xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [ιδ΄] : Οι τρεις διαστάσεις των χρωματων

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα  και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[ιδʹ]

Οι τρεις διαστάσεις των χρωμάτων


-Που λες, άνθρωπε, οι τρεις διαστάσεις των χρωμάτων είναι…

Όμως, πριν σου πω ποιες είναι οι διαστάσεις αυτές, για να τις καταλάβεις καλύτερα, θυμήσου λίγο όσα έχουν ειπωθεί για την συμπαντική νομοθεσία στο [ζ΄] μέρος της συνέντευξής μας.

http://xromata.com/?p=8597

Είχαμε πει τότε, πως η συμπαντική νομοθεσία είναι μια νομοτέλεια, που πάνω σ’ αυτήν βασίζεται όλη η Δημιουργία. Μια νομοτέλεια που δεν δέχεται εξαιρέσεις!

Χωρίς την προΰπαρξη της νομοτέλειας αυτής δεν μπορεί να υπάρξει Δημιουργία. Η Δημιουργία δημιουργείται βάση κανόνων. Χωρίς κανόνες (νόμους) είναι αδύνατον να υπάρξει, αδύνατον να σχηματισθεί οτιδήποτε. Ούτε καν τα χρώματα!

Δύο από τους βασικότερους και πρωταρχικούς αυτούς νόμους είναι ο νόμος της δυάδας, ή δυαδικότητας

http://xromata.com/?p=116

και ο νόμος της τριαδικότητας ή, ορθότερα, της τριαδικής εκδήλωσης

http://xromata.com/?p=126

του οποίου το βασικό αξίωμα μας λέει πως:

«Κάθε μονάδα εκδηλωμένη, εκδηλώνεται τριαδικά».

Επομένως, βάση του αξιώματος αυτού, και το φως σαν μονάδα εκδηλώνεται τριαδικά.

http://xromata.com/?p=136

http://xromata.com/?p=435

Η τριαδικότητα του φωτός δηλώνεται, όπως έχουμε πει και προηγουμένως, με τα τρία βασικά χρώματα που το συνθέτουν, ή αν προτιμάτε, στα οποία αναλύεται.

Για την ακρίβεια, από το 1801, μετά την θεωρία του Thomas Young για τις βασικές ακτινοβολίες του φωτός (σύστημα RGB), μιλάμε πλέον και για χρωματικές ακτινοβολίες, κάτι που έχει ενσκήψει στην καθημερινότητά μας από το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα και μετά, με την τεχνολογική εξέλιξη της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών υπολογιστήρων.

Όμως, για να μην μπερδευόμαστε, εδώ, όταν μιλάμε για χρώματα, αναφερόμαστε στα χρώματα του αφαιρετικού συστήματος, τα γνωστά μας από πολύ παλιά, αντιληπτά σαν βαφές, όπου τα τρία βασικά είναι το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε.

Κάθε ένα από αυτά, σαν ένα από τα τρία χαρακτηριστικά στοιχεία της τριαδικής εκδήλωσης του φωτός, προκύπτει κι’ αυτό με την σειρά του ως μια μονάδα και σαν τέτοια, σαν μονάδα δηλαδή, εκδηλώνεται επίσης τριαδικά.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα παράγωγα χρώματα, αλλά και με όλες τις χρωματικές αποχρώσεις που προκύπτουν από τις προσμίξεις των βασικών χρωμάτων. Όλες αυτές οι αποχρώσεις (υπολογίζεται πως εσύ, άνθρωπε, με το τριχρωματικό οπτικό σου όργανο, μπορείς να διακρίνεις από 9 έως 10 εκατομμύρια αποχρώσεις) εκδηλώνονται τριαδικά, δηλαδή κάθε απόχρωση καθορίζεται από μια τριαδικότητα, τις τρείς διαστάσεις των χρωμάτων, όπως αποκαλούνται, γιατί όπως θα δεις, θυμίζουν αρκετά τις τρεις γνωστές μας διαστάσεις του τρισδιάστατου κόσμου μας, το ύψος, το μήκος και το πλάτος. Ω, ναι! Δεν πρόκειται γι’ αυτές τις ίδιες, απλώς μοιάζουν κάπως.

Χρωματικές διαστάσεις, για την ακρίβεια, καλούνται οι τρεις συντεταγμένες που προσδιορίζουν επακριβώς το κάθε χρώμα, την κάθε χρωματική απόχρωση.

Οι διαστάσεις αυτές είναι η χροιά, η φωτεινότητα και ο κορεσμός. Στα αγγλικά ονομάζονται hue, lightnessvalue) και saturation, όμως μπορεί να ακούσεις να τις αποκαλούν και με κάποιες παραλλαγές αυτών των ονομασιών, πχ. αντί για lightness ή value να ακούσεις να αποκαλείται η διάσταση αυτή brightness. Δεν έχει και τόση σημασία το πώς ονομάζονται, όσο το νόημα της κάθε μιας από αυτές τις τρεις διαστάσεις, το οποίο βεβαίως θα στο εξηγήσουμε οσονούπω.

Ο συνδυασμός των τιμών αυτών των τριών διαστάσεων προσδιορίζει επακριβώς κάθε χρωματική απόχρωση και την θέση της στην χρωματική σφαίρα. Βλέπεις λοιπόν κι εδώ, άνθρωπε, εμφανέστατα, πως η σχέση των χρωμάτων με τους αριθμούς και τα μαθηματικά είναι άρρηκτη.

Όμως για να κατανοήσεις καλύτερα την έννοια των διαστάσεων αυτών είναι καλύτερα να δώσω τον λόγο στην συμβία μου, χα χα, στην δική μου τριαδική έκφραση, στην στερεομετρική μου μορφή, την Σφαίρα. Στην ιδιαίτερη περίπτωσή μου δε, αυτήν του Χρωματικού Κύκλου, η στερεομετρική μου μορφή εκφράζεται από την Χρωματική Σφαίρα, που δημιουργός της, εμπνευστής της θα έλεγα καλύτερα, ήταν ο γερμανός ζωγράφος Φίλιπ Όττο Ρούνγκε.

Ποιος ήταν αυτός; Μην ανησυχείς! Θα τα πούμε όλα. Ας έρθει πρώτα η Χρωματική σφαίρα να σου εξηγήσει τις τρεις διαστάσεις των χρωμάτων και τον ρόλο τους και θα σου συστήσουμε και τον κύριο Ρούνγκε.

 

 

 


is | Topic: Συμπαντικοί νόμοι και χρώματα, Συνέντευξη με τα χρώματα, τριαδικότητες, φως, Χρωματικός κύκλος | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ιδ΄] : Οι τρεις διαστάσεις των χρωματων”