xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [ιε΄] : χροια, φωτεινοτητα, κορεσμος

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα  και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

 

[ιεʹ]

Χροιά, Φωτεινότητα, Κορεσμός



-Γειά σας κι’ από εμένα, την Χρωματική Σφαίρα, την τρισδιάστατη έκφραση του Χρωματικού Κύκλου.

Σαν μια κανονική, ολοστρόγγυλη σφαίρα, είμαι ένας γεωμετρικός τόπος σημείων που απέχουν ίση, σταθερή απόσταση ‘ρ’ από ένα σημείο ‘0’ στον τρισδιάστατο χώρο, όπου το σημείο ‘0’ είναι το κέντρο μου και ‘ρ’ το μήκος κάθε ακτίνας μου από το κέντρο μου έως την επιφάνειά μου, που βεβαίως είναι καμπύλη και όπως κάθε καμπυλότητα, όπως απέδειξε ο Αρχιμήδης, δεν επιτρέπει την ύπαρξη επίπεδου αναπτύγματος.

(Με άλλα λόγια, αυτό που λέει η σύγχρονη επιστήμη ότι, σε μια καμπύλη επιφάνεια δεν εφαρμόζεται η ευκλείδειος γεωμετρία, αλλά η ρημάνια.)

Κάθε τομή μου με ένα επίπεδο σχηματίζει έναν κύκλο, οπότε αποτελούμαι από άπειρους κύκλους.

Απ’ όλους αυτούς τους κύκλους, κάθε κύκλος, που διέρχεται από το κέντρο μου έχει τιμή ‘ρ’ ίση με αυτήν της ακτίνας μου και ονομάζεται μέγιστος κύκλος της σφαίρας.

Όπως καταλαβαίνεις, κάθε ακτίνα μου ξεκινά από το κέντρο μου απολήγοντας στην επιφάνειά μου. Σ’ εμένα, την Χρωματική Σφαίρα, η απόληξη κάθε ακτίνας μου αντιστοιχεί και σε μια χρωματική χροιά.

Επομένως η μια από τις τρεις διαστάσεις των χρωμάτων, η χροιά, καθορίζεται στην επιφάνειά μου.

Ναι, ναι! Μην ανησυχείς. Θα επανέλθω αναλυτικότερα

Ας πάρουμε τώρα τον μέγιστο κύκλο, που περνά κάθετα από την κορυφή μου, ο οποίος με χωρίζει σε δυο ημισφαίρια και ας φέρουμε επί αυτού, από το σημείο της επιφάνειάς μου που θεωρείται η κορυφή μου, μία κάθετο που περνά από το κέντρο του (και κέντρο μου, βεβαίως) και απολήγει στην ακριβώς απέναντι επιφανειακή πλευρά. Αυτός είναι ο άξονάς μου και από αυτόν εξαρτάται η δεύτερη διάσταση των χρωμάτων, η φωτεινότητα.

Είπαμε λίγα πράγματα για την χροιά, που σημειώνεται στην επιφάνειά μου, λίγα για την φωτεινότητα, που εξαρτάται από τον άξονά μου, μας έμεινε ο κορεσμός, η τρίτη διάσταση των χρωμάτων. Ε, αυτή η τρίτη διάσταση, ο κορεμός, σχετίζεται με το σημείο απόστασης μεταξύ της επιφάνειάς μου και του άξονά μου.

Κάθε χρώμα, ανάλογα με την θέση του σε σχέση προς την επιφάνειά μου, τον άξονά μου και την απόσταση μεταξύ τους, έχει μια ιδιαίτερη τιμή η οποία προσδιορίζει μια συγκεκριμένη χρωματική απόχρωση.

Από τις άπειρες αυτές αποχρώσεις που περιέχω, εσύ άνθρωπε, λόγω τις κατασκευής του οπτικού σου οργάνου, μπορείς να διακρίνεις περίπου από 9 έως 10 εκατομμύρια αποχρώσεις.

Τί ρωτάς; Γιατί αυτό το ‘περίπου’ και η διαφορά του ενός εκατομμυρίου αποχρώσεων; Μα, γιατί δεν έχετε όλοι σας την ίδια οξύτητα χρωματικής αντίληψης. Βεβαίως και μιλάμε για φυσιολογικούς ανθρώπους και φυσιολογικούς οφθαλμούς.

Άνθρωποι με ελαττωματική χρωματική αντίληψη, πρωτάνοπες, δευτεράνοπες ή τριτάνοπες, σαφώς και βλέπουν πολύ λιγότερες αποχρώσεις από έναν φυσιολογικό άνθρωπο. Αντιθέτως δε, οι ελάχιστοι υπάρχοντες τετραχρωματικοί άνθρωποι βλέπουν περίπου δεκαπλάσιες αποχρώσεις από αυτές που διακρίνει ένα φυσιολογικό άτομο. Ναι, περίπου 100 εκατομμύρια αποχρώσεις. Ω! μα αυτά είναι θέματα που θα μας απασχολήσουν αρκετά αργότερα.

Ακόμα δεν σου έδωσα να καταλάβεις επαρκώς τί είναι αυτές οι τρεις διαστάσεις των χρωμάτων. Πρέπει να αναφερθούμε σε αυτές αναλυτικότερα… Γι’ αυτό… Χροιά, Φωτεινότητα, Κορεσμέ! Για ελάτε εδώ να μας μιλήσετε για τους εαυτούς σας!

 


is | Topic: Συνέντευξη με τα χρώματα, τριαδικότητες, Χρωματικός κύκλος | Tags: None

4 Comments, Comment or Ping

  1. 1

    Πάνο εάν έχω ένα χρώμα σε συγκεκριμένη θέση π.χρόνια. από τον άξονα προς την επιφάνεια της χρωματικές σφαίρας (φωτεινότητα) και θέλω να το συνδυάσω αρμονικά στο μάτι με δύο, τρία ή τέσσερα χρώματα , πρέπει αυτά να έχουν την ίδια φωτεινότητα ή κορεσμό με το αρχικό;
    Επίσης η τονικότητα σε τί διαφέρει από την χροιά; ή είναι το ίδιο;
    Σ ευχαριστώ.
    31-05-2017

    25 Apr
  2. admin

    2

    Φανή, η χρησιμοποίηση χρωματικών συνδυασμών ιδίας τονικότητας μας εξασφαλίζει μια σίγουρη εναρμόνιση. Από εκεί και πέρα, παίζοντας με διαβαθμίσεις των τριων χρωματικών διαστάσεων προκαλούμε τις επιθυμητές εντυπώσεις που θέλουμε να προκαλέσουμε. Παρεμπιπτόντως προγραμματίζω μια σειρά άρθρων με το συγκεκριμένο θέμα, τους χρωματικούς συνδυασμούς, όπως και τις μελέτες που είχε κάνει ο Ίττεν. Θα “ανεβούν” προσεχώς.
    Η τονικότητα είναι οι διαβαθμίσεις των διαφόρων χροιών (αποχρώσεων), ενώ με την σκέτη “χροιά” αναφερόμαστε στο πιο κορεσμένο, καθαρό, πλήρες σημείο κάθε απόχρωσης, δηλαδή το σημείο που βρίσκεται επί του ισημερινού της χρωματικής σφαίρας, στην εξωτερική της επιφάνεια.
    Πάνος
    01-06-2017

    25 Apr
  3. 3

    Είσαι εξαιρετικός τί άλλο να πω. Μοναδικός μέσα στον ελληνικό κυβερνοχώρο που δίνεις άμεσες και σαφείς απαντήσεις σ όλα τα ερωτήματά μας.
    Σ ευχαριστώ Πάνο για λογαριασμό όλων μας εδώ μέσα.
    04-06-2017

    25 Apr
  4. admin

    4

    Φανή, σ’ ευχαριστώ για τα ωραία σου λόγια και για την τιμή που μου έκανες προσθέτοντάς με στον καλαίσθητο ιστότοπό σου.
    Πάνος
    06-06-2017

    25 Apr

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ιε΄] : χροια, φωτεινοτητα, κορεσμος”