θα σε κάνω να «δεις» τα πράγματα κάπως διαφορετικά απ’ ότι φαίνονται, να «δεις» την ‘πραγματική πραγματικότητα’, που κρύβεται πίσω από την ‘φαινομενική πραγματικότητα’.

Για σένα η πραγματικότητα είναι πως η λειτουργία της όρασης –που την εκτελώ εγώ- λειτουργεί μόνο όταν υπάρχει φως. Λάθος!

Αυτό που πραγματικά «βλέπω» εγώ είναι το σκοτάδι. Ένα αέναο σκότος. Όταν το αέναο αυτό σκότος διακόπτεται –και διακόπτεται από το φως- τότε λειτουργεί η «όραση» όπως την εννοείς εσύ Άνθρωπε.

Η όρασή σου δεν είναι παρά διακοπές του σκότους, όπως συμβαίνει και με την διακοπή ροής του ηλεκτρισμού που φωτίζει τους λαμπτήρες που έχεις εφεύρει.

Η όραση λοιπόν, όπως την εννοείς, για να λειτουργήσει χρειάζεται απαραιτήτως δυο παράγοντες. Το Φως και εμένα τον Οφθαλμό που αντιλαμβάνομαι τις διακοπές που προκαλεί το φως στο σκοτάδι και στις μεταδίδω μετατρέποντάς τες σε οπτικές απεικονίσεις.

Για να τελεστεί αυτή η διεργασία, δηλαδή η μετατροπή των δονήσεων του φωτός σε εικόνα πρέπει να συλλάβω αυτές τις δονήσεις.

Πώς γίνεται αυτό; Διαθέτω μια είσοδο, μια τρύπα, μέσα από την οποία περνούν και αιχμαλωτίζονται μέσα μου οι φωτεινές ακτινοβολίες.

Σημείωσε δε, Άνθρωπε, ότι αυτή η είσοδος είναι το μοναδικό τελείως μαύρο χρώμα που υπάρχει επάνω σου.

Βέβαια, υπάρχει κάποιο μέτρο ως προς το ποσοστό των ακτινοβολιών που χρειάζομαι για να λειτουργήσω. Με μικρότερο του μέτρου ποσό δεν λειτουργώ ώστε να σου παρέχω όραση. Με μεγαλύτερο πάλι, το ίδιο.

Όσον αφορά την μικρότερη ποσότητα, ουδέν πρόβλημα! Απλώς δεν μπορώ να σου προσφέρω όραση. Με μεγαλύτερη ποσότητα από την επιτρεπτή το θέμα διαφέρει. Οπότε για να μην υπάρχουν προβλήματα η είσοδος αυτή προς το εσωτερικό του ματιού διαθέτει θυρόφυλλα. Την ίριδα του ματιού, η οποία μεγαλώνει ή μικραίνει ανάλογα ώστε να επιτρέπει την είσοδο του σωστού ποσοστού ακτινοβολιών στο εσώτερο μέρος μου.

Βλέπεις λοιπόν κι’ εδώ την δυαδική συνεργασία για την εισαγωγή του φωτός με κατεύθυνση προς τον εγκέφαλό σου, όπου εκεί, μόνο εκεί, γίνεται η εικονοποίηση των φωτεινών δονήσεων.

Η σπουδαία ελληνική γλώσσα έχει δώσει στα δυο στελέχη αυτού του ζεύγους, την θύρα και τα θυρόφυλλά της, τα ονόματα δυο μεγάλων παλαιών θεαινών. Στα θυρόφυλλα έχει δώσει το όνομα της θεάς του ουράνιου τόξου και των χρωμάτων, της Ίριδας, ενώ την κύρια είσοδο, την οπή του οφθαλμού, την ονόμασε Κόρη, από το όνομα, της βασίλισσας του Άδη.

Όταν αργότερα η συνέντευξη θα επεκταθεί και στην μυθολογία, θα δεις ότι το άλλο όνομα της Κόρης, το Περσεφόνη, σημαίνει ‘Αυτή που φέρνει το Φως’.

http://xromata.com/?p=6708

Περνάει λοιπόν μέσα μου, μέσω της Κόρης, το απαραίτητο ποσό ακτινοβολιών για την λειτουργία της όρασης, ενώ οι περίσσιες ακτινοβολίες εξοστρακίζονται από τη Ίριδα προσδίδοντάς της το χρώμα της….. Τί; Όχι Ίρις, δεν θα πω εγώ πώς παίρνεις τους διάφορους χρωματισμούς σου. Φυσικά και είναι δικό σου το θέμα να μας το εξηγήσεις όταν θα πάρεις εσύ τον λόγο στην συνέντευξη…

Έλεγα, λοιπόν, ότι από την κόρη του ματιού μπαίνουν μέσα μου οι ακτινοβολίες του φωτός και φθάνουν στο βάθος μου, στον αμφιβληστροειδή όπου…. Όπου περιμένει να τις υποδεχθεί ένα πλήθος από ραβδία και κωνία… Τί είναι αυτά;

Θα επανέλθω οσονούπω!

 

 


is | Topic: λειτουργίες όρασης χρωμάτων, Συνέντευξη με τα χρώματα, φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [λβ΄]: ο οφθαλμος”