xromata.com


Βαφες κατα την προϊστορια


 

Χρώματα βαφές

Κατά την προϊστορική εποχή

 

 

 

Πριν αρχίσουμε την παρουσίαση των χρωμάτων βαφών, την οποία θα ξεκινήσουμε από τις βαφές που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος κατά την προϊστορική περίοδο, ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά που γράφτηκαν στο Causes of Color, του ιστότοπου WebExibits, για τις τεχνικές, αλλά και την χρωματική παλέτα, που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος σ’ εκείνη την πολύ μακρινή χρονικά περίοδο:

 

 

Οι πρώτες ζωγραφιές του ανθρώπου ήταν αυτές των σπηλαίων. Οι πρωτόγονες φυλές διακοσμούσαν τους τοίχους των προστατευμένων σπηλαίων που κατοικούσαν, με χρωστικές ουσίες από χώμα ή κάρβουνο αναμεμειγμένες με σάλιο ή ζωικό λίπος. Στις ζωγραφιές των σπηλαίων οι χρωστικές κολλούν στο τοίχωμα, εν μέρει επειδή η χρωστική ουσία παγιδεύτηκε στο πορώδες τοίχωμα και εν μέρει επειδή τα μέσα σύνδεσης (το σάλιο ή το λίπος) στεγνώνοντας προσκολλούσαν την χρωστική ουσία στο τοίχωμα.

Οι ιστορικοί υποθέτουν ότι η βαφές απλωνόντουσαν με βούρτσισμα, επάλειψη και ψεκασμό. Μεγάλες χρωματικές περιοχές βαφόντουσαν με τα δάχτυλα ή με την χρησιμοποίηση λειχήνων ή βρύων.

Με κλαδάκια γινόντουσαν τα λεπτά περιγράμματα ή γραμμικά σχήματα, ενώ με φτερά αναμειγνύονταν τα χρώματα.

Πινέλα από αλογότριχες χρησίμευαν για άπλωμα βαφών και σχηματισμό περιγραμμάτων.

 

 

 

Ψεκασμός βαφών γινόταν με την εμφύσηση χρωμάτων μέσα από κούφια οστά, αποδίδοντας μια λεπτή κοκκώδη διανομή της χρωστικής, παρόμοια με τους σημερινούς αερογράφους.

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι οι σβώλοι των οξειδίων σιδήρου που έβγαιναν από την γη αλέθονταν σε μια λεπτή σκόνη στις φυσικές πέτρινες κοιλότητες της σπηλιάς, όπου έχουν παρατηρηθεί λεκέδες.

 

 

Ώμοι και άλλα οστά μεγάλων ζώων, χρωματισμένα με χρώμα, έχουν ανακαλυφθεί στις σπηλιές και θεωρείται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για τη λείανση χρωστικών ουσιών. Η χρωστική γινόταν βαφή σε μορφή πάστας με διάφορα συνδετικά μέσα, όπως νερό, χυμούς λαχανικών, ούρα, ζωικό λίπος, μυελό των οστών, αίμα.

Οι προϊστορικοί ζωγράφοι χρησιμοποιούσαν τις κοντινές σ’ αυτούς χρωστικές ουσίες. Αυτές οι χρωστικές ήταν οι λεγόμενες γήινες χρωστικές ουσίες (μεταλλικός λιμονίτης και αιματίτης, κόκκινη ώχρα, κίτρινη ώχρα και καφετιά γη), κάρβουνο από πυρκαγιές (μαύρος άνθρακας), καμένα οστά (μαύρο οστών) και λευκό από θρυμματισμένο ασβεστίτη.

 

 

Πράγματι, οι προϊστορικοί κάτοικοι των σπηλαίων μάλλον είχαν ανακαλύψει ότι, σε αντίθεση με τα χρώματα χρωστικών που χρησιμοποιούσαν, τα οποία προέρχονταν από ζωικές και φυτικές πηγές, το χρώμα που προέρχεται από τις αποθέσεις οξειδίου του σιδήρου στη γη δεν εξασθενίζει με το μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Γι’ αυτόν τον λόγο, πιστεύεται ότι οι άνδρες ταξίδευαν μακριά για να αποκτήσουν χρωστικές γαίες. Σε κάθε τοποθεσία όπου έχουν ανακαλυφθεί προϊστορικές εγκαταστάσεις, από το Τέξας μέχρι τη Νότια Αφρική, μονοπάτια οδηγούν σε κοντινά και μακρινά κοιτάσματα αιματίτη που εξορυσσόταν από τον άνθρωπο. Οι ιστορικοί έχουν συμπεράνει ότι η πρώτη ανάγκη που ώθησε τον άνθρωπο σε όλες τις δραστηριότητες εξόρυξης, ήταν η ανάγκη του προϊστορικού ανθρώπου για χρωστικές της ώχρας.

 

 

Οι άνδρες των σπηλαίων της περιοχής Lascaux, ίσως να ταξίδευαν μέχρι και 25 μίλια μακριά για να αποκτήσουν χρωστικές γαιών σιδήρου για τα χρώματα τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


is | Topic: βαφές, ιστορία και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Βαφες κατα την προϊστορια”