xromata.com


Lime white

 

Χρώματα βαφές

Οι βαφές της προϊστορικής εποχής

Lime white (λευκός ασβέστης)

 

 

Είπαμε, σε προηγούμενο άρθρο, ότι τα χρώματα βαφές που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος κατά την προϊστορική περίοδο, τα οποία είναι εν χρήσει ακόμα και σήμερα ήταν 6 τα εξής:

Carbon black, (μαύρο του άνθρακα, του κάρβουνου)

Bone black (μαύρο, κατάλοιπο από καμένα κόκκαλα)

Umber (καστανή γη)

Red ochre (κόκκινη ώχρα)

Yellow ochre (κίτρινη ώχρα)

Lime white (λευκός ασβέστης)

Ας δούμε ένα – ένα τα 6 αυτά χρώματα – βαφές.

Μέχρι τώρα έχουμε παρουσιάσει τα carbon black, bone black και umber. Τώρα θα αναφερθούμε στο τελευταίο από τα 6 αυτά χρώματα, στον λευκό ασβέστη (lime white):

 

Lime white (λευκός ασβέστης)

 

 


Σύντομη περιγραφή του ‘Lime white’:

Όταν λέμε Lime white (λευκός ασβέστης), αναφερόμαστε σε δυο χρωστικές ουσίες. Η μια είναι η κιμωλία και η άλλη το Bianco di San Giovanni (το λευκό του Σαν Τζιοβάννι / Αγίου Ιωάννη).

 

 

 

Η κιμωλία:

Πρόκειται για μια λευκή χρωστική ουσία με περιορισμένη καλυπτικότητα που χρησιμοποιείται κυρίως σαν βαφή επιφανειών. Είναι σταθερή υπό κανονικές συνθήκες, γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους και χρησιμοποιείται έκτοτε μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ασβεστίτη*, ανθρακικό ασβέστιο.

*[περισσότερα για τον ασβεστίτη (limestone):

https://geology.com/rocks/limestone.shtml ]

 

 

 

Το λευκό του Σαν Τζιοβάννι:

Πρόκειται για μια χρωστική ενός ιδιαίτερου είδους ασβέστη που περιγράφηκε για πρώτη φορά στο λογοτεχνικό έργο του Cennino Cennini ‘Ιl libro dellarte’, όπου χρησιμοποιεί την ονομασία bianco di San Giovanni, δεν αναφέρει όμως τίποτε για την προέλευση της ονομασίας αυτής. Πιθανόν αυτή η σπουδαία λευκή χρωστική ουσία να προϋπήρχε της εποχής του Cennini.

 

 

Για να μην συγχέεται με την απλή κιμωλία, το λευκό του Σαν Τζιοβάννι, όπως περιγράφεται από τον Cennino Cennini, είναι ξηρός ασβέστης που αφού κονιορτοποιηθεί βυθίζεται επί 8 ημέρες σε νερό, το οποίο αλλάζει καθημερινά. Στην συνέχεια πλάθεται σε μικρά κομμάτια που αφήνονται να στεγνώσουν στον ήλιο. Ως εκ τούτου το Bianco di San Giovanni είναι ανθρακικό ασβέστιο συν υδροξείδιο του ασβεστίου.

 

 

Οι χημικές ονομασίες των λευκών του ασβεστίου είναι:

Ανθρακικό ασβέστιο (κιμωλία)

Ανθρακικό ασβέστιο + υδροξείδιο ασβεστίου (bianco di san Giovanni)

Η μεν πρώτη, η κιμωλία σαν χρωστική ήταν γνωστή από την προϊστορική εποχή. Η δεύτερη, το λευκό του Σαν Τζιοβάννι, μας είναι γνωστή από τον 13ο αιώνα. Και οι δυο αυτές χρωστικές εξακολουθούν να είναι σε χρήση και σήμερα.

 

 

Ο ασβεστόλιθος (ορυκτό: ασβεστίτης), από τον οποίο εξάγονται αυτές οι λευκές χρωστικές είναι πέτρωμα που προέρχεται από θαλάσσιες ουσίες και αποτελείται κατά κύριο λόγο από απολιθωμένα υπολείμματα μονοκύτταρων φύλλων.

Ο χημικός του τύπος είναι: CaCO3

Ο δε τύπος του bianco di San Giovanni είναι: CaCO3 + Ca(OH)2

Είναι χρωστικές εξαιρετικά ανθεκτικές στο φως. Ο λευκός ασβέστης θεωρείται η άριστη χρωστική ουσία για τοιχογραφίες φρέσκο. Χρησιμοποιείται επίσης σε τέμπερες ενώ δεν συνίσταται για λάδια και τεχνικές εγκαυστικής χρώσης.

Το λευκό του Σαν Τζιοβάννι είναι ασυμβίβαστο με χρωστικές ευαίσθητες σε αλκάλια, όπως το Πρωσικό μπλε.

Το λευκό του ασβέστη δεν είναι τοξικό, ωστόσο, το bianco di San Giovanni είναι αλκαλικό και μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και τα μάτια. Πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή κατά το χειρισμό της χρωστικής ξηρής σκόνης για να αποφεύγεται η εισπνοή της.

 

 


is | Topic: βαφές, ιστορία και χρώματα, Λευκό, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Lime white”