xromata.com


Οι Ολυμπιοι ως προς τα 6 χρωματα του φασματος

 

Τα χρώματα των 6 πρωταρχικών Ολυμπίων θεών

(αντιστοιχία με τα 6 χρώματα του φάσματος)

 

 

 

Σε προηγούμενο άρθρο ξεκινήσαμε μια προεργασία προσέγγισης της απόδοσης χρωμάτων στους Ολυμπίους θεούς.

Ασχοληθήκαμε με τα τρία ζεύγη των παιδιών του Κρόνου και της Ρέας, δηλαδή τον Δία και την Ήρα, τον Ποσειδώνα με την Δήμητρα και την Εστία με τον Άδη.

Αντιστοιχήσαμε τα τρία ζευγάρια αδερφιών με τα τρία βασικά χρώματα, αποδίδοντας:

το μπλε στους Δία – Ήρα,

 

 

το κίτρινο στο ζεύγος Ποσειδών – Δήμητρα

 

 

και τέλος το Κόκκινο στο εναπομείναν ζεύγος Εστία – Άδης.

 

 

Αυτή είναι και η πρώτη χρωματική προσέγγιση, η απλούστερη.

Όμως, τα τρία θεϊκά ζεύγη αποτελούνται από 6 θεούς, όπως 6 είναι και τα χρώματα της Ίριδας, 3 βασικά και 3 παράγωγα, οπότε αν θέλουμε να προσδιορίσουμε ακριβέστερα το χρώμα καθενός από τους 6 θεούς θα αντιστοιχήσουμε καθέναν με ένα από αυτά τα 6 χρώματα.

Εύκολο; Φαινομενικά ναι! Δεν έχουμε παρά να βάλουμε στην σειρά τους θεούς και τις θεές και να αντιστοιχήσουμε καθέναν με ένα από τα 6 χρώματα, όπως αυτά είναι διατεταγμένα στον χρωματικό κύκλο, αποδίδοντας από ένα βασικό χρώμα σε κάθε αρσενική θεότητα και από ένα παράγωγο σε κάθε θηλυκή. Ήτοι Δίας = μπλε, Ήρα = πράσινο, Ποσειδών – κίτρινο και ούτω καθεξής… όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ίσως προσέξατε ότι στο ζεύγος Εστία – Άδης προτάσσεται το όνομα της θηλυκής θεότητας και ακολουθείται από αυτό της αρσενικής. Όχι, δεν πρόκειται περί λάθους. Σκόπιμα αναγράφονται με αυτήν την σειρά. Υπάρχει λόγος και δεν είναι άλλος από την σχέση του κάθε θεού με το χρώμα που του αποδίδεται. Θα επανέλθουμε στο συγκεκριμένο ζεύγος αναλυτικότερα.

Οπότε αποδίδουμε από ένα βασικό χρώμα στο πρώτο στέλεχος κάθε ζεύγους και τα παράγωγα στα δεύτερα στελέχη των ζευγαριών, έτσι λοιπόν, σας παραθέτουμε τους 6 θεούς και τα, προς το παρόν, χρώματά τους:

 

Δίας = μπλε

Ήρα = πράσινο

Ποσειδών = κίτρινο

Δήμητρα = πορτοκαλί

Εστία = κόκκινο

Άδης = μωβ

 

 


is | Topic: Κίτρινο, κόκκινο, μπλε, Μύθοι και χρώματα, μωβ, Πορτοκαλί, Πράσινο | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Οι Ολυμπιοι ως προς τα 6 χρωματα του φασματος”