xromata.com


Carbon black

 

 

Χρώματα βαφές

Οι βαφές της προϊστορικής εποχής

Carbon black, (μαύρο του άνθρακα, του κάρβουνου)

 

 

 

Είπαμε, σε προηγούμενο άρθρο, ότι τα χρώματα βαφές που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος κατά την προϊστορική περίοδο, τα οποία είναι εν χρήσει ακόμα και σήμερα ήταν 6 τα εξής:

 

 

Carbon black, (μαύρο του άνθρακα, του κάρβουνου)

Bone black (μαύρο, κατάλοιπο από καμένα κόκκαλα)

Umber (καστανή γη)

Red ochre (κόκκινη ώχρα)

Yellow ochre (κίτρινη ώχρα)

Lime white (λευκός ασβέστης)

 

Ας δούμε ένα – ένα τα 6 αυτά χρώματα – βαφές ξεκινώντας από το:

 

Carbon black, (μαύρο του άνθρακα, του κάρβουνου)


 

Σύντομη περιγραφή του ‘μαύρου του άνθρακα’:

 

Το μαύρο του άνθρακα χρησιμοποιήθηκε σαν χρωστική από πολύ νωρίς. Το μαύρο του άνθρακα κατασκευαζόταν με την καύση, με πολύ περιορισμένη παροχή αέρα, ξύλων ή άλλων φυτικών υλικών.

Ραβδιά κάρβουνου έχουν χρησιμοποιηθεί για σκίτσα από καλλιτέχνες όλων των περιόδων και ίχνη της δουλειάς τους αυτής μπορούν να βρεθούν στο υπόστρωμα των έργων ζωγραφικής.

 

 

Το μαύρο του άνθρακα χρησιμοποιείται σήμερα σε εκτυπωτές λέιζερ και μηχανές φωτοαντιγράφων. Το μαύρο του άνθρακα είναι εύκολο να παρασκευαστεί και έχει εξαιρετική επικαλυπτική ισχύ.

‘Μαύρο του άνθρακα’ είναι απλά μια κοινή ονομασία για μια μαύρη χρωστική ουσία, παραδοσιακά παραγόμενη από οργανικά υλικά όπως το ξύλο. Υπάρχουν πολλές ποικίλες ονομασίες για τα μαύρα του άνθρακα, κάθε μια από τις οποίες σχετίζεται με μια παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής ενός συγκεκριμένου είδους αιθάλης. Τα πιο σημαντικά είναι:

Το Vine black, μαύρο του κλήματος, παράγεται παραδοσιακά με τη συσσώρευση και καύση αποξηραμένων στελεχών αμπέλων.

Το Lamp black, παράγεται παραδοσιακά από την συλλογή αιθάλης από λάμπες λαδιού.

 

 

Η γενική ονομασία "Carbon black" για το ‘μαύρο του άνθρακα’ βγαίνει από το λατινικό carbo = κάρβουνο.

Στα γαλλικά ονομάζεται ‘noir de charbon’ και στα ιταλικά ‘nero carbone’.

Η χημική του ονομασία είναι ‘amorphous carbon’ (άμορφος άνθρακας).

Παράγεται από φυτικές πρώτες ύλες ή τεχνητά και είναι ένα πολύ σταθερό χρώμα.

Δεδομένου ότι ο άνθρακας απορροφά τόσο καλά το φως, φαίνεται σκοτεινός κατά την ρεφλε- κτογραφία*, αποκαλύπτοντας τα σχεδιαγράμματα των καλλιτεχνών στα υποστρώματα των πινάκων, κάτω από την τελική ζωγραφική απεικόνιση.

 

 

 

*reflectography: Μία τεχνική υπέρυθρης ανακλαστικότητας, που χρησιμοποιείται από τους ιστορικούς τέχνης για την ανίχνευση σχεδιαστικών υποστρωμάτων κάτω από την επιφάνεια ενός ζωγραφικού πίνακα.

 

 

 

Η ιστορία του ‘μαύρου του άνθρακα’

Ο ‘μαύρος άνθρακας’ Χρησιμοποιείται καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας του ανθρώπου, διότι η αιθάλη είναι εύκολο να παρασκευαστεί και έχει εξαιρετική επικαλυπτική ισχύ.

Δεδομένου ότι ο άνθρακας απορροφά το φως τόσο καλά, συχνά εμφανίζεται σκοτεινός κατά την ανίχνευση με υπέρυθρη ακτινοβολία, αποκαλύπτοντας τα σκίτσα από κάρβουνο ενός καλλιτέχνη κάτω από τη ζωγραφική του.

Η ονομασία ‘carbon black’ χρησιμοποιείται γενικώς σαν ονομασία εκείνων των μαύρων χρωμάτων που κατασκευάζονται από τη μερική καύση ή την ανθρακοποίηση φυσικού αερίου, λαδιού, ξύλου, χορταρικών και άλλων οργανικών ουσιών.

 

 

Το 1864, αναπτύχθηκε μια διαδικασία στην Αμερική για την παρασκευή ενός μαύρου χρώματος πιο κατάλληλου για τις ακουαρέλες. Χρησιμοποιήθηκε ευρέως το 1884. Η αμερικανική διαδικασία χρησιμοποίησε το φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη. Η καπνιστή φλόγα που προέκυψε από την καύση του φυσικού αερίου κατευθύνθηκε πρώτα σε ψυχρά περιστρεφόμενα μεταλλικά βαρέλια. Οι μαύρες αποθέσεις αφαιρέθηκαν αυτόματα από τις πλευρές των βαρελιών με ξύστρα. Η προκύπτουσα σκόνη ήταν λεπτότερων κόκκων από τους άλλους, που επέτρεπαν το καλύτερο άπλωμα της ακουαρέλας. Ήταν μια σταθερή χρωστική ουσία, ανεπηρέαστη από το φως και τον αέρα.

 

 

Το ‘μαύρο του άνθρακα’ ανακαλύφθηκε κατά την προϊστορική περίοδο και χρησιμοποιείται έκτοτε, έως και σήμερα ακόμα.

ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ: Μη τοξικό. Η μαύρη αιθάλη δεν θεωρείται επικίνδυνη, ωστόσο χρειάζεται προσοχή στον χειρισμό της χρωστικής ουσίας δε μορφή ξηρής σκόνης για την αποφυγή εισπνοής της.

 

 


is | Topic: βαφές, ιστορία και χρώματα, μαύρο, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Carbon black”