xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [κγ΄]: Τριαδικοτητες

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα  και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[κγʹ]

Από τις μείξεις χρωμάτων στον Όττο Ρούνγκε και τις τριαδικότητες

 

-Όπως σου είπα Άνθρωπε, μόλις προ ολίγου, εγώ η μείξη CMYK, είμαι η ενδιάμεση μείξη, μια μείξη που προκύπτει από την ένωση των δυο αδελφών μου μείξεων, της προσθετικής και της αφαιρετικής. Αποτελούμε κι εμείς μια τριάδα, εκδηλώνοντας τον βασικό νόμο της τριαδικότητας.

Βάση ενός άλλου από τους βασικούς συμπαντικούς νόμους, τον νόμο της αναλογίας, εγώ, σαν ενδιάμεσος όρος, αναλογώ με την λειτουργία της χρωματικής όρασης, η οποία εξαρτάται κι’ αυτή, όπως κι εγώ, από την ένωση των δυο αδελφών μου μείξεων. Αν και μπορώ να σου εξηγήσω αυτήν την αντιστοιχία, προτιμώ να δώσω τον λόγο, τιμής ένεκεν, στην Μητέρα όλων μας, την Μάνα Φύση….

-Ααα! Αγαπητή μου μείξη… αγαπητές μου μείξεις… που όλες οι αποχρώσεις σας βρίσκονται επάνω μου, επάνω σ’ εμένα την Χρωματική Σφαίρα, το πάτε μακριά… ξέρω, αν σας επιτρέψω να συνεχίσετε με την λειτουργία της όρασης και ό,τι άλλο επακολουθήσει, δεν θα ολοκληρώσω την δική μου παρουσίαση, που λίγο πριν το τέλος της μας διακόψατε με την εισβολή σας στον χώρο της συνέντευξης.

Είχα καλέσει τον Φίλιπ Όττο Ρούνγκε, τον εμπνευστή της χρωματικής σφαίρας για να ολοκληρώσει την παρουσίασή μου. Άλλωστε, ποιος θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα από τον ίδιο τον άνθρωπο που με δημιούργησε; Περιμένει να του δώσουμε τον λόγο. Κύριε Ρούνγκε, περάστε! Ο λόγος δικός σας.

-Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε, να συμμετέχω στην συνέντευξη των χρωμάτων και αγαπητή μου Σφαίρα, ομολογώ πως ο χρόνος της αναμονής κύλησε ωφέλιμα, αφού οι μείξεις ανακίνησαν το θέμα της τριαδικότητας, ένα θέμα που με απασχόλησε πολύ σε σχέση με τα χρώματα και υπήρξε το εναρκτήριο λάκτισμα για την δημιουργία σου.

Απ, ό,τι άκουσα, παρακολουθώντας την συνέντευξη έως τώρα, αναφέρθηκαν ήδη κάποιες χρωματικές τριαδικότητες, όπως οι τρεις μείξεις, η RYB, η RGB και η CMYK, οι τρεις διαστάσεις των χρωμάτων, δηλαδή η χροιά, η φωτεινότητα κι’ ο κορεσμός, τα τρία βασικά χρώματα, τα τρία παράγωγα και τα τρία μη-χρώματα, το λευκό (φως), το μαύρο (σκότος) και η ενδιάμεση κατάστασή τους (γκρίζα – φαιά). Αυτές οι τρεις τριάδες σχηματίζουν άλλη μια τριάδα, την τριάδα βασικά χρώματα, παράγωγα και μη-χρώματα.

Μιλώντας για βασικά χρώματα, ας θυμηθούμε πως κάθε μια από τις τρεις μείξεις έχει τα δικά της τρία βασικά χρώματα, οπότε έχουμε τρεις τριάδες βασικών χρωμάτων, κόκκινο, κίτρινο, μπλε για την αφαιρετική μείξη, κόκκινο, πράσινο, μπλε για την προσθετική και ματζέντα, κίτρινο, κυανό για την CMYK.

Αντίστοιχα έχουμε και τρεις ομάδες τριών παραγώγων χρωμάτων, μία για κάθε σύστημα μείξης.

Επιπλέον, σε αναλυτικότερη απόδοση του χρωματικού κύκλου, τον δωδεκαμερή κύκλο, βλέπουμε κι εδώ τρείς ομάδες χρωμάτων, την ομάδα των τριών πρωτογενών, που δεν δύνανται να παραχθούν από άλλα χρώματα, την ομάδα των τριών δευτερογενών, που καθένα τους παράγεται από την μείξη δυο πρωτογενών και τέλος την ομάδα των έξι τριτογενών χροιών, που κάθε μια τους παράγεται από την ένωση ενός πρωτογενούς με καθένα από τα πλαϊνά του δευτερογενή…..

Αυτή η τριαδικότητα, ο νόμος της τριάδας, που στην θρησκεία μου δηλώνεται με την Αγία Τριάδα, με απασχόλησε αρκετά και ήταν υπαίτια για τον σχηματισμό της Χρωματικής Σφαίρας, για να σε δημιουργήσω πολύχρωμη μπάλα μου, πολύχρωμε στερεομετρικέ μου κύκλε….

Βέβαια, οφείλω να αναφέρω πως καθοδηγητή μου είχα τον Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, αυτόν το μεγάλο θεωρητή των χρωμάτων, που οι περισσότεροι άνθρωποι τον γνωρίζετε μόνο σαν ποιητή, με τον οποίο διατηρούσα μια εκτενή αλληλογραφία.

 


is | Topic: CMYK, Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα, αφαιρετική μίξη, ιστορία και χρώματα, Λευκό, μαύρο, Μίξεις χρωμάτων, προσθετική μίξη, Συμπαντικοί νόμοι και χρώματα, Συνέντευξη με τα χρώματα, τριαδικότητες | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [κγ΄]: Τριαδικοτητες”