xromata.com


Αναμειξη χρωματικων συστηματων (Α)

 

Ανάμειξη χρωματικών συστημάτων (Α)

 

Επανειλημμένως έχουμε αναφερθεί στα τρία συστήματα μείξης χρωμάτων, την αφαιρετική μείξη, την προσθετική και το σύστημα CMYK, το οποίο, όπως έχουμε εξηγήσει, προκύπτει από την ανάμειξη των δυο άλλων συστημάτων.

http://xromata.com/?p=173

http://xromata.com/?p=198

http://xromata.com/?p=214

 

 

Ανάμειξη συστημάτων έχουμε συνεχώς στην συνήθη καθημερινή αντίληψη των χρωμάτων, όπως αυτά προκύπτουν από την επίδραση του ηλιακού (λευκού) φωτός, επάνω στις διάφορες υλικές χρωστικές, με αποτέλεσμα να βλέπουμε όλον αυτόν τον φυσικό χρωματικό πλούτο που μας περιτριγυρίζει.

http://xromata.com/?p=979

 

 

Έχουμε δηλαδή το προσθετικό σύστημα μείξης ακτινοβολιών το οποίο επενεργεί επάνω στις χρωστικές ουσίες της ύλης, έτσι ώστε αυτές ενεργοποιημένες από το φως, αντανακλούν το περίσσευμά του (την φωτεινή ενέργεια που τους είναι άχρηστη) το οποίο εμείς αντιλαμβανόμαστε σαν χρώμα.

http://xromata.com/?p=1016

http://xromata.com/?p=1314

Οι διάφορες χρωστικές ταυτίζονται με το χρώμα που αντανακλούν και όταν αυτές αναμειχθούν μεταξύ τους λειτουργούν με το αφαιρετικό σύστημα αποδίδοντας νέους, διάφορους προς αυτές, χρωματισμούς.

 

 

Π.χ. η μείξη κίτρινων με μπλε χρωστικών ουσιών αποδίδει πράσινους χρωματισμούς. Η προσθήκη λευκών χρωστικών κάνει το χρώμα με το οποίο αναμειγνύονται να φαίνεται απαλότερο, αντίθετα η μείξη με μαύρες χρωστικές σκουραίνει ή γκριζάρει τα χρώματα, ενώ ο συνδυασμός και των τριών βασικών χρωμάτων μας δίνει καφετιές έως σκουρωπές αποχρώσεις κλπ. κλπ.

 

 

Ο χρωματικός κόσμος λοιπόν που αντιλαμβανόμαστε, εξαρτάται από την ανάμειξη των δυο συστημάτων λειτουργώντας κάτω από την επενέργεια του φυσικού ηλιακού φωτός.

Τι συμβαίνει όμως όταν το προσπίπτον φως δεν είναι το ηλιακό ή έστω κάποιο παρόμοιο προς αυτό; Όταν δηλαδή τα χρώματα ατενίζονται κάτω από τεχνητό φως; Οπωσδήποτε αλλάζει η χροιά των αποχρώσεων ανάλογα με την χροιά που έχει το τεχνητό φως ή η διάφορη φωτεινή πηγή, οπότε έχουμε το φαινόμενο του ‘μεταμερισμού’.

 

 

Η εμφάνιση των διαφόρων χρωμάτων όμως αλλάζει δραματικά όταν αυτά θεώνται κάτω από την επίδραση μονοχρωματικού φωτός.

 

 

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα χρώματα κάτω από τον φωτισμό μονοχρωματικού φωτός φαίνονται περίπου όπως τα βλέπει κάποιος που έχει μονοχρωματική όραση,

http://xromata.com/?p=2004

 

 

 

αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι, γιατί ένας φυσιολογικός τριχρωματικός άνθρωπος, σε αντίθεση με αυτόν που έχει ελαττωματική μονοχρωματική όραση, βλέπει και τα τρία χρώματα. Πάντως οπωσδήποτε τα βλέπει τελείως διαφορετικά από την πραγματικότητα του λευκού φωτός, γιατί η εμφάνιση (και αντίληψη) των χρωμάτων κάτω από την επίδραση μονοχρωματικών φωτισμών ακο- λουθεί τους δικούς της κανόνες.

 

(συνεχίζεται)

 


is | Topic: CMYK, αφαιρετική μίξη, λειτουργίες όρασης χρωμάτων, Μίξεις χρωμάτων, προσθετική μίξη, φως, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Αναμειξη χρωματικων συστηματων (Α)”