xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [κ΄]: προσθετικη μειξη

 

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα  και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[κʹ]

Μείξεις χρωμάτων

Προσθετική Μείξη

 

-Να ’μια κι εγώ η Προσθετική Μείξη Χρωμάτων. Αρκετά πρόσφατη γνώριμός σου άνθρωπε, αν και στην πραγματικότητα είμαι τόσο παλιά, πιο παλιά κι από την Αφαιρετική Μείξη η οποία, εδώ που τα λέμε, δεν δύναται να υπάρξει χωρίς εμένα.

Αν και προϋπήρχα, δεν με γνώριζες Άνθρωπε, δεν με είχες εντοπίσει παρά μονάχα τους τελευταίους δυο – τρεις αιώνες, περισσότερο θεωρητικά και σε επίπεδο έρευνας, θα έλεγα.

Ουσιαστικά στην ζωή σου με έβαλες δειλά – δειλά από τα μέσα του 20ου αιώνα, με την ανάπτυξη της έγχρωμης τηλεόρασης και λίγο αργότερα με την τεχνολογική ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστήρων και την ραγδαία εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας με ενέταξες στην καθημερινότητά σου με γοργούς ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, τόσο που η νεότερη γενιά σου με θεωρεί δεδομένη και με συγχέει με τις άλλες δυο αδερφές μου μείξεις, την αφαιρετική και το σύστημα cmyk.

RGB είναι το όνομα με το οποίο είμαι γνωστή στους περισσότερους, ένα όνομα που σχηματίζεται από τα αρχικά των αγγλικών ονομασιών των χρωμάτων των τριών βασικών ακτινοβολιών από τις οποίες συνίσταμαι,

Red Green Blue.

Ναι! Πολύ σωστά κατάλαβες, είμαι ένα σύστημα πρόσμειξης μονοχρωματικών ακτινοβολιών και όχι ανάμειξης βαφών, όπως η αδελφή μου η Αφαιρετική Μείξη, στην οποία τελευταίως της πρόσθεσες και νέο όνομα, επηρεασμένος από το δικό μου το RGB και για να μας ξεχωρίζεις ευκολότερα την ονόμασες RYB, δηλαδή Red Yellow Blue που είναι τα αρχικά των βασικών χρωμάτων της. Ναι, αυτό το μεσαίο ψηφίο των ονομασιών μας είναι που κάνει την διαφορά μας ως προς τα βασικά μας χρώματα.

G’ = green, πράσινο είναι το δικό μου ενδιάμεσο βασικό χρώμα, σε αντίθεση με το ‘Y’= yellow, κίτρινο που είναι το ενδιάμεσο βασικό της Αφαιρετικής Μείξης, της RYB, αυτό που για αιώνες ήξερες σαν το τρίτο χρώμα της βασικής τριάδας των χρωμάτων.

Ναι, το κίτρινο που ξέρεις σαν βασικό χρώμα, δηλαδή σαν χρώμα που δεν μπορεί να παραχθεί από την ανάμειξη άλλων χρωμάτων, σε μένα, στο δικό μου σύστημα, το κίτρινο σαν ακτινοβολία είναι παράγωγο χρώμα και παράγεται από την ανάμειξη της πράσινης με την κόκκινη ακτινοβολία. Η δε κόκκινη ακτινοβολία όταν αναμειχθεί με την μπλε μας δίνει ματζέντα, ενώ η μπλε με την πράσινη παράγουν το κυανό (cyan).

Ανακεφαλαιώνω λοιπόν. Είμαι ένα σύστημα πρόσμειξης τριών κύριων μονοχρωματικών ακτινοβολιών, όπου όταν η μια ακτινοβολία από τις τρεις προσθέτει τις ιδιότητές της στις ιδιότητες μιας από τις άλλες δυο, παράγεται μια άλλη χρωματική ακτινοβολία. Όταν αναμειχθούν και οι τρεις ισομερώς, δηλαδή προστίθενται οι ιδιότητες και των τριών μονοχρωματικών ακτινοβολιών μου, αποδίδουν φως. Το γνωστό σου λευκό φως. Το λευκό χρώμα. Το άσπρο χρώμα που βλέπεις είναι η αντανάκλαση του φωτός, δηλαδή η μείξη της αντανάκλασης και των τριών ακτινοβολιών μου.

Οι τρεις βασικές μου (πρωτογενείς) ακτινοβολίες, που δεν μπορούν να παραχθούν από την ανάμειξη άλλων, είναι η μπλε, η κόκκινη και η πράσινη. Οι παράγωγες (δευτερογενείς) ακτινοβολίες μου είναι η κίτρινη, η ματζέντα και η κυανή.

Ξέρω, θα με ρωτήσεις τώρα: Τα άλλα δυο παραδοσιακά χρώματα, το μωβ και το πορτοκαλί δεν υφίστανται σαν ακτινοβολίες; Βεβαίως και υφίστανται, αλλά κατά κάποιον τρόπο είναι κρυμμένες μέσα στις άλλες. Θα σου πω το μυστικό. Τα δυο από τα βασικά μου χρώματα, το μπλε και το κόκκινο, δεν είναι τόσο καθαρά όσο φαντάζεσαι. Να! Το μπλε μου μωβίζει κάπως, ενώ το κόκκινό μου πορτοκαλίζει.

Οπότε το μπλε μου τείνοντας να αναμειχθεί με πράσινο, βαθμιαία πριν καταλήξει κυανό, αποβάλλοντας την θερμότερη μωβ χροιά του, γίνεται όλο και ψυχρότερο μπλε, αυτό που θεωρείς σαν καθαρό μπλε.

Από την άλλη, η μπλε αυτή ακτινοβολία, τείνοντας προς την κόκκινη, μεταβάλλεται σε μωβ ακτινοβολία πριν καταλήξει σε ματζέντα.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την ελαφρώς πορτοκαλίζουσα κόκκινη βασική ακτινοβολία μου που γίνεται κατακόκκινη οδεύοντας προς την μπλε, ενώ από την άλλη πλευρά, πηγαίνοντας να αναμειχθεί με την πράσινη, γίνεται πορτοκαλιά πριν καταλήξει κίτρινη.

Το μαύρο; Είπες το μαύρο; Ουσιαστικά σ’ εμένα δεν υπάρχει το μαύρο. Είναι η έλλειψή μου. Η απουσία μου. Όπου δεν υπάρχουν οι ακτινοβολίες μου, το φως δηλαδή, υπάρχει σκοτάδι. Αυτό που βλέπεις εσύ σαν μαύρο.

Σοκαρίστηκες αρκετά Άνθρωπε, όταν επιτέλους σου φανερώθηκα. Σου κλόνισα τα χρωματικά σου ‘πιστεύω’ ολόκληρων αιώνων. Έφερα νεωτερισμούς στις θεωρίες που είχες περί χρωμάτων. Νεωτερισμούς, χα! Εγώ, η αρχαιοτέρα όλων!

Ναι! Είμαι η αρχαιοτέρα όλων, ουσιαστικά χωρίς εμένα δεν μπορεί να υπάρξει χρωματική όραση…. Πώς; Τί;..  Θα σου τα εξηγήσουμε όλα, σε συνεργασία με την αδελφή μου, την Αφαιρετική Μείξη… αργότερα όμως. Επανέρχομαι, λοιπόν.

Αν και είμαι ο βασικός παράγων της χρωματικής σου όρασης άνθρωπε, έπρεπε να φθάσουμε εκεί γύρω στα 1800 μ.Χ. για να με ανακαλύψει ο Thomas Young. Βασισμένος στις εργασίες του Γιούνγκ, ο Hermann von Helmholtz, διατύπωσε περίπου στα 1850 την θεωρία Young–Helmholtz περί της τριχρωματικής όρασης, της οποίας όμως πατέρας χρεώνεται ο James Clerk Maxwell ο οποίος πρώτος απέδειξε πειραματικά την ύπαρξή μου.

Μπορώ να τους καλέσω να σου μιλήσουν οι ίδιοι για μένα…

-Άσε, ήδη έχω αφήσει έξω να περιμένει έναν άλλον καλεσμένο, τον Όττο Ρούνγκε, τον δικό μου ‘πατέρα’, που ήλθε να μιλήσει για μένα την Χρωματική Σφαίρα, αλλά μας διακόψατε με την εισβολή σας στην αίθουσα της συνέντευξης εσείς οι Μείξεις, οπότε ας δώσουμε τον λόγο στην Μείξη CMYK να τελειώνουμε μαζί σας.

Ξέρω, έχεις πολλά ακόμα να μας πεις για τον εαυτό σου, θα σου ξαναδώσουμε τον λόγο αργότερα, όταν θα έλθει η ώρα τους.

 


is | Topic: Μίξεις χρωμάτων, προσθετική μίξη, Συνέντευξη με τα χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [κ΄]: προσθετικη μειξη”