xromata.com


Βαφες/χρωστικες από ζωα/φυτα

 

 

 

 

 

Βαφές και χρωστικές από το ζωικό και φυτικό βασίλειο.

[1]

Εισαγωγή


Αν και η λειτουργία της όρασης και της αντίληψης των χρωμάτων εξαρτάται από τις ακτινοβολίες του τμήματος του ορατού (από εμάς) φωτός του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, εν τούτοις η απόδοση των περισσότερων χρωμάτων του χρωματικού πλούτου που βλέπουμε, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από χρωστικές ουσίες και τις βαφές οι οποίες παράγονται από αυτές.

Στις χρωστικές και τις βαφές έχουμε αναφερθεί (και θα αναφερθούμε και πάλι) επανειλημμένως.

[Μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένα τα σχετικά άρθρα αν ανατρέξετε στα ‘categories’ και ανοίξετε τα λήμματα ‘βαφές’ και ‘χρωστικές’]

Επειδή τα άρθρα αυτά είναι διάσπαρτα στην ιστοσελίδα μας, χωρίς κάποια συνοχή, καλό είναι να ξαναδούμε το θέμα πιο συγκεντρωτικά και με κάποια τάξη, ακολουθώντας την τακτοποιημένη σειρά σχετικών άρθρων, όπως αυτή αναγράφεται στον ιστότοπο “Causes of color”.

Πολλά από όσα θα διαβάσετε έχουν ήδη ξαναγραφτεί, αλλά όπως λέει το γνωμικό «επανάληψη μήτηρ πάσης μάθησης» μια ‘επαναληψούλα’ δεν βλάπτει. Εξάλλου υπάρχει και μια μικρή διαφοροποίηση σ’ αυτήν την σειρά. Αναφέρεται κατά κύριο λόγο στις βαφές που παράγονται από βιο-χρωστικές του ζωικού και φυτικού κόσμου.

http://xromata.com/?p=6382

 

 

 

Ας δούμε τώρα την εισαγωγή του “Causes of color” επί του θέματος:

Αν και πολλές σύγχρονες βαφές είναι συνθετικές, οι πρόγονοί μας κατάφεραν να αποκτήσουν ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων από ορυκτές και ζωικές πηγές πολύ πριν κατασκευαστούν χημικά ισοδύναμα. Από αυτά, τα πιο σπάνια και δύσκολα να αποκτηθούν χρώματα έγιναν σύμβολα πλούτου και καθεστηκυίας δύναμης.

Βαφές και χρωστικές είναι δυο λέξεις που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τα χρώματα στα τρόφιμα, τα υφάσματα, τις μπογιές και άλλα υλικά, στην πραγματικότητα όμως οι έννοιές τους είναι ξεχωριστές.

 

 

Βαφές είναι οι έγχρωμες ουσίες που αλλάζουν μόνιμα το χρώμα άλλων υλικών. Είναι διαλυτές ουσίες, αν και μερικές καθίστανται αδιάλυτες μετά την εφαρμογή τους. Έχουν δε, μια ιδιαίτερη σχέση με το υλικό που χρωματίζουν.

 

 

Σε αντίθεση οι χρωστικές ουσίες είναι αδιάλυτα σωματίδια χρώματος που απαιτούν έναν συνδετικό παράγοντα για να συγκρατηθούν στην επιφάνεια του υλικού που βάφουν.

http://xromata.com/?p=8122

http://xromata.com/?p=8191

 


is | Topic: βαφές, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Βαφες/χρωστικες από ζωα/φυτα”