xromata.com


Οι 7 αντιθεσεις του Ιττεν, 3η: η αντιθεση ψυχρο – θερμο

 

 

Οι 7 χρωματικές αντιθέσεις του Ίττεν αναλυτικότερα

Η αντίθεση ψυχρό – θερμό (3)

 

 

 

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε συνοπτικά στις 7 χρωματικές αντιθέσεις του Ίττεν. Σε μια σειρά 7 άρθρων θα δούμε αναλυτικότερα κάθε μια από αυτές τις αντιθέσεις, όπως τις περιγράφει ο ίδιος ο Ίττεν, στο βιβλίο του «Η τέχνη του χρώματος».

 

 

Η αντίθεση ψυχρό – θερμό

 

Πειράματα έδειξαν ότι μέσα σε δυο χώρους εργασίας, εκ των οποίων ο ένας ήταν βαμμένος μπλεπράσινος και ο άλλος κοκκινοπορτοκαλής, το αίσθημα κρύου ή ζέστης διέφερε 3 με 4 βαθμούς.

Μέσα στον μπλεπράσινο χώρο οι εργαζόμενοι είχαν την εντύπωση ότι η θερμοκρασία των 15 βαθμών Κελσίου ήταν χαμηλή, ενώ δεν αισθάνονταν το κρύο μέσα στον κοκκινοπορτοκαλί χώρο παρά μόνο όταν η θερμοκρασία κατέβαινε στους 12 – 11 βαθμούς.

Αυτό σημαίνει, επιστημονικά ελεγμένα, ότι το μπλεπράσινο χαμηλώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενώ το κοκκινοπορτοκαλί την τονώνει.

 

 

Ένα δεύτερο πείραμα με ζώα έδωσε παρόμοια αποτελέσματα.

Ένας στάβλος αλόγων κούρσας χωρίστηκε σε δυο μέρη, το μισό βαμμένο μπλε και το άλλο κοκκινοπορτοκαλί.

Μέσα στον μπλε χώρο τα άλογα ηρέμησαν πολύ γρήγορα μετά την κούρσα, ενώ μέσα στον κόκκινο χώρο παρέμειναν επί πολύ χρόνο ζεσταμένα και ανήσυχα.

Επιπλέον, μέσα στον μπλε χώρο δεν βρέθηκε μύγα, ενώ στον κόκκινο υπήρχαν πολλές.

 

 

Αυτά τα δυο πειράματα δείχνουν την σπουδαιότητα της αντίθεσης θερμό – ψυχρό για την χρωματική σύνθεση εσωτερικών χώρων.

Αν στα νοσοκομεία χρησιμοποιείται η χρωμα- τοθεραπεία, οι ιδιότητες των θερμών και των ψυχρών χρωμάτων παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο.

Αν εξετάσουμε τον χρωματικό κύκλο, βλέπουμε ότι το κίτρινο είναι το ανοιχτότερο και το βιολέ το σκουρότερο χρώμα, δηλαδή ότι μεταξύ των δυο αυτών χρωμάτων υπάρχει η εντονότερη αντίθεση ανοιχτού – σκούρου. Ο άξονας κίτρινο – βιολέ χωρίζει τους δυο πόλους της αντίθεσης θερμό – ψυχρό, ήτοι κόκκινο, πορτοκαλί και μπλε, πράσινο.

 

 

Αυτά, το μπλε, πράσινο και κόκκινο πορτοκαλί είναι πάντοτε ψυχρά ή θερμά, ενώ τα χρώματα που βρίσκονται μεταξύ αυτών στον χρωματικό κύκλο, δηλαδή τα βιολέ, κίτρινο, δρουν άλλοτε ως ψυχρά και άλλοτε ως θερμά σύμφωνα με την αντιπαράθεσή τους με θερμότερους ή ψυχρότερους τόνους.

 

 

Ο χαρακτήρας των ψυχρών και θερμών χρωμάτων μπορεί ακόμα να καθοριστεί διαφορετικά, ως:

Ψυχρό – θερμό

Σκιερό – φωτισμένο

Ηρεμιστικό – ερεθιστικό

Μακρινό – κοντινό

Ελαφρύ – βαρύ

Αυτοί οι διαφορετικοί τρόποι να παραχθεί μια εντύπωση δείχνουν τις μεγάλες εκφραστικές δυνατότητες της αντίθεσης ψυχρό – θερμό. Επιτρέπει αποτελέσματα πολύ ζωγραφικά και γεννά μια εξωπραγματική ατμόσφαιρα.

 

 

Σ’ ένα τοπίο εμφανίζονται τα απομακρυσμένα αντικείμενα με όλο και ψυχρότερο χρώμα, εξαιτίας των παρεμβαλλομένων στρωμάτων του αέρα.

Η αντίθεση ψυχρού – θερμού περικλείει συνεπώς στοιχεία εντύπωσης τα οποία υποβάλλουν το πλησίασμα ή την απομάκρυνση. Είναι ένα σημαντικό μέσο παρουσίασης προοπτικών και ανάγλυφων εντυπώσεων.

 

 


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα, θερμά - ψυχρά χρωματα, Συνδυασμοί χρωμάτων, χρήση χρωμάτων | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Οι 7 αντιθεσεις του Ιττεν, 3η: η αντιθεση ψυχρο – θερμο”