xromata.com


Η αρμονια των χρωματων

 

Η αρμονία των χρωμάτων

 

 


Όταν μιλάμε για συνδυασμούς χρωμάτων το προσδοκώμενο είναι να επιτύχουμε αρμονικές συνθέσεις. Όταν όμως μιλάμε για χρωματικές αρμονίες, τί είναι αυτές; Πώς επιτυγχάνονται;

Ας δούμε τί έγραψε ο Ίττεν στις μελέτες του για την

ΑΡΜΟΝΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

 

 

«Όποιος μιλά για αρμονία των χρωμάτων κρίνει με αυτόν τον τρόπο την ταυτόχρονη δράση δυο ή περισσοτέρων χρωμάτων.

Τα πειράματα και οι δοκιμές υποκειμενικών χρωματικών αρμονιών δείχνουν πως διαφορετικά πρόσωπα μπορούν να έχουν διαφορετικές απόψεις σε ό,τι αφορά την αρμονία ή την δυσαρμονία.

Τον περισσότερο καιρό οι (χρωματικά) αμύητοι θεωρούν ως αρμονικές, συναρμογές χρωμάτων που έχουν χαρακτήρα ανάλογο ή που ομαδοποιούν διάφορα χρώματα της ίδιας αξίας. Πρόκειται για συναρμογές χρωμάτων χωρίς έντονες αντιθέσεις.

 

 

Γενικά οι όροι ‘αρμονικό – δυσαρμονικό’ αφορούν μόνο την αίσθηση ‘ευχάριστο – δυσάρεστο’ ή ‘συμπαθητικό – αντιπαθητικό’. Τέτοιου είδους κρίσεις είναι προσωπικές χωρίς αντικειμενική αξία.

Η έννοια της χρωματικής αρμονίας πρέπει να ξεφύγει από το υποκειμενικά καθορισμένο αίσθημα και να εκφρασθεί με αντικειμενική νομοτέλεια.

Αρμονία σημαίνει ισορροπία, συμμετρία δυνάμεων».

 

 

Σ.σ.: Έχουμε μια πάλη (μάχη) χρωμάτων που όταν, μέσα από αυτήν την αντίθεση (αντιπαλότητα) το αποτέλεσμα εξισορροπεί επιφέρεται μια χρωματική αρμονία.

Το ευκολότερο παράδειγμα που μπορεί να αναφερθεί είναι η αντιπαλότητα των συμπληρωματικών χρωμάτων, που καθώς το ένα συμπληρώνει το άλλο, επιφέρεται μια αντικειμενική εναρμόνιση, όπως π.χ. αυτή του κόκκινου με το πράσινο.

Ας θυμηθούμε την μυθολογία όπου (όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα) ο Κόκκινος θεός του πολέμου Άρης, ζευγαρώνει με την Πράσινη θεά του κάλους Αφροδίτη και γεννούν την κόρη τους Αρμονία.

 

 

 Θα επανέλθουμε με περισσότερα για τους χρωματικούς συνδυασμούς και την αρμονία τους, όπως και για μια καλύτερη προσέγγιση των 7 χρωματικών αντιθέσεων του Ίττεν.

 


is | Topic: Συνδυασμοί χρωμάτων, Χρωματικός κύκλος | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Η αρμονια των χρωματων”