xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [κβ΄]: μείξη CMYK (β)

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα  και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[κβʹ]

Μείξεις χρωμάτων

Μείξη CMYK (β)

 

-Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, επανήλθα, εγώ η μείξη CMYK για να συνεχίσω την αυτοπαρουσίασή μου και να σου πω τις διαφορές μου από τις αδελφές μου μείξεις, την Προσθετική και την Αφαιρετική, ή άλλως τις RGB και RYB.

Εγώ, ουσιαστικά είμαι ένα κράμα των δυο άλλων. Άστο αυτό, θα το δούμε σε λίγο.

Όπως σου είπα προηγουμένως, εμένα τα βασικά μου χρώματα, κυανό, ματζέντα και κίτρινο, είναι τα παράγωγα χρώματα της ανάμειξης ακτινοβολιών, του συστήματος RGB δηλαδή. Πολλοί, οι περισσότεροι θα έλεγα, εκλαμβάνουν το κυανό σαν μπλε χρώμα, επειδή ανήκει στην ομάδα των μπλε χρωμάτων και την ματζέντα σαν κόκκινο, οπότε θεωρούν πως έχω τα ίδια βασικά χρώματα με την Αφαιρετική Μείξη. Λάθος!

Κατ’ αρχήν, αξίωμα των πρωτογενών (βασικών) χρωμάτων, τόσο στα χρώματα – βαφές (RYB), όσο και στις χρωματικές ακτινοβολίες (RGB) είναι ότι δεν δύναται να παραχθούν από ανάμειξη άλλων χρωμάτων. Όμως τα δυο από τα βασικά μου χρώματα, το κυανό και η ματζέντα είναι χρώματα που παράγονται. Μάλιστα τελευταίως, σε πιο εξελιγμένα τυπογραφικά συστήματα, χρησιμο- ποιούνται δυο χροιές κυανών μελανιών (μια ανοιχτότερη και μια σκουρότερη) και παρομοίως δυο ματζέντες, οπότε από τετραχρωμία εξελίχθηκα σε εξαχρωμία, αποκαλούμενη ως CcMmYK.

Οι λόγοι της εξαχρωμίας μου, όπως και της χρήσης του μαύρου μελανιού σαν χρώμα – κλειδί, είναι τεχνικοί και δεν θα σε ζαλίσω αναλύοντάς τους, τουλάχιστον τώρα.

Πάμε στα παράγωγα χρώματά μου. Αυτά που προκύπτουν σαν δευτερογενή χρώματά μου, είναι τα βασικά χρώματα του συστήματος RGB, δηλαδή τα μπλε, κόκκινο και πράσινο.

Καλά, έχω πλάκα; ε; Κοίτα, Έχω ένα βασικό – πρωτογενές χρώμα, κοινό με την Αφαιρετική Μείξη, το κίτρινο, όπως επίσης και οι δυο μας έχουμε ένα κοινό δευτερογενές – παράγωγο χρώμα, το πράσινο.

Τα δε δευτερογενή – παράγωγα χρώματά μου, όπως είπαμε, είναι τα τρία πρωτογενή – βασικά του RGB, τα οποία, αν τα ανάγεις στην Αφαιρετική Μείξη RYB, βλέπεις ότι συνίστανται από δυο βασικά της, τα μπλε – κόκκινο και ένα παράγωγό της, το πράσινο. Σου το είπα, είμαι ένα κράμα, ένας συνδετικός κρίκος, των δυο αντίθετων συστημάτων χρωματικών μείξεων, του Προσθετικού και του Αφαιρετικού. Είμαι ο ενδιάμεσός τους παράγοντας.

Έτσι λειτουργώ και στην τυπογραφία, συνδυάζοντας τα δυο συστήματα.

Τα μελάνια μου αναμειγνύουν τα χρώματα, όπως περίπου γίνεται στην Αφαιρετική Μείξη, ενώ η τοποθέτησή τους και η διαφάνειά τους επιτρέπουν την επέμβαση της Προσθετικής Μείξης, με τις ακτινοβολίες της αντανάκλασης του φωτός (του λευκού δηλαδή) των σημείων που δεν καλύπτουν, επάνω στην επιφάνεια στην οποία απλώνονται,.

Αυτός ο συνδυασμός των αναμεικτικών συστημάτων είναι που ταλαιπωρεί τους γραφίστες, οι οποίοι στην εποχή μας σχεδιάζουν στις οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστήρων, όπου ισχύει το σύστημα RGB, ενώ οι εκτυπώσεις τους γίνονται με το σύστημα CMYK, εμένα δηλαδή, που είμαι ένας συνδυασμός των συστημάτων RGB και RYB.

Κάπως έτσι, συνδυαστικά, λειτουργεί και η απόδοση των χρωμάτων της φύσης. Μεγάλο κεφάλαιο αυτό! Τεράστιο!

Μιλώντας για την φύση, την Δημιουργία, έρχονται στο νου μας οι συμπαντικοί νόμοι, στους οποίους έχουμε αναφερθεί στη αρχή της συνέντευξης, στους οποίους υπαγόμαστε κι’ εμείς τα συστήματα μείξης χρωμάτων.

Από τους βασικότερους νόμους, όπως είπαμε, είναι οι νόμοι της δυάδας και της τριαδικότητας. Βάση του νόμου της δυάδας, κάθε τι έχει και το αντίθετό του. Έτσι, η Προσθετική Μείξη έχει αντίθετή της την Αφαιρετική.

Κάθε δυάδα, όταν εκδηλώνεται, εκδηλώνεται τριαδικά, δηλαδή κατά την εκδήλωσή της εμφανίζει και έναν τρίτο παράγοντα, συνδετικό των δυο αντιθέτων, που ενέχει στοιχεία και από τους δυο. Στην περίπτωσή μας, ο παράγων αυτός, είμαι εγώ!

Όπως ήδη σου είπαμε, από εμάς τις τρεις μείξεις γνώριζες από τις απαρχές τις ιστορίας σου την μία, την Αφαιρετική. Εμάς, τις άλλες δυο, μας ανακάλυψες εκεί γύρω στο 1800, περίπου τρεις – τέσσερεις αιώνες πριν, ενώ άρχισες να μας χρησιμοποιείς συστηματικά από τον 20ο αιώνα

κι έπειτα.

Τις βάσεις για την ένταξή μου στην καθημερινότητά σου και της εξέλιξής μου, τις έβαλε τον 18ο αιώνα στην Φρανκφούρτη ο γαλλικής καταγωγής Jacob Christoffel Le Blon, ζωγράφος και χαράκτης που εφηύρε ένα τετραχρωματικό σύστημα εκτύπωσης, παρόμοιο με το σημερινό σύστημα CMYK.

 


is | Topic: CMYK, αφαιρετική μίξη, Κίτρινο, κόκκινο, κυανό, μαύρο, Μίξεις χρωμάτων, μπλε, Πράσινο, προσθετική μίξη, Συμπαντικοί νόμοι και χρώματα, Συνέντευξη με τα χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [κβ΄]: μείξη CMYK (β)”