xromata.com


Ενα νεο ερωτημα

 

Ένα νέο ερώτημα

Σε τί οφελεί η εκμάθηση των χρωμάτων;

 

 


Ένα αξίωμα λέει ότι τίποτε δεν είναι δικό σου εάν δεν μπορείς να το δώσεις.

Για να γίνουν όντως ‘δικά μου’ τα όσα μαθαίνω για τα χρώματα, προσπαθώ να ‘τα δίνω’ ώστε να γίνουν κτήμα μου.

Μέσα σ’ αυτές τις προσπάθειες, σε μια ομιλία μου τον χειμώνα που πέρασε, δήλωσα στο κοινό ότι προσφέρομαι να κάνω ομιλίες και παρουσιάσεις περί χρωμάτων όπου μου ζητηθεί.

Το πρώτο κάλεσμα έγινε από μια φίλη. Η Σούλα μάζεψε ένα βραδάκι αρκετές φίλες της στο σπίτι της όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη ομιλία μου, σαν καλεσμένος ομιλητής.

Κάποια στιγμή, μια από τις φίλες της με ρώτησε:

«Καλώς! Όμως σε τί θα ωφεληθώ μαθαίνοντας όλα όσα μας λες για τα χρώματα;»

 

 

Ένα ερώτημα που μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου.

Για να είμαι ειλικρινής, όχι πως δεν το σκέφτηκα ποτέ, απλώς δεν έτυχε να υποβληθεί με την συγκεκριμένη δηλωτική μορφή. Υπήρχε συγκεχυμένο, όπως συγκεχυμένη σε χαοτική μορφή υπήρχε μέσα μου και η απάντηση.

Τώρα έπρεπε να συγκεκριμενοποιήσω την απάντηση βάζοντας σε μια τάξη, με λίγα λόγια, όλα όσα πλανώνται σαν απαντήσεις στην σκέψη μου.

 

 

Πολύ ωφέλιμο το ερώτημα της κυρίας. Ιδιαίτερα για μένα! Η απάντηση για εκείνη ίσως να μην ήταν τίποτε άλλο από μια πληροφόρηση. Για μένα ήταν μία συνειδητοποίηση.

«Μπορεί, μαθαίνοντας όλα αυτά να πάρεις απλά μια πληροφόρηση. Μπορεί όμως να οδηγηθείς σε μια παιδεία που θα αποβεί ολιστική, με όλα τα οφέλη της. Εξαρτάται από εσένα», της απάντησα.

 

 

Συμπτωματικά (τί είναι σύμπτωση;), λίγο μετά την συνάντηση αυτή, παρακολούθησα μια σειρά διαλέξεων του κ. Μ. Δανέζη που αναφερόταν στην εσωτερική αλλαγή και ανέλιξη του ανθρώπου, η οποία επιτυγχάνεται με ολιστική παιδεία και όχι με εκπαίδευση.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δυο. Η εκπαίδευση είναι απλή, επί μέρους μάθηση και εξειδίκευση επί κάποιου θέματος, ωφέλιμη ιδιαιτέρως επαγγελματικά.

Η παιδεία είναι κάτι όλως διαφορετικό. Γίνεσαι άνθρωπος. Καλύτερος Άνθρωπος. Είναι εσωτερική, προσωπική υπόθεση. Με την παιδεία οδηγείσαι σε ανέλιξη.

 

 

Τα διπλώματα που σου προσφέρει η εκπαίδευση δηλώνουν πως ειδικεύθηκες σε κάποιο θέμα, σε μια επιστήμη… Ουδόλως σημαίνουν πως έγινες «Άνθρωπος»! Αντιθέτως η παιδεία δεν σου απονέμει πτυχία. Απλώς δηλώνεται από το είναι σου και δεν σταματά σε ένα ή δυο θέματα, αλλά όλο και απλώνεται, γίνεται ολιστικότερη.

 

 

Τα χρώματα! Τα χρώματα… η μελέτη τους, μπορεί να σου προσφέρει από απλή πληροφορική γνώση ως εκπαίδευση, αλλά μπορεί να σε οδηγήσει και σε παιδεία όταν αρχίσεις να τα βλέπεις ολιστικά. Διαλέγεις και παίρνεις! Από εσένα εξαρτάται.

Τα χρώματα είναι ένας κώδικας, μία κλείδα που αν μάθεις να την χρησιμοποιείς αρχίζεις να καταλαβαίνεις ευκολότερα πολλά πράγματα, να βλέπεις διαφορετικά πολλά που θεωρούσες ασήμαντα, να οδηγείσαι όλο και σε βαθύτερα ερωτήματα, να αντιλαμβάνεσαι το πόσο είναι δεμένα τα πάντα μεταξύ τους και πως κι’ εσύ είσαι ένα τμήμα αυτού του άρρηκτου συνόλου.

 


is | Topic: Uncategorized, Ιστορήματα με χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ενα νεο ερωτημα”