xromata.com


Διχρωματοψια

 

 

Διχρωματοψία

 

 

 

 

Στην δυσχρωματοψία έχουμε αναφερθεί σε αρκετές αναρτήσεις παλαιότερα.

http://xromata.com/?p=1945

Ο όρος «δυσχρωματοψία» εκφράζει μονολεκτικά την έκφραση «ελαττωματική χρωματική όραση» (defective color vision) που είναι ο σωστός ορισμός για την κατάσταση κατά την οποία κάποιοι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται όλα τα χρώματα όπως όλοι οι φυσιολογικοί τριχρωματικοί συνάνθρωποί τους.

Το ελάττωμα αυτό κακώς καλείται από πολλούς «αχρωματοψία», διότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν χρωματική όραση, απλώς δεν διακρίνουν κάποια χρώματα. Αυτοί που όντως έχουν αχρωματοψία, δηλαδή στερούνται όλων των κωνίων και δεν βλέπουν καθόλου χρώματα, είναι πολύ λίγοι, ποσοστιαία ελάχιστοι.

 

 

http://xromata.com/?p=1991

Η μη πλήρης αντίληψη των χρωμάτων οφείλεται σε έλλειψη κωνίων από τον αμφιβληστροειδή, ή την δυσλειτουργία αυτών ή των χρωστικών οψινών που περιέχουν τα κωνία.

Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με μια μορφή της δυσχρωματοψίας, την διχρωματοψία, δηλαδή τις περιπτώσεις που οι δυσχρωματικοί άνθρωποι μπορούν να ανταποκριθούν μόνο σε δυο από τις τρεις χρωματικές ακτινοβολίες που αντιλαμβάνεται ένας φυσιολογικός τριχρωματικός οφθαλμός.

 

 

Διχρωματικά είναι επίσης πάρα πολλά ζώα, σχεδόν τα περισσότερα θηλαστικά, χωρίς να πρόκειται για ελάττωμα, διότι απλώς τα ζώα αυτά είναι από την φύση τους διχρωματικά.

 

 

Η διχρωματοψία είναι τριών ειδών (κι εδώ ο τριαδικός νόμος σε όλο του το μεγαλείο). Έχουμε λοιπόν, ανάλογα με την περίπτωση, την πρωτανοπία, την δευτερανοπία και την τριτανοπία.

 

 

 

 

Υ.Γ.: Εάν θέλετε μπορείτε να δείτε τα κάτωθι σχετικά άρθρα

http://xromata.com/?p=1852

http://xromata.com/?p=2057

 

 

 

Διακρίνουμε ευκρινώς τους αριθμούς που αναγράφονται μέσα στους δίσκους;

Εάν ΟΧΙ, …ουπς!.. Υπάρχει θέμα δυσχρωματοψίας

 

 

 


is | Topic: Δυσχρωματοψία, λειτουργίες όρασης χρωμάτων | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Διχρωματοψια”