xromata.com


Παναγια και Ιρις

 

 

Παναγία και Ίρις

 

 


 

Τα τελευταία χρόνια, τον δεκαπενταύγουστο, φροντίζουμε ώστε το άρθρο της ημέρας αυτής να είναι σχετικό με την Παναγία, την μεγάλη αυτή θηλυκή μορφή του ελληνορθόδοξου και όχι μόνον, χριστιανισμού, που σήμερα εορτάζεται η μνήμη της. Η δυσκολία είναι πως το θέμα μας πρέπει να σχετίζεται κάπως με τα χρώματα, όμως δεν υπάρχουν πολλές χρωματικές λαβές για τέτοια σύνδεση, έτσι λοιπόν, αφού στο παρελθόν αναφερθήκαμε στο φόρεμα της Παναγίας, δηλαδή γιατί και με ποιους χρωματισμούς βάφονται τα ενδύματα της Παρθένου στα διάφορα εικονίσματα

http://xromata.com/?p=1785

και εξαντλήσαμε το θέμα, κάναμε ένα αφιέρωμα στην «Παναγιά του βουδισμού», την θεά Κάννον και τα χρώματά της, ενώ το περσινό μας άρθρο «Η Παναγία και τα χρώματα» κατέληγε στο «Ζωνάρι της Παναγιάς» την λαϊκή παράδοση κατά την οποία το Ουράνιο Τόξο θεωρείται «το ζωνάρι της Παναγιάς»

http://xromata.com/?p=8406 .

Βάση αυτού του «ζωναριού», του Ουράνιου Τόξου δηλαδή, θα τολμήσουμε να κάνουμε μια σύνδεση μεταξύ Παναγίας και Ίριδας, δυο μεγάλων μεσολαβητριών μεταξύ Θείου και ανθρώπων, μεταβιβαστριών του Θείου Λόγου προς τον άνθρωπο, η Πρώτη, κατά τον χριστιανισμό, γεννώντας Τον, η άλλη, κατά τον ολυμπισμό, αναγγέλλοντας τον.

Ναι, η Ίρις υπήρξε ο μεσολαβών αγγελιαφόρος του λόγου της θείας βούλησης ΠΡΟΣ τον άνθρωπο. Η Παναγία είναι ο μεσολαβών παράγων των ικεσιών ΑΠΟ τον άνθρωπο ΠΡΟΣ το Θείο.

 

 

Η Πρώτη, η Παναγία, έφερε το Φως της Αγάπης στον κόσμο, γεννώντας το, η δεύτερη, η Ίρις, έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να γεννηθεί το φως του Απόλλωνα στην ανθρωπότητα.

Η Ίρις, σαν αγγελιαφόρος των Θείων εντολών προς τον άνθρωπο, είναι ένας Άγγελος. Απεικονίζεται περίπου με την μορφή των χριστιανικών Αγγέλων. Έχει μεγάλα φτερά και τρέχει με απίθανα μεγάλες ταχύτητες.

 

 

Μπορεί να βρεθεί παντού, από τα όρια του σύμπαντος έως τα πιο ζοφερά μέρη του Κάτω Κόσμου. ‘Όμως, το ίδιο και η Παναγία, δεν μπορεί να είναι ανά πάσα στιγμή πανταχού και πάντα παρούσα; Και των δυο η εμφάνιση συντελείται με φως και απομάκρυνση σκότους και κακοκαιρίας, φέρνοντας μια ελπιδοφόρα γαλήνη, μια ενεργειακή ανάταση.

Μεγάλες Ενεργειακές δυνάμεις και οι δυο. Η Μία στον πνευματικό κόσμο, η άλλη στον φυσικό. Σαν ενέργεια η Ίρις κατά την Sahaja Yoga, ταυτίζεται με την κουνταλίνι,

http://xromata.com/?p=1195

ενώ οι χριστιανοί ινδουιστικής προέλευσης, απεικονίζουν την Παναγία με τα χρώματα (λευκό και χρυσό) που αποδίδονται στην Σαρασουάτι (μεγάλη σάκτι – ενέργεια) σύζυγο του Δημιουργού Βράχμα.

http://xromata.com/?p=4985

 

 

Μια άλλη μεγάλη θεία μητέρα, η Ίσις, (ανταγωνίστρια του χριστιανισμού για την επικράτηση μιας νέας θρησκείας στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία, τότε, πριν περίπου 2000 χρόνια) πέρα από το ότι φέρει αυτομάτως στον νου την Παναγία Θεία Μητέρα, σχετίζεται κι αυτή με την Ίριδα, χρησιμοποιώντας μάλιστα τα χαρακτηριστικά σύμβολα της θεάς των χρωμάτων.

http://xromata.com/?p=1188

 

 

 

Εδώ κλείνει ένα μικρό αφιέρωμα στην τιμούμενη σήμερα Παναγία, μια προσπάθεια σύνδεσής της με τα χρώματα, το Ουράνιο Τόξο, την Ίριδα, που θεωρείται κατά την παράδοση «το ζωνάρι Της».

 

 


is | Topic: Uncategorized, Μύθοι και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Παναγια και Ιρις”