xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [ιζʹ] : φωτεινοτητα

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα  και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

ζʹ]

Οι διαστάσεις των χρωμάτων αναλυτικότερα

Φωτεινότητα

 

-Πήρα λοιπόν τον λόγο από την αδελφή μου την Χροιά, εγώ η Φωτεινότητα, για να σου παρουσιαστώ Άνθρωπε ώστε να καταλάβεις τί ακριβώς είμαι!

Η μητέρα μας, η Χρωματική Σφαίρα, προηγουμένως σου μίλησε για τον άξονά της, δηλαδή την κάθετο που την διαπερνά από την μια άκρη της, την κορυφή της, μέχρι την άλλη, ακριβώς απέναντι άκρη της, ας πούμε δηλαδή από τον βόρειο πόλο της μέχρι τον νότιο. Σου είπε δε, ότι εγώ η Φωτεινότητα σχετίζομαι με αυτόν τον άξονα.

Πολύ σωστά στα είπε, αφού σαν μητέρα ξέρει πολύ καλά τα παιδιά της.

Πώς συνδέομαι εγώ η Φωτεινότητα με αυτόν τον άξονα;

Απλούστατα! Παίρνεις ένα ολόλευκο φως και με αυτό φωτίζεις την κορυφή αυτού του άξονα κάνοντάς την κάτασπρη. Το λευκό αυτό φως, διαπερνά όλον τον άξονα και φθάνει μέχρι την άλλη άκρη του. Καθώς όμως τον διαπερνά κι απομακρύνεται από την φωτεινή πηγή και τον λευκό βόρειο (επάνω) πόλο το φως σκουραίνει, χάνει την φωτεινότητά του, γκριζάρει όλο και περισσότερο έτσι ώστε φθάνοντας στην άλλη άκρη, την κάτω, τον νότιο πόλο της σφαίρας, το φως έχει χαθεί, έχει σβήσει. Απομένει σκοτάδι (έλλειψη φωτός) και το σημείο του νότιου πόλου, της κάτω άκρης της σφαίρας, είναι κατάμαυρο.

Με άλλα λόγια, ο κεντρικός άξονας της Χρωματικής Σφαίρας είναι κάτασπρος στην κορυφή του, γκριζάρει βαθμιαία, από απαλό γκρι σε γκρίζο, σε σκούρο γκρι, πολύ σκούρο, όλο και σκουρότερο καταλήγοντας σε μαύρο. Αυτές είναι οι διαβαθμίσεις φωτεινότητας του άξονα, εξαρτώμενες από το πέρασμα του φωτός.

Κάθε φωτεινή διαβάθμιση του άξονα απλώνεται οριζόντια μέχρι την εξωτερική επιφάνεια της σφαίρας, σχηματίζοντας έναν φωτεινό δίσκο ανάλογο με την φωτεινότητά της, η οποία προσδίδεται σε όλες τις χροιές που βρίσκονται επάνω σ’ αυτόν τον δίσκο. Αυτή είμαι εγώ, η μια από τις τρεις διαστάσεις των χρωμάτων, η Φωτεινότητα.

Όπως βλέπεις, οι αποχρώσεις που βρίσκονται πολύ κοντά στην λευκή κορυφή της σφαίρας, φαίνονται σχεδόν λευκές. Απομακρυνόμενες μας δίνουν τους χρωματισμούς που αποκαλείς ‘παλ’ και όσο πλησιάζουν προς τον ισημερινό της σφαίρας γίνονται εντονότερες.

Αντιθέτως, αυτές που πλησιάζουν το κάτω άκρο της σφαίρας, όλο και σκουραίνουν, έως ότου γίνουν σχεδόν μαύρες.

Α! να σου πω και κάτι άλλο που ίσως σου φανεί αξιοπερίεργο. Επειδή ο κόσμος της δημιουργίας, στον οποίο ζεις, είναι σχετικός προς το απόλυτο, τίποτε δεν εκφράζεται στον κόσμο σου σε απόλυτη μορφή. Ούτε καν τα χρώματα! Οπότε το λευκότερο λευκό που μπορείς να διακρίνεις, αυτό της κορυφής της σφαίρας, έχει μια σχέση 97% προς το απόλυτο λευκό. Το ίδιο και το πιο μαύρο από τα μαύρα. Έχει κι’ αυτό την ίδια σχέση του 97% προς το απόλυτο μαύρο.

Άνθρωπε, ελπίζω να κατάλαβες τί είμαι εγώ, η Φωτεινότητα, οπότε δίνω τον λόγο στον αδερφό μας τον κορεσμό, την τρίτη διάσταση των χρωμάτων, ο οποίος σαν αγοράκι που είναι διαφέρει κάπως από εμάς τις αδελφές του, ίσως και γι’ αυτό είναι πιο δυσκολονόητος. Αυτός σχετίζεται με την απόσταση που έχουν οι χροιές προς τον κεντρικό άξονα….

-Ε! Αδελφούλα! Πώς το βλέπεις; Θα τα πεις όλα εσύ; Σειρά μου!

 


is | Topic: Συνέντευξη με τα χρώματα, Χρωματικός κύκλος | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ιζʹ] : φωτεινοτητα”