xromata.com


Αναμειξη χρωματικων συστηματων (Β)

 

Ανάμειξη χρωματικών συστημάτων (Β)

 

 

Στην προηγούμενη ανάρτηση για την ανάμειξη των χρωματικών συστημάτων, είδαμε ότι το (προσθετικό) σύστημα χρωματικών ακτινοβολιών σε συνδυασμό με το (αφαιρετικό) σύστημα χρωστικών ουσιών ευθύνονται για την εμφάνιση όλων των χρωματισμών που βλέπουμε, δηλαδή ότι τα χρώματα εξαρτώνται από την φωτεινή πηγή που φωτίζει τα υλικά στοιχεία.

Εάν αλλάξει η ένταση της φωτεινής πηγής, ή τα υλικά αντικείμενα φωτιστούν από διαφορετική φωτεινή πηγή, τότε αλλάζει και η απόχρωση των χρωμάτων.

 

 

Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται ‘χρωματικός μεταμερισμός’ και θα μας απασχολήσει σε κάποιο προσεχές άρθρο.

Τί συμβαίνει όμως όταν η φωτεινή πηγή που φωτίζει τα αντικείμενα είναι μονοχρωματική, δηλαδή το φως της αποτελείται από μια συγκεκριμένη χρωματική ακτινοβολία, όπως πχ. γίνεται όταν χρησιμοποιούμε θεατρικούς προβολείς ενός χρώματος;

 

 

Στην περίπτωση αυτή, το συγκεκριμένο ακτινοβόλο χρώμα, ακυρώνει ή τονίζει κάποια από τα υλικά χρώματα που φωτίζει, ακολουθώντας σταθερούς κανόνες μετατροπής κάθε χρώματος όταν αυτό φωτίζεται μονοχρωματικά.

 

 

 

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

 

 

Κάτω από την επήρεια έντονου πράσινου φωτισμού μόνο το μαύρο και το κόκκινο χρώμα παραμένουν αναγνωρίσιμα, αν και το κόκκινο μεταβάλλεται σε κόκκινο – κεραμιδί (χάνει την έντασή του και καφετίζει κάπως). Το πράσινο φως πρασινίζει τα ανοιχτά κίτρινα, ενώ γκριζάρει όλα τα άλλα χρώματα, συμπεριλαμβανομένων των μωβ και πορτοκαλί. Τονίζει τα άλλα πράσινα και φυσικά πρασινίζει το λευκό χρώμα.

Το ανοιχτό πράσινο φως όταν φωτίζει το ανθρώπινο δέρμα του προσδίδει μια αρρωστιάρικη χροιά, τονίζοντας παράλληλα κάθε ψεγάδι.

 

 

Φωτισμένα με βαθύ μπλε χρώμα τα μαύρα και σκούρα μπλε φαίνονται σκούρα καστανά, ενώ τα κίτρινα πρασινίζουν. Το πολύ σκούρο μπλε φως γκριζάρει τα πάντα εκτός από τα μπλε, πράσινα και μωβ τα οποία ενισχύει.

Το ανοιχτό γαλάζιο φως δίνει την εντύπωση της ψύχρας ενώ δίνει μια θανάσιμη όψη στο ανθρώπινο δέρμα καθώς το φωτίζει.

 

 

Το κίτρινο χρώμα κάνει όλα τα χρώματα να πορτοκαλίζουν κάπως, ενώ κιτρινίζει το πορτοκαλί. Κάνει τα μπλε και βιολετιά χρώματα να καφετίζουν, γκριζάρει τα πράσινα και γαλάζια, ενώ πρασινίζει περισσότερο τα γαλαζοπράσινα χρώματα.

Το απαλό κίτρινο φως επιδρά μόνο πάνω στα πολύ ανοιχτά χρώματα και το άσπρο, ενώ μεταδίδει μια αίσθηση ζεστασιάς.

Το πορτοκαλί φως πορτοκαλίζει τα κίτρινα, τονίζει τα κόκκινα χρώματα, ενώ κάνει τα πράσινα, μπλε και μωβ να φαίνονται καφέ – γκρι.

 

 

Το ροδακινί φως είναι πολύ κολακευτικό για το ανθρώπινο δέρμα.

Το ροζ φως είναι κι αυτό κολακευτικό, προσδίδει μια θερμή όψη σε όλα τα χρώματα, εκτός από τα μπλε και πράσινα που τα γκριζάρει.

Το ρόδινο φως κάνει τα δέρματα να φαίνονται ροζ, κόκκινα ή πορτοκαλιά, μωβίζει τα μπλε και γκριζάρει τα πράσινα.

 

 

Το βιολέ φως πορτοκαλίζει τα κίτρινα και κοκκινίζει τα πορτοκαλιά.

 

 

Τέλος, το κόκκινο φως επιδρά έντονα σε όλα τα χρώματα. Κάνει να φαίνονται κόκκινα όλα τα ανοιχτά και θερμά χρώματα, ενώ κάνει τα σκούρα να φαίνονται ακόμα σκουρότερα, έως μαύρα. Είναι αμείλικτο ακόμα και με τα ίδια τα κόκκινα χρώματα μετατρέποντας τα πορτοκαλοκόκκινα σε σκούρα κόκκινα και τα σκούρα κόκκινα σε καφέ. Δημιουργεί μια παράξενη ατμόσφαιρα και γι’ αυτό είναι δημοφιλές σε χώρους νυχτερινής διασκέδασης.

 

 

Οι χρωματικές αυτές μεταβολές χρησιμοποιούνται σε θεάματα και θεατρικές παραστάσεις για να προσδώσουν την επιθυμητή ατμόσφαιρα, με την χρήση μονοχρωματικών προβολέων, ενώ τελευταίως η χρήση τους έχει επεκταθεί ευρέως στην φωτογράφιση και τον κινηματογράφο με την χρησιμοποίηση μονοχρωματικών φίλτρων ή την χρωματική επεξεργασία με ηλεκτρονικούς υπολογιστήρες.

 

 

Εσείς, εάν δεν διαθέτετε ούτε φίλτρα, ούτε υπολογιστήρες με κατάλληλα προγράμματα, δεν έχετε παρά να φάτε σοκολατάκια ή καραμέλες τυλιγμένες σε χρωματιστά σελοφάν και μέσα από αυτά τα διαφανή χρωματιστά χαρτάκια να δείτε πως μεταβάλλονται τα χρώματα και πως διαμορφώνεται ο κόσμος όταν θεάται μέσα από κάποιο μονοχρωματικό φίλτρο.

 


is | Topic: αφαιρετική μίξη, Μίξεις χρωμάτων, προσθετική μίξη, φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Αναμειξη χρωματικων συστηματων (Β)”