xromata.com


Χρωματα και ηχοι (Β)

 

Χρώματα και ήχοι

(Από το βιβλίο «Η μαγεία της πραγματικότητας» του Richard Dawkins)

(Β)


Στο πρώτο μέρος, στο προηγούμενο άρθρο το σχετικό με τα χρώματα και τους ήχους, είχαμε σταματήσει στην αντιστοιχία των υπερήχων με την υπεριώδη ακτινοβολία, δηλαδή το υπεριώδες φως, το οποίο εμείς οι άνθρωποι δεν βλέπουμε. Τα μάτια όμως κάποιων εντόμων μπορούν να το δουν, ενώ εμείς χρειαζόμαστε ειδικά όργανα που το «μεταφράζουν» από το αόρατο (για μας) στο ορατό (για μας) μέρος του φάσματος.

 

 

Πολλά λουλούδια έχουν ένα σκέτο χρώμα χωρίς σχέδια, χωρίς λωρίδες. Ας πάρουμε για παράδειγμα το άνθος του ηράνθεμου που είναι κατακίτρινο. Αν όμως το κοιτάξουμε μέσα από ένα όργανο που βλέπει το υπεριώδες φως, εντοπίζουμε σχέδια που απλώνονται ακτινωτά από το κέντρο προς τα έξω, καθοδηγώντας έτσι τα έντομα προς το κέντρο του λουλουδιού, όπου βρίσκεται η γύρη.

 

 

Το χρωματικό φάσμα εκτείνεται σε ολοένα πιο υψηλές συχνότητες, πολύ πέρα από το υπεριώδες, πολύ πιο πέρα ακόμη και από αυτό που μπορούν να δουν τα έντομα.

Οι ακτίνες Χ είναι «φως» με ύψος συχνότητας πολύ μεγαλύτερο από του υπεριώδους. Σε ακόμη υψηλότερη συχνότητα βρίσκονται οι ακτίνες γ.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, τα έντομα δεν βλέπουν το κόκκινο, ενώ εμείς, οι άνθρωποι, το βλέπουμε. Όμως δεν βλέπουμε το «υπέρυθρο» που βρίσκεται ακριβώς μετά το ερυθρό, αλλά το αισθανόμαστε σαν θερμότητα.

 

 

Μετά το υπέρυθρο υπάρχουν τα μικροκύματα (το ηχητικό ανάλογό τους είναι οι πολύ βαθείς μπάσες νότες). Η θερμότητά τους αξιοποιείται στους φούρνους μικροκυμάτων.

Αν προχωρήσουμε σε «φως» με μεγαλύτερα μήκη κύματος, θα συναντήσουμε τα ραδιοκύματα.

Εντυπωσιακό! Το φως που τελικά μπορεί να συλλάβει το ανθρώπινο μάτι, το φάσμα ή άλλως το ουράνιο τόξο, δηλαδή από το ιώδες έως το κόκκινο, βρίσκεται σε ένα μικρό κομμάτι στο μέσον ενός τεράστιου φάσματος που εκτείνεται από τις ακτίνες γ (υψηλές συχνότητες) μέχρι τα ραδιοκύματα (χαμηλές συχνότητες).

 

 

Ο ήλιος και οι αστέρες εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε όλο το φάσμα των συχνοτήτων, από τα ραδιοκύματα έως τις κοσμικές ακτινοβολίες. Μολονότι, εμείς οι άνθρωποι, δεν μπορούμε να δούμε πέρα από την μικροσκοπική ζώνη του ορατού φωτός (από το ερυθρό έως το ιώδες), στην σύγχρονη εποχή μας, διαθέτουμε όργανα που μπορούν να ανιχνεύσουν τις αόρατες για το μάτι μας ακτινοβολίες.

 

 

 


is | Topic: Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και Φως, ήχος και χρωμα, υπεριώδης ακτινοβολία, υπέρυθρη ακτινοβολία | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χρωματα και ηχοι (Β)”