xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [κθ’]: φυση και χρωματα

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα  και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

θʹ]


Φύση και χρώματα

Τα βασίλεια της φύσης

 

-Το θέμα που δημιουργήθηκε τώρα, είναι το ποιος θα πάρει την σκυτάλη του λόγου στην συνέντευξη; Η Μάνα Φύση, εγώ; ή ο οφθαλμός, το μάτι; Διότι καλά μας τα είπαν οι χρωματικές μείξεις για την συμβολή τους στην χρωματική όραση, αλλά χωρίς εμάς τους δυο, την Φύση και το Μάτι, όσες προσμείξεις και συνεργασίες να κάνουν η Προσθετική με την Αφαιρετική μείξη, χρωματική αντίληψη δεν μπορεί να συμβεί.

Για να ιδωθούν τα χρώματα απαραίτητος όρος είναι να υπάρχουμε κι εμείς οι δυο. Η Φύση που με την ύλη της, τα μόρια και ηλεκτρόνιά της αντανακλά το φως αναλύοντάς το σε χρώματα και ο οφθαλμός, το μάτι, για να δέχεται τις ακτινοβόλες αυτές αντανακλάσεις και να τις αποκωδικοποιεί σε χρώματα. Βλέπεις Άνθρωπε; Παντού ενεδρεύει αυτός ο νόμος της δυαδικότητας, διότι κι εγώ, με όσα χρώματα και να στολιστώ, μόνη μου, εάν δεν δημιουργήσω οφθαλμούς να τα βλέπουν τί τα θέλω;

Επειδή λοιπόν, όπως κατάλαβες και ο οφθαλμός είναι δημιούργημά μου, σαν μάνα του, παίρνω τον λόγο πριν από αυτόν.

Εξάλλου, δεν θα μιλήσω πολύ, όχι γιατί δεν έχω πολλά να πω, αλλά γιατί θα επανέλθω αρκετές φορές, οπότε σύντομα θα παραχωρήσω στον οφθαλμό την θέση μου στην συνέντευξη.

Καλά λοιπόν μας τα είπαν οι Μείξεις για την συμβολή τους στην χρωματική όραση. Λίγο πριν σταματήσουν την ομιλία τους σου ανέφεραν Άνθρωπε, ότι πρέπει να σου μιλήσει ο οφθαλμός, για τα κωνία του και τα ραβδία του, με τα οποία αντιλαμβάνεται το φως και τα χρώματα, αλλά και εγώ η Μάνα Φύση για τις χρωστικές μου, ώστε να καταλάβεις πως συντελείται η χρωματική όραση.

Θα αναφερθώ λοιπόν στις χρωστικές μου, τα δημιουργήματά μου που ευθύνονται για την απόδοση των σταθερών χρωμάτων. Ναι, βέβαια, υπάρχουν και οι μη σταθεροί χρωματισμοί, όπως το χρώμα του ουρανού, της θάλασσας, των φτερών του παγωνιού, οι ιριδισμοί της σαπουνόφουσκας και όλοι οι άλλοι ιριδισμοί, ακόμα και το γαλάζιο χρώμα που έχουν κάποια μάτια. Όλοι όμως αυτοί οι χρωματισμοί δεν είναι σταθεροί γιατί δεν εξαρτώνται από χρωστικές ουσίες αλλά οφείλονται στην αντανάκλαση των ακτινοβολιών, ένα φαινόμενο που δεν μας αφορά αυτή την στιγμή, γιατί τώρα θα αναφερθούμε στις χρωστικές μου.

Όπως βλέπεις και πάλι, ενεδρεύει κι εδώ ο νόμος της δυαδικότητας. Έχουμε τους σταθερούς χρωματισμούς που οφείλονται σε χρωστικές ουσίες και τους ασταθείς που αποδίδονται με την αντανάκλαση και σκέδαση του φωτός.

Οι σταθεροί χρωματισμοί οφείλονται σε χρωστικές ουσίες με τις οποίες έχω εφοδιάσει τα βασίλειά μου.

Μάλιστα! Πριν προχωρήσω στις χρωστικές, πρέπει να σου πω δυο λόγια για τα βασίλειά μου.

Κοίτα σύμπτωση! Χα! χα! Θα μου πεις: Τί σημαίνει σύμπτωση; Ας το τώρα αυτό, αλλουνού παπά Ευαγγέλιο είναι!

Κοίτα λοιπόν σύμπτωση. 6 είναι τα χρώματα του φάσματος που σου επιτρέπω Άνθρωπε (προς το παρόν τουλάχιστον) να βλέπεις, 6 είναι και τα βασίλειά μου πάνω στον πλανήτη Γη, όπου κατοικείς.

Αυτός ο αριθμός, το 6, είναι πολύ σημαντικός στο τμήμα της τριαδικής Δημιουργίας όπου ζεις. Είναι η βάση πολλών πραγμάτων της, όπως έξι είναι και τα βασίλειά μου (5 έμβια* και ένα μη έμβιο, χωρίς ζωή –αντιληπτή τουλάχιστον- κατά τα ανθρώπινα μέτρα) ήτοι:

1 Το ζωικό βασίλειο (η πανίδα, τα ζώα)

2 Το φυτικό βασίλειο (η χλωρίδα, τα φυτά)

3 Οι μύκητες

4 Τα πρωτόζωα (μονοκύτταροι οργανισμοί, αμοι- βάδες, φύκη)

5 Τα μονήρη (βακτήρια)

6 Το ορυκτό βασίλειο (το μη έμβιο, μη ζωικό)*

*[Ο όρος έμβιος = ζωικός {έμβιος -α -ο [émvios]: αυτός που έχει τις ιδιότητες και τις λειτουργίες που συνιστούν το βιολογικό φαινόμενο της ζωής: Έμβια όντα. Έμβιοι οργανισμοί} διαχωρίζεται από τον όρο ζωή που σημαίνει κάτι που έχει αρχή και τέλος. Επομένως, εάν δεχτούμε ότι έχουν αρχή και τέλος, το σύμπαν ζει, τα άστρα ζουν, τα ορυκτά ζουν.

Το έμβιο αναμφισβήτητα ζει και αυτό, αλλά κάτω από ειδικές λειτουργίες – συνθήκες, όπως είναι η αναπνοή, η διατροφή και η (κάποια) κίνηση].

Δες άλλη μια σύμπτωση μεταξύ των 6 χρωμάτων του φάσματος και των βασιλείων μου.

Όπως ήδη άκουσες τα βασίλειά μου είναι 5 έμβια συν 1 μη έμβιο.

Τα χρώματα του φάσματος είναι κι’ αυτά 5 συν 1 διαφορετικό, το μωβ, που είναι δίμορφο, όπως σου έχει εξηγηθεί προηγουμένως από τον Χρωματικό Κύκλο.

Ας πάρω μια ανάσα τώρα και συνεχίζω σε λίγο με τις χρωστικές των βασιλείων μου.

 


is | Topic: Αριθμοί και χρώματα, Συνέντευξη με τα χρώματα, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [κθ’]: φυση και χρωματα”