xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [κε΄]: Χρωματα Αγιας Τριαδας

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα  και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[κεʹ]

Ο Όττο Ρούνγκε και ο χρωματισμός

της Αγίας Τριάδας

 

 

-Όττο Ρούνγκε και πάλι, εδώ. Συνεχίζω Άνθρωπε από το σημείο που σταμάτησα. Σου είχα πει ότι για μένα η χρωματική τριάδα μπλε – κίτρινο – κόκκινο ως προς την χριστιανική Αγία Τριάδα αντιστοιχεί ως εξής:

το μπλε χρώμα με τον Θεό, το κόκκινο με τον Χριστό, και το κίτρινο με το Άγιο Πνεύμα.

Σου είπα επίσης ότι ο διοργανωτής αυτής της συνέντευξης δεν συμφωνεί με αυτήν την διάταξη. Έχει δώσει άλλη χρωματική αντιστοιχία στην Αγία Τριάδα.

Μου εξήγησε πως κι’ εκείνος στην αρχή, αντιστοιχούσε, όπως κι’ εγώ, το μπλε χρώμα με τον Θεό, το κόκκινο –σαν χρώμα αγάπης- με τον Χριστό και απέμενε το κίτρινο για το Άγιο Πνεύμα. Όμως κάτι δεν του πήγαινε καλά σ’ αυτόν τον τελευταίο συσχετισμό. Το κίτρινο στο Άγιο Πνεύμα; Πώς; Αφού το χρώμα που αντιστοιχεί στο Πνεύμα είναι το μπλε….

Τί; Δεν σου ανέφερε κανείς αυτήν την αντιστοιχία; Δεν θυμάσαι καλά! Σου την ανέφεραν τα ίδια τα χρώματα, στα πρώτα στάδια της συνέντευξης. Βεβαίως, απλώς την ανέφεραν χωρίς να την επεξηγήσουν. Ναι, ασφαλώς και θα εξηγηθεί κάποια στιγμή η σχέση αυτή.

Ωραία! Μέχρι τότε λοιπόν σημείωσε τα εξής:

Το μπλε είναι το χρώμα του Πνεύματος,

Το κόκκινο είναι το χρώμα της Ύλης.

Τέλος το κίτρινο είναι το χρώμα της Ψυχής.

Όπως λοιπόν μου εξομολογήθηκε ο διοργανωτής, γνωρίζοντας ότι το μπλε χρώμα αντιστοιχεί στο Πνεύμα, θεωρούσε πως έπρεπε να το αποδώσει, το μπλε, στο Άγιο Πνεύμα. Επιπλέον, όπως ήδη έχει αναφερθεί, το ψυχρό μπλε χρώμα θεωρείται αρσενικό (με θηλυκές ιδιότητες) σε αντίθεση προς το θερμό θηλυκό (με ανδρικές ιδιότητες) κόκκινο. Μεταξύ τους κείτεται το ισομερισμένο ουδέτερο κίτρινο.

Βάση των ανωτέρω, αποδίδοντας το μπλε χρώμα στον Θεό (όπως έκανα εγώ, ο Όττο Ρούνγκε) του προσδίδεται αρσενικό φύλο. Θα μου πεις, πολύ φυσικό, αφού λέμε ‘Ο’ Θεός και τον αποκαλούμε Πατέρα. Άρα είναι άνδρας. Πολύ ‘φυσικό’ για την ανδροκρατούμενη περίοδο που διάγουμε Άνθρωπε, εδώ και πολλούς αιώνες. Όμως είναι όντως έτσι;

Ο Θεός είναι τα Πάντα! Προσδιορίζοντάς του φύλο, αυτομάτως του καθαιρείς την ιδιότητα των Πάντων. Επομένως δεν του αρμόζει το ‘ανδρικό’ μπλε χρώμα, ούτε καν το αντίθετό του κόκκινο. Άρα, δεν απομένει παρά να του αποδώσουμε το ουδέτερο κίτρινο.

Αυτά μου είπε ο διοργανωτής και συμπλήρωσε πως την εποχή που προβληματιζόταν με τον χρωματισμό της Αγίας Τριάδας, του είπε ένας νεαρός: «Εσύ δεν μας λες την θεωρία πως η φύση είναι ο καλύτερος παιδαγωγός του ανθρώπου; Κοίτα τον ήλιο! Τί χρώμα έχει; Κίτρινο! Μπορούμε να υπάρξουμε σ’ αυτό το ηλιακό σύστημα χωρίς τον ζωοδότη Ήλιο; Τον χρυσοκίτρινο ήλιο, που πολλές παλιές θρησκείες τον θεωρούσαν Θεό;»

Έτσι, πείσθηκε πως το κίτρινο αντιστοιχεί στον Θεό, στο Άγιο Πνεύμα το μπλε, ενώ στον Χριστό το κόκκινο, το χρώμα της αγάπης, της θυσίας, του αίματος, του εμβυθισμού Του μέσα στην Ύλη.

Την δική μου χρωματική αντιστοιχία στην έχω αναφέρει. Δεν ξέρω αν με την πάροδο του χρόνου ίσως να σκεφτόμουν κάπως διαφορετικά και να την άλλαζα. Δεν πρόλαβα να κάνω αναθεώρηση. Όπως βλέπεις από το βιογραφικό μου, έφυγα από αυτήν την ζωή αρκετά νέος, στα 33 μου χρόνια, οπότε…

Απεβίωσα νέος, οπότε δεν ξέρω τί τροπή πιθανόν να έπαιρναν οι σκέψεις μου, οι θεωρίες μου και η τέχνη μου, αν ζούσα, ας πούμε, άλλα τόσα χρόνια.

Με θεωρούσαν σαν έναν από τους καλύτερους γερμανούς πορτρετίστες της εποχής μου, το δε ενδιαφέρον μου για τα χρώματα, το χαρακτήριζαν σαν φυσικό επακόλουθο των εργασιών μου σαν ζωγράφος και χαράκτης, καθώς και του ερευνητικού πνεύματος που με κατείχε. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να καταλήξω στην δημιουργία της Χρωματικής Σφαίρας και να θεωρηθώ, μαζί με τον Tobias Mayer (που πριν από εμένα, το 1758, ασχολήθηκε με την στερεομετρική απόδοση των χρωμάτων, με μία διπλή τριγωνική πυραμίδα) οι πρωταίτιοι της απόδοσης των solid colors, της στερεομετρικής αναγωγής των χρωμάτων, όπως μάλλον θα ήταν καλύτερα να ειπωθεί στα ελληνικά, που έκτοτε ασχολήθηκαν αρκετοί άλλοι με διάφορες παραλλαγές της κεντρικής ιδέας.

Μια άλλη κατάληξη του ‘ερευνητικού πνεύματός μου’ ήταν η ενασχόλησή μου με την συμβολική των χρωμάτων. Αποτέλεσμα, η δημιουργία των σχεδίων μου με θέμα τις ώρες της ημέρας, μία σειρά που, σαν χαράκτης, την ανατύπωνα και είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Ζωγράφισα μάλιστα δυο παραλλαγές με θέμα «Το Πρωινό» που υπήρξε η αρχή μιας νέας νοοτροπίας ζωγραφικής τοπίων, όπου τα χρώματα αποδίδουν θρησκευτικούς και συναισθηματικούς συμβολισμούς.

Ωω! Ας πάρουμε μια ανάσα και επανέρχομαι!

 

 


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα, Εξωλογισμοί, Κίτρινο, κόκκινο, μπλε, Συνέντευξη με τα χρώματα, τριαδικότητες | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [κε΄]: Χρωματα Αγιας Τριαδας”