xromata.com


yellow ochre

Χρώματα βαφές

Οι βαφές της προϊστορικής εποχής

Yellow ochre (κίτρινη ώχρα)

 

 

Είπαμε, σε προηγούμενο άρθρο, ότι τα χρώματα βαφές που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος κατά την προϊστορική περίοδο, τα οποία είναι εν χρήσει ακόμα και σήμερα ήταν 6 τα εξής:

Carbon black, (μαύρο του άνθρακα, του κάρβουνου)

Bone black (μαύρο, κατάλοιπο από καμένα κόκκαλα)

Umber (καστανή γη)

Red ochre (κόκκινη ώχρα)

Yellow ochre (κίτρινη ώχρα)

Lime white (λευκός ασβέστης)

Ας δούμε ένα – ένα τα 6 αυτά χρώματα – βαφές.

Μέχρι τώρα έχουμε παρουσιάσει τα carbon black, bone black, umber και κόκκινη ώχρα. Τώρα θα αναφερθούμε στην κίτρινη ώχρα:

 

 

 

Yellow ochre (κίτρινη ώχρα)


Σύντομη περιγραφή του ‘Yellow ochre’:

Η κίτρινη ώχρα κείται χρωματικά από τόνους κρεμ έως καφέ. Είναι ένα φυσικό ορυκτό που αποτελείται από πυρίτιο και άργιλο και οφείλει το χρώμα της στο οξυϋδροξείδιο του σιδήρου, τον γαιτίτη.

 

 

Βρίσκεται σε όλον τον κόσμο, σε πολλές αποχρώσεις, από κίτρινο έως καφέ. Η καλύτερη καστανή ώχρα προέρχεται από την Κύπρο.

Χρησιμοποιήθηκε καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας του ανθρώπου. Αυτή η σταθερή χρωστική ουσία μπορεί να αναμειχθεί με άλλες χρωστικές.

 

 

Συνθετική κίτρινη χρωστική ώχρα (Mars yellow) παρασκευάζεται από τις αρχές του 1920. Σήμερα η συνθετική αυτή κίτρινη ώχρα χρησιμοποιείται ευρέως ως βαφή πλαστικών και άλλων βιομηχανικών προϊόντων.

Η ονομασία του χρώματος ‘ώχρα’ προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ‘ωχρός’ που σημαίνει αυτός που έχει κιτρινωπό, ελαφρώς κίτρινο, χρώμα, ενώ η τεχνητή ποικιλία του χρώματος ονομάζεται ‘Mars yellow’ (κίτρινο του Άρη).

 

 

Οι ώχρες ποικίλλουν ευρέως ως προς την διαφάνειά τους. Άλλες είναι αδιαφανείς, άλλες έχουν κάποια διαφάνεια, ενώ κάποιες άλλες χρησιμοποιούνται για την γυαλάδα τους και αποτιμώνται σαν βερνίκια.

 

 

Κίτρινες, όπως και κόκκινες, ώχρες αφθονούν στο Minas Gerais της Βραζιλίας. Τέτοιες χρωστικές μετατρέπονται εύκολα σε βαφές και χρησιμοποιήθηκαν από τους προϊστορικούς ανθρώπους που τις άπλωναν με τα δάχτυλά τους ή με βούρτσες φτιαγμένες από φυτικές ίνες.

 

 

Οι τεχνητές ποικιλίες συνθετικής ώχρας παρασκευάζονται από την αντίδραση αλάτων κοβαλτίου με οξικό οξύ και την μετέπειτα ανάμειξή τους με πυκνό διάλυμα νιτρώδους καλίου.

Τα υλικά που χρειάζονται για την εργαστηριακή παραγωγή τους είναι:

Cobalt (11) – chloride (CoCl2·6H2O), potassium nitrite (KNO2) acetic acid

Η χημική ονομασία της κίτρινης ώχρας είναι: Οξυϋδροξείδιο του σιδήρου

Τοξικότητα: Οι ώχρες δεν θεωρούνται τοξικές, όμως χρειάζεται προσοχή κατά τον χειρισμό της ξηρής σκόνης για να αποφευχθεί η εισπνοή της.

 

 

 


is | Topic: βαφές, ιστορία και χρώματα, Κίτρινο, Τέχνες και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “yellow ochre”