xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [κδ΄]: Otto Runge

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα  και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[κδʹ]

Όττο Ρούνγκε

Ο δημιουργός της Χρωματικής σφαίρας

 

 

-Μόλις προ ολίγου αναφέρθηκα στις χρωματικές τριαδικότητες. Βέβαια, αυτά που σας είπα, όλες αυτές οι χρωματικές τριαδικότητες που σας ανέφερα, οι περισσότερες τουλάχιστον, ήταν άγνωστες στην εποχή μου, εκεί γύρω στο 1800. Γνωστή ήταν η τριάδα των βασικών χρωμάτων μπλε – κίτρινο – κόκκινο, των βασικών χρωμάτων της αφαιρετικής μείξης, όπως την αποκαλείτε σήμερα.

Ο Γκαίτε, σαν πολέμιος της θεωρίας του Νεύτωνα (και δεν ήταν ο μόνος) παρουσίασε και μια άλλη τριάδα, αυτήν του λευκού (φωτός) – χρωμάτων του φάσματος – μαύρου (σκότους).

Ωω! Για την διαμάχη των θεωριών Νεύτωνα – Γκαίτε, δεν είμαι ο πλέον αρμόδιος να σας μιλήσω, ούτε είναι η κατάλληλη στιγμή να ασχοληθούμε με αυτήν. Θα έρθει η πρέπουσα ώρα να σας μιλήσει κάποιος γι’ αυτήν, αργότερα!

Προσωπικά, υπήρξα οπαδός των θεωριών του Γκαίτε, με τον οποίο αλληλογραφούσα και η μεταξύ μας αλληλογραφία ίσως μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν επικοινωνία μαθητή – δασκάλου.

Μάλιστα σε μια επιστολή μου προς αυτόν, τον Ιούλιο του 1806, του έγραφα ότι ένα από τα παραδεκτά από εμένα αξιώματα, ή αν θέλετε δοξασίες, είναι αυτό που λέει:

«Ως γνωστόν, υπάρχουν μόνο τρία χρώματα, το κίτρινο, το κόκκινο και το μπλε».

Στην ίδια μακροσκελή επιστολή, του εξέθετα την ιδέα μου να δημιουργήσω ένα σύστημα που να περιέχει όλες τις αποχρώσεις που σχηματίζονται από τις μείξεις των τριών βασικών χρωμάτων και την επίδραση που έχουν επί αυτών το φως και το σκοτάδι.

Όμως, νομίζω ότι πριν προχωρήσω στην δημιουργία της Χρωματικής Σφαίρας, πρέπει να σας συστηθώ Άνθρωπε, για όσους από εσάς δεν με ξέρετε, δεν έχετε ακούσει κάτι για μένα, που υπολογίζω πως είστε αρκετοί.

Το όνομά μου είναι Philipp Otto Runge (Φίλιππος Όθωνας Ρούνγκε) και γεννήθηκα στις 23 Ιουλίου του 1777 στο Βόλγκαστ της Δυτικής Πομερανίας, που τότε βρισκόταν κάτω από Σουηδική κατοχή. Ήμουν το ένατο από τα ένδεκα παιδιά μιας οικογένειας ναυπηγών, των Sypniewski / von Runge, ευγενικής καταγωγής, με δεσμούς με την πρωσική αριστοκρατία.

Για να συμπληρωθεί το βιογραφικό μου, σου αναφέρω πως πέθανα αρκετά νέος από φυματίωση, στις 2 Δεκεμβρίου του 1810, μόλις 33 περίπου χρονών.

Φιλάσθενο παιδί, έχανα συχνά τα σχολικά μαθήματα κι’ έτσι από νωρίς άρχισα να μαθαίνω από την μητέρα μου τη τέχνη της χαρτοκοπτικής φιγούρων με ψαλιδίσματα, με την οποία ασχολήθηκα σε όλη μου την ζωή. To 1799 άρχισα να παίρνω μαθήματα ζωγραφικής στην Ακαδημία της Κοπεγχάγης και το 1801 συνέχισα τις σπουδές μου στην Δρέσδη όπου ασχολήθηκα και με τον χριστιανο – μυστικισμό.

Το 1803 σε μια επίσκεψή μου στην Βαϊμάρη απρόσμενα συναντήθηκα με τον Γκαίτε με τον οποίο μας έδεσε μια δυνατή φιλία βασισμένη στο κοινό ενδιαφέρον μας για τα χρώματα και την τέχνη.

Σαν μυστικιστής χριστιανός, προσπάθησα να εκφράσω τις έννοιες της αρμονίας μέσω των χρωμάτων, των σχημάτων και των αριθμών.

Θεώρησα πως η χρωματική τριάδα μπλε – κίτρινο – κόκκινο αναλογεί με την χριστιανική Αγία Τριάδα και αντιστοίχησα το μπλε χρώμα με τον Θεό και την νύχτα, το κόκκινο με τον Χριστό, την αυγή και το δείλι και το κίτρινο με το Άγιο Πνεύμα και την ημέρα.

Ξέρω ότι ο διοργανωτής αυτής της συνέντευξης δεν συμφωνεί με αυτήν την διάταξη. Έχει δώσει άλλη χρωματική αντιστοιχία στην Αγία Τριάδα.

Για περιμένετε λίγο. Μάλλον θα καταφέρω να μου δώσει την άδεια να σας εκθέσω και την δική του άποψη.

 


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα, Συνέντευξη με τα χρώματα, τριαδικότητες | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [κδ΄]: Otto Runge”