xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [λα΄]: χρωστικες πανιδας και χλωριδας

 

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα  και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[λαʹ]


Φύση και χρώματα

Οι χρωστικές της πανίδας και της χλωρίδας

 

-Εδώ και πάλι η Μάνα Φύση. Συνεχίζω με τις χρωστικές των βασιλείων μου. Συγκεκριμένα με τις βιο-χρωστικές των δυο έμβιων, εύκολα αντιληπτών από εσένα Άνθρωπε, βασιλείων μου, της πανίδας και της χλωρίδας, δηλαδή του ζωικού και του φυτικού κόσμου.

Κάθε ένα από αυτά τα δυο βασίλεια έχει τις δικές του ιδιαίτερες βιο-χρωστικές ουσίες. Κάθε ένα από αυτά δε, όπως μόλις σου ανέφερα προηγουμένως, βάφεται, χρωματίζεται, από τρεις ομάδες βιο-χρωστικών.

Το ζωικό βασίλειο οφείλει τα χρώματά του: α) στις «αίμες» γνωστότερη των οποίων είναι η «αιμογλομπίνη» (ελληνικότερα «αιμοσφαιρίνη») που δίνουν το κυρίαρχο κόκκινο χρώμα στο αίμα, τον βασικό χυλό ζωής του ζωικού βασιλείου, β) στις «μελανίνες» που με την σειρά τους χωρίζονται σε δυο γενικότερες ομάδες, τις «ευμελανίνες» και τις «φαιομελανίνες» καθαρά χρωστικές μόνον του ζωικού βασιλείου και γ) στα «καροτενοειδή» ή «καροτένια», την μόνη ομάδα βιο-χρωστικών που είναι κοινή και στα δυο βασίλεια, δηλαδή τόσο στην πανίδα όσο και στην χλωρίδα.

Το φυτικό βασίλειο οφείλει τα χρώματά του α) στις «χλωροφύλλες», στις οποίες οφείλεται το πράσινο χρώμα των φυλλωμάτων, οι οποίες συνιστούν τον βασικό χυλό ζωής της χλωρίδας, β) στις «φλαβόνες» ή «φλαβονοειδή», με κυριότερο εκπρόσωπό τους τις «ανθοκυανίνες» (από τις οποίες διαχωρίστηκε τελευταίως μια άλλη ομάδα φυτο – βιο – χρωστικών, οι «βεταλαΐνες» ή «μπεταλαΐνες»), χρωστικές καθαρά μόνον του φυτικού βασιλείου και γ) στα «καροτενοειδή» ή «καροτένια» που, όπως σου είπα προ ολίγου, είναι η μόνη κοινή χρωστική ομάδα και των δυο βασιλείων.

Όπως βλέπεις, κάθε ένα από τα δυο αυτά βασίλειά μου έχει τις αποκλειστικά δικές του χρωστικές ομάδες, εκτός από αυτήν των καροτενίων που είναι κοινή και για τα δυο.

Μια και το έφερε η κουβέντα, να σου πω ότι η μελανίνη, χρωστική καθαρά του ζωικού βασιλείου, ευρίσκεται και σε έναν υπήκοο του φυτικού. Στα κουκιά! Ναι! Στα κουκιά, τα οποία συνιστούσε ο μεγάλος Πυθαγόρας στους μαθητές του να τα αποφεύγουν («κυάμων απέχεσθαι»). Μάλιστα λέγεται ότι ο μέγας αυτός φιλόσοφος κατά την καταδίωξή του συνελήφθηκε και σκοτώθηκε όταν βρέθηκε μπροστά από ένα χωράφι κυάμων γιατί δεν θέλησε να το διασχίσει ώστε να απομακρυνθεί από τους διώκτες του.

Περίεργη υπόθεση αυτή. Όσο περίεργη είναι και η διαφοροποίηση κάποιων χαρακτηριστικών των ψυχανθών (στα οποία ανήκουν και τα κουκιά) από τον υπόλοιπο φυτικό κόσμο.

Αυτό όμως είναι άλλο θέμα, που μας απομακρύνει από τις χρωστικές και τα χρώματά τους.

Επανερχόμαστε λοιπόν στις βιο-χρωστικές μας.

Στο ζωικό βασίλειο έχουμε την μελανίνη, η οποία παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό του ζώου και δεν μπορεί να προσληφθεί από αλλού. Η έλλειψή της δε, προκαλεί το φαινόμενο του αλφισμού, ή αλμπινισμού όπως είναι γνωστότερο. Όλοι οι υπήκοοι του ζωικού βασιλείου μπορούν να παρουσιάσουν το φαινόμενο αυτό, εκτός από τα άλογα. Τα αλμπινικά άλογα αποβάλλονται ως έμβρυα, ή αν τύχει και γεννηθούν πεθαίνουν στην γέννα. Άλλο περίεργο φαινόμενο κι’ αυτό!

Έχουμε επίσης την αιμογλομπίνη που κι αυτή δεν προσλαμβάνεται από εξωτερικούς παράγοντες, παρά μόνο με μετάγγιση αίματος. Όμως ενισχύεται με την ηλιακή ενέργεια και τονώνεται με προσλήψεις μεταλλικών και άλλων ιχνοστοιχείων.

Τέλος τα καροτένια και σχηματίζονται από τον οργανισμό και προσλαμβάνονται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως πηγές καροτενίων, βιταμίνες κλπ.

Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με τα καροτένια του φυτικού βασιλείου.

Η χλωροφύλλη του βασιλείου αυτού, ας πούμε ότι είναι ανάλογη της αιμογλομπίνης του ζωικού, οι δε φλαβόνες, ας πούμε ότι αντιστοιχούν στις μελανίνες. Όμως πρόκειται για πολυπλοκότερα συστήματα βιο-χρωστικών, που θα μας τα αναλύσουν οι ίδιες όταν θα τους δοθεί ο λόγος στην «συνέντευξη με τα χρώματα».

Τώρα θα παραδώσω την σκυτάλη στον οφθαλμό, για να σου εξηγήσει Άνθρωπε πώς βλέπει το μάτι σου τον πλούσιο χρωματικό κόσμο για τον οποίο ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι χρωστικές και οι βιο-χρωστικές.

 

 


is | Topic: Συνέντευξη με τα χρώματα, Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [λα΄]: χρωστικες πανιδας και χλωριδας”