xromata.com


Ταυτιση Ολυμπιων με τα 6 χρωματα

 

Χρωματισμός των Ολυμπίων θεών

(ταύτιση θεών και χρωμάτων)

 

Δώσαμε, σε προηγούμενο άρθρο σε κάθε μια από τις 6 βασικές, πρωταρχικές θεότητες το χρώμα της, σε κάθε μια ένα από τα 6 χρώματα του φάσματος, ως εξής:

Δίας = μπλε

Ήρα = πράσινο

Ποσειδών = κίτρινο

Δήμητρα = πορτοκαλί

Εστία = κόκκινο

Άδης = μωβ

 

Πρόκειται για μια αρχική χρωματική προσέγγιση, γιατί όπως θα δούμε σε επόμενο άρθρο, όπου θα συμπληρωθεί το δωδεκάθεο του Ολύμπου με τους υπόλοιπους 6 θεούς και θα ταυτισθούν και οι 12 θεοί με τις 12 πρωτογενείς, δευτερογενείς, αλλά και τριτογενείς χροιές του χρωματικού κύκλου, οι 6 αυτές πρωταρχικές θεότητες, θα μετακινηθούν χρωματικά. Κάθε θεότητα θα λάβει μια καταλληλότερη χροιά, που αναλογεί στις ιδιότητές της.

 

 

Όχι βέβαια πως αυτή η πρώτη προσέγγιση είναι λανθασμένη. Απλώς πρόκειται για μια ορθή μεν, όμως γενικότερη, απλούστερη, αντιστοιχία.

Ας προσπαθήσουμε τώρα να δούμε πως ταυτίζεται κάθε θεός με το χρώμα του, ξεκινώντας με τους τρεις αρσενικούς θεούς.

Στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται ότι:

«Κατά τη διανομή της εξουσίας του κόσμου, μετά τον πόλεμο με τους Τιτάνες, ο Άδης πήρε ως μερίδιό του τον Κάτω Κόσμο, ενώ ο Δίας τον ουρανό και ο Ποσειδών τον ωκεανό. Στη γη και στον Όλυμπο όμως, είχαν ίσα δικαιώματα και εξουσίες. Ωστόσο, βασιλιάς των θεών ορίστηκε ο Δίας».

Επιπλέον, κάθε αδερφός είχε και το δικό του σύμβολο – όπλο. Ο Δίας τον κεραυνό, ο Ποσειδώνας την τρίαινα και ο Άδης την κυνή, μια περικεφαλαία που όταν την φορούσε γινόταν αόρατος.

 

 

Ο Δίας αναμφισβήτητα έχει χρώμα μπλε, το χρώμα του ουρανού που είναι το βασίλειό του, το χρώμα του πνεύματος. Ο Μπλε Δίας είναι η πιο ξεκάθαρη περίπτωση αφού επιπλέον και στην Ιλιάδα υπάρχουν αναφορές που του προσάπτουν σκούρο χρώμα (μαύρο – μπλε) ταυτίζοντάς τον με τα μαύρα σύννεφα του ουρανού όπως, μελανόνεφε πάτερ, καλαϊνεφέι Κρονιώνι, κελαινεφές Ζευς, κυανέησαν επ’ οφρύσιν. Αυτό το τελευταίο, το ‘κυανέησαν επ’ οφρύσιν’ είναι χαρακτηρισμός αναφερόμενος στα φρύδια του που σκουραίνουν σαν τον κύανο όταν είναι σκεπτικός και συνοφρυωμένος.

 

 

Με τον Ποσειδώνα τα πράγματα συγχέονται κάπως γιατί δεν μπορούμε να συσχετίσουμε το κίτρινο χρώμα με το χρώμα της θάλασσας που ήταν το βασίλειο του θεού αυτού. Επιπλέον το θέμα περιπλέκεται με μια μοναδική αναφορά του Ομήρου στην Ιλιάδα (Ν 563) που τον αποκαλεί «Κυανοχαίτα Ποσειδών». Σε άλλα αρχαία κείμενα ο Ποσειδών χαρακτηρίζεται ως ξανθός. Στην ‘Ωγυγία’, ο Αθανάσιος Σταγειρίτης αναφέρει ότι τον ζωγράφιζαν με κόμη ξανθόλευκο και όμματα γλαυκά, ενώ τους θαλάσσιους ίππους που έσερναν το άρμα του ο Όμηρος τους λέγει χαλκόποδας, ωκυπέτας και χρυσότριχας.

Ας μην ξεχνάμε ότι στην πραγματικότητα η θάλασσα δεν έχει χρώμα, αλλά τα γαλανά, μπλε και πράσινα χρώματά της δημιουργούνται εξ αντανακλάσεως και πως το ουσιαστικά άχρωμο νερό της καλύπτει την ξανθή γη του βυθού.

 

 

Ο Άδης φορώντας την κυνή γίνεται αόρατος, όπως αόρατο είναι για μας το μωβ συμπαντικό φως, αόρατη επίσης και η υπεριώδης ακτινοβολία (η πέρα από την μωβ ακτινοβολία, η συνέχειά της), την οποία δεν μπορεί να δει ο οφθαλμός του ανθρώπου, ενώ την βλέπουν κάποια άλλα πλάσματα, όπως πχ. οι μέλισσες. Το μωβ χρώμα παράγεται από τα δυο ακραία χρώματα του φάσματος, όπως σχετίζεται και ο Άδης με τις δυο ακραίες καταστάσεις κάθε ύπαρξης, την ζωή και τον θάνατο.

 

 

 

Ας δούμε τώρα τις θήλυες θεότητες, ξεκινώντας από την Εστία, την πρωτότοκο του ζεύγους Κρόνος – Ρέα, που όταν ενώνεται δημιουργείται η χρονοροή, δηλαδή ο χρoνοχώρος μέσα στον οποίο εμφανίζεται η ύλη, της οποίας το χρώμα είναι το κόκκινο. Εξ άλλου το σύμβολο της Εστίας είναι η εστία – φωτιά, που κι αυτή έχει κόκκινο χρώμα.

 

 

Μετά, η δεύτερη κόρη, η ξανθή Δήμητρα, εδώ αντιστοιχεί στο πορτοκαλί χρώμα. Η Δήμητρα είναι η κατά πτωτική σειρά 3η έκφανση της Γαίας.* Αυτό δηλώνεται κι από το όνομά της Δη Μάτερ = Γη Μητέρα.

[*Η Γαία έχει τρεις εκφάνσεις. Πρώτη η Τιταία Γαία = συμπαντική ύλη, δεύτερη η κόρη της Ρέα = η εμπλεκόμενη στον χωροχρόνο ύλη, τρίτη/ες οι κόρες της Ρέας με επίκεντρο την Δη μήτηρ = υλική Μητέρα μας Γη.

 Η Ήρα αντιπροσωπεύει την ψυχική ύλη, ενώ η Εστία την Οικεία Ύλη].

Το πιο αντιπροσωπευτικό χρώμα για την γη, το έδαφος, είναι το πορτοκαλοκαφετί χρώμα του πηλού.

Ας μην ξεχνάμε πως στην αρχαιότητα το κίτρινο και το πορτοκαλί θεωρούμενα σαν φωτεινότερες αποχρώσεις του κόκκινου, αναφέρονταν σαν ξανθά. Ξανθό χρώμα είχαν τα στάχυα, η άμμος, η γη, οι ώχρες. Ξανθή και η Δήμητρα.

 

 

Τρίτη στην σειρά, η τελευταία κόρη της Ρέας, η πρώτη κυρία του Ολύμπου η Ήρα. Δεν μας έχει μείνει να της αποδώσουμε τίποτε άλλο παρά το πράσινο χρώμα. Επειδή όμως, όπως θα δούμε περαιτέρω, στην χρωματική αντιστοιχία του Δωδεκαθέου, το πράσινο δεν είναι επακριβώς το χρώμα της, δεν έχουμε να πούμε πολλά γι’ αυτό, πέραν του ότι εφόσον ο Δίας είναι το μπλε πνεύμα, η σύντροφός του Ήρα, υποκινούμενη από το κίτρινο χρώμα της Ψυχής πρασινίζει και είναι το δραστηριοποιημένο από ψυχική ενεργοποίηση πνεύμα.

 


is | Topic: Κίτρινο, κόκκινο, μπλε, Μύθοι και χρώματα, μωβ, Πορτοκαλί, Πράσινο | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ταυτιση Ολυμπιων με τα 6 χρωματα”