xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [ιη΄]: κορεσμος

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα  και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

ηʹ]

Οι διαστάσεις των χρωμάτων αναλυτικότερα

Κορεσμός

 

-Κορεσμέ, ένα λεπτό! Να μιλήσω εγώ η μάνα σας, η Χρωματική Σφαίρα, να κάνω μια σύνδεση με τα προηγούμενα κομμάτια της συνέντευξης.

Είπαμε λίγα πράγματα για την χροιά, που σημειώνεται στην επιφάνειά μου, λίγα για την φωτεινότητα, που εξαρτάται από τον άξονά μου, μας έμεινε ο κορεσμός, η τρίτη διάσταση των χρωμάτων. Ε, αυτή η τρίτη διάσταση, ο κορεμός, σχετίζεται με το σημείο απόστασης μεταξύ της επιφάνειάς μου και του άξονά μου.

Σαν αγοράκι που είναι ο Κορεσμός, είναι λιγάκι ζόρικος και σε αντίθεση προς τις θυγατέρες μου, την Χροιά και την Φωτεινότητα, ίσως σας δυσκολέψει λίγο στην κατανόησή του. Ορίστε Κορεσμέ, πάρε τον λόγο και φρόντισε να είσαι όσο πιο σαφής μπορείς.

-Εγώ ο Κορεσμός, είμαι σχετικός με την πυκνότητα του χρώματος.

Οι διάφορες χρωματικές αποχρώσεις εξαρτώνται και από την περιεκτικότητά τους σε χρώματα, δηλαδή την ποσότητα (πυκνότητα) χρώματος που περιέχουν. Όσο πυκνότερο είναι το χρώμα που βρίσκεται σε μια απόχρωση, τόσο πιο κορεσμένη (χρωματικά) είναι αυτή.

Με άλλα λόγια: Η χρωστική πληρότητα ενός χρώματος είναι ο «κορεσμός», όρος χρήσιμος στη βιομηχανία βαφών για τον προσδιορισμό της χρωστικής δυνητικότητας μια βαφής.

Μάλιστα! Οι βαφές είναι ένα καλό παράδειγμα για να με καταλάβεις Άνθρωπε.

Για να κατανοήσεις τί είναι ο κορεσμός των χρωμάτων. Όπως ξέρεις, μια βαφή αποτελείται από χρωστικές ουσίες….

Τί; Δεν ξέρεις; Σωστά! Δεν μιλήσαμε ακόμα για βαφές.

Τέλος πάντων, μια βαφή αποτελείται από χρωστικές ουσίες και ένα μέσον, ένα διαλύτη, που βοηθά στο άπλωμα αυτών των χρωστικών ουσιών. Όσο περισσότερη χρωστική ουσία περιέχει το μέσον μεταβίβασης των χρωστικών της βαφής, τόσο πιο κορεσμένο είναι, τόσο πιο έντονα βάφει με αυτό το χρώμα την επιφάνεια, το υλικό που χρωματίζει….

Δεν με καταλαβαίνεις; Άκου. Ζωγραφίζεις με νερομπογιές. Ξεπλένεις το πινέλο σου σε ένα βαζάκι με νερό. Όσο περισσότερες φορές θα ξεπλύνεις το πινέλο σου στο ίδιο νερό, τόσο περισσότερο χρώμα θα κατακαθίζει μέσα στο βαζάκι, έτσι ώστε κάποτε θα πάρει το νερό το χρώμα της μπογιάς που χρησιμοποιείς και δεν θα έχει πλέον την δυνατότητα να καθαρίζει άλλο το πινέλο σου. Το νερό του ξεβγάλματος έχει πλέον κορεσθεί. Κατάλαβες τώρα;

Άλλος τρόπος για να καταλάβεις τον κορεσμό των χρωμάτων είναι ο εξής:

Πάρε ένα γκρίζο χαρτί και βάψε το με ένα κεροκράγιονο ή μια ξυλομπογιά. Με το πρώτο πέρασμα του χρώματος πολλά σημεία του χαρτιού θα έχουν μείνει άβαφα. Ξαναπερνάς το χρώμα για δεύτερη φορά. Τώρα έχουν βαφεί και άλλα σημεία του χαρτιού που δεν είχαν χρωματιστεί την πρώτη φορά. Επαναλαμβάνεις το ίδιο έως ότου βαφτούν όλα τα σημεία του χαρτιού. Τώρα η πυκνότητα του χρώματός είναι πλήρης, δεν υπάρχουν ελεύθερα σημεία στο χαρτί για να δεχθούν και άλλη βαφή. Το χρώμα βρίσκεται σε κορεσμό.

Όπως αναγράφεται και στα λεξικά, κορεσμός καλείται το σημείο στο οποίο κάτι είναι πλήρες, εντελώς γεμάτο, το σημείο που δεν μπορεί να δεχτεί πλέον τίποτε άλλο. Στην περίπτωση των χρωματικών διαστάσεων, μια απόχρωση σε πλήρη κορεσμό δεν μπορεί να δεχτεί πλέον περισσότερο χρώμα. Όπως εννοείς λοιπόν Άνθρωπε, ένα χρώμα μέχρι να φθάσει στον πλήρη κορεσμό του είναι ακόρεστο σε διάφορες ποσοστιαίες διαβαθμίσεις. Αυτή λοιπόν είναι η χρωματική διάσταση του Κορεσμού.

Μάλιστα! Το κατάλαβες! Όμως δεν σου φτάνει αυτό, θέλεις επιπλέον να σου περιγράψω την θέση μου στην Χρωματική σφαίρα, σε σχέση με τις άλλες δυο διαστάσεις. Ωραία λοιπόν!

Η διάσταση του κορεσμού, που αφορά στην πυκνότητα και καθαρότητα των χρωμάτων, κινείται ακτινωτά από τον κεντρικό γκρίζο άξονα της σφαίρας προς την εξωτερική επιφάνειά της. Τα χρώματα που είναι στην επιφάνεια της σφαίρας, βρίσκονται στην πληρέστερη (κορεσμένη) μορφή τους. Όσο προχωρούν προς το κέντρο, προς τον άξονα, γκριζάρουν, αποχρωματίζονται, χάνουν τη χρωματική τους δυνητικότητα, γίνονται γκρίζα ανάλογα με το σημείο φωτεινότητας του άξονα στο οποίο αντιστοιχούν. Εκεί, επί του άξονα, είναι χρωματικά τελείως ακόρεστα.

Ένα πλούσιο, πλήρες, καθαρό κόκκινο λοιπόν, βρίσκεται πιο μακριά από τον κεντρικό άξονα, απ’ ότι ένα κόκκινο με λιγότερη χρωματική ένταση.

Νομίζω πως έγινα αρκετά σαφής Μητέρα, Άνθρωπε… Ωωπ! Τί είναι αυτή η φασαρία και οι φωνές που ακούγονται έξω από την αίθουσα της συνέντευξης;

 


is | Topic: Συνέντευξη με τα χρώματα, Χρωματικός κύκλος | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ιη΄]: κορεσμος”