xromata.com


Bone black

 

Χρώματα βαφές

Οι βαφές της προϊστορικής εποχής

Bone black, (μαύρο από καμένα οστά)

 

Είπαμε, σε προηγούμενο άρθρο, ότι τα χρώματα βαφές που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος κατά την προϊστορική περίοδο, τα οποία είναι εν χρήσει ακόμα και σήμερα ήταν 6 τα εξής

Carbon black, (μαύρο του άνθρακα, του κάρβουνου)

Bone black (μαύρο, κατάλοιπο από καμένα κόκκαλα)

Umber (καστανή γη)

Red ochre (κόκκινη ώχρα)

Yellow ochre (κίτρινη ώχρα)

 Lime white (λευκός ασβέστης)

 Ας δούμε ένα – ένα τα 6 αυτά χρώματα – βαφές:

 

Bone black, (μαύρο από καύση οστών)

 


Σύντομη περιγραφή του ‘bone black’:

Το bone black είναι ένα μαύρο χρώμα με μπλε χροιά, αρκετά απαλό στην υφή και πυκνότερο (ισχυρότερο) από το lamp black (μαύρο αιθάλης λαδιού).

Περιέχει περίπου 10% άνθρακα, 84% φωσφορικό ασβέστιο και 6% ανθρακικό ασβέστιο. Είναι φτιαγμένο από απανθράκωση οστών ή απορριμμάτων ελεφαντόδοντου. Το Ivory Black (μαύρο του ελεφαντοστού) είναι η λιγότερο καθαρή μορφή μαύρης αιθάλης, γιατί περιέχει υψηλό ποσοστό φωσφορικού ασβεστίου.

Στα γαλλικά ονομάζεται ‘noir d’os’ και στα ιταλικά ‘nero dossa’.

Η χημική του ονομασία είναι: Ca3(PO4)2 + CaCO3 +C Φωσφορικό ασβέστιο + ανθρακικό ασβέστιο + άνθρακας (calcium phosphate + calcium carbonate +carbon)

 

 

Η προέλευσή του είναι ζωική.

Το μαύρο των οστών παρασκευάζεται με την καύση οστών, κέρατων κλπ. χωρίς αέρα. Είναι ένα βαθύ μαύρο, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε τόσο ευρέως όσο το μαύρο του άνθρακα. Θραύσματα, περισσεύματα ελεφαντόδοντου ή των οστικών τμημάτων των ζώων τοποθετούνται σε ένα χωνευτήριο που περιβάλλεται από κάρβουνα και καλύπτεται. Το ελεφαντόδοντο ή τα οστά, εκτιθέμενα σε θερμότητα, απαν- θρακώνονται.

 

 

Το μαύρο των οστών είναι ένα μη μεταβαλλόμενο, σταθερό χρώμα για όλες τις χρήσεις. Είναι συμβατό με όλες τις άλλες χρωστικές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με καλά αποτελέσματα σε όλα τα διαλυτικά μέσα χρωστικών.

ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ: Δεν είναι τοξικό, όμως πρέπει να δίνεται προσοχή στον χειρισμό της ξηρής χρωστικής ώστε να αποφεύγεται η εισπνοή της σκόνης.

 

Η ιστορία του ‘bone black’:

 

Χρησιμοποιήθηκε από την προϊστορία και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.

 

 

Το μαύρο των οστών έχει εξακριβωθεί σε προϊστορικές απεικονίσεις. Βρίσκεται στην αιγυπτιακή, ελληνική και ρωμαϊκή τέχνη, επίσης σε όλη την ευρωπαϊκή μεσαιωνική και αναγεννησιακή τέχνη και μετέπειτα σε ελαιογραφίες και πίνακες ακουαρέλας μέχρι την σύγχρονη εποχή.

Πολλοί παλιοί γνωστοί ζωγράφοι χρησιμοποίησαν μαύρο των οστών στους πίνακές τους. Στην ‘νυχτερινή φρουρά’ του, ο Ρέμπραντ, για τα σκούρα νυχτερινά χρώματα και τις σκιές αρκέσθηκε στην χρήση χρώματος umber, αλλά για τα μαύρα ρούχα που φορούσαν οι φύλακες χρειάστηκε μια βαθειά μαύρη χρωστική ουσία, όπως το bone black.

 

 

Άλλες ονομασίες για το bone black:

bone charcoal

ivory black

animal charcoal

abaiser

Pigment black 9

CI 77267

 


is | Topic: βαφές, ιστορία και χρώματα, μαύρο, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Bone black”