xromata.com


Τα χρωματα των Μουσων (Α)

 

Οι 9 Μούσες και τα χρώματα των φορεμάτων τους.

(πρόλογος, Α μέρος)

 

 

Από τις απαρχές της ιστοσελίδας, αλλά και πιο παλιά ακόμη, από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου μου «Τα μυστικά των χρωμάτων», που είχε εκδοθεί στην αυγή του αιώνα μας, το 2002, φανερώνεται η ζεύξη, το πάντρεμα, των δυο μεγάλων ερώτων μου, των χρωμάτων και της μυθολογίας.

Η ζεύξη αυτή είχε αρχίσει λίγα χρόνια πριν, όταν τότε αρθρογραφώντας σε κάποια περιοδικά με θέματα μοιρασμένα στις δυο μεγάλες μου αγάπες, τους μύθους και τα χρώματα, εννόησα πως και τα δυο έχουν μέσα τους κάτι πολύ δυνατό, ότι κρύβουν στα βάθη τους απόκρυφα μυστικά.

Φαίνεται, όπως έλεγα, και συνεχίζω να λέω χαριτολογώντας, πως οι δυο έρωτές μου κατάλαβαν την μεγάλη αγάπη που τους είχα, την αποδέχθηκαν και ανταποκρινόμενοι σ’ αυτήν, άρχισαν να μου αποκαλύπτουν διάφορα από τα μυστικά τους.

Το εναρκτήριο (και πολύ δυνατό) λάκτισμα της σύνδεσής τους ξεκίνησε όταν, παρακινούμενος από τα χρώματα, ερεύνησα τον μύθο της θεάς τους, της Ίριδας, της θεάς του Ουράνιου Τόξου.

 

 

 

 

Καλά, το πόσα μυστικά έχει αυτή η θεά καλοκρυμμένα μέσα στον μύθο της, δεν λέγεται. Κάποια από αυτά τα ανακάλυψε η επιστήμη μόλις τους τελευταίους αιώνες, κάποια πολύ πιο πρόσφατα, ενώ με κάποια άλλα έχει αρχίσει να ασχολείται τελευταίως.

Παράδειγμα; Ορίστε! Στην Θεογονία του ο Ησίοδος, όταν περιγράφει τα όρια του σύμπαντος, λέει πως εκεί που τελειώνει ο κόσμος και ανοίγεται το «μέγα χάος», που το φοβούνται ακόμα και οι θεοί, μόνο η Ίρις μπορεί να πλησιάσει για να παραδώσει κάποιο μήνυμα θεών.

 

 

Μαύρες τρύπες, φως, ταχύτητα φωτός, ταχύτητες χρωμάτων (κάτι πολύ νέο αυτό…), και άλλα πολλά που ψάχνει σήμερα η νέα επιστήμη, σας λένε τίποτε; Σας έρχονται στο νου διαβάζοντας αυτό το απόσπασμα της Θεογονίας;

Ξεφεύγουμε όμως από το θέμα μας, που είναι ένας πρόλογος την σχέση μύθων και χρωμάτων, για να οδηγηθούμε στις 9 Μούσες και στο χρώμα των φορεμάτων τους.

Πολλά χρόνια πριν την «ζεύξη» μύθων και χρωμάτων, που ανέφερα προηγουμένως, είχα αρχίσει να ασχολούμαι μαζί τους, και με τα δυο θέματα, ας το πούμε επιφανειακά, απλοϊκά, χωρίς να εμβαθύνω. Χρησιμοποιούσα τα χρώματα στην ζωγραφική και αρεσκόμουν στους μύθους σαν αλλόκοτες, περίεργες και γιατί όχι, πολλές φορές σαν χαριτωμένες ιστοριούλες. Μέχρι που ήλθε η στιγμή της μεγάλης στροφής, όπου παράτησα την ζωγραφική και άρχισα να ασχολούμαι με κόμικς. Κόμικς με θέματα από την μυθολογία. Κόμικς γεμάτα χρώματα.

 

 

Τότε, το 1980, ξεκίνησα την μεταφορά σε κόμικς της «Ηροδότου Ιστορίας» μετονομάζοντάς την σε «Ιστορίες από τον Πλανήτη Γάμα Ήτα» (δηλαδή Γη). Ευτύχισα να δω εκτυπωμένες και εκδιδόμενες τις δυο πρώτες ιστοριούλες του Ηρόδοτου, αυτήν με τις περιπέτειες της Ιούς από το Άργος και αυτήν του Γύγη και του Κανδαύλη από την Λυδία, και το όνειρο ξεθύμανε.

[Ο εκδοτικός οίκος ασχολούμενος με την υπό έκδοσην τότε εφημερίδα του (που τελικά δεν εκδόθηκε) παραμέλησε κάπως τις άλλες δραστηριότητές του, μαζί μ’ αυτές και τις δικές μου φιλοδοξίες.]

Όσοι έχετε διαβάσει τον Ηρόδοτο, τον πατέρα της Ιστορίας (η ιστορία του ξεκινά από μυθολογία) γνωρίζετε πως η ιστορία του χωρίζεται σε 9 βιβλία και κάθε ένα από αυτά φέρει το όνομα μιας Μούσας.

Είχα την φαεινή ιδέα να σχεδιάσω τις Μούσες σαν ρομποτάκια που έφεραν μπροστά τους, στο στήθος τους μια οθόνη, όπου εμφανιζόταν η ιστορία που διηγόταν η Μούσα. Διηγόταν λοιπόν η Κλειώ τα πάθη της Ιούς και τσουπ, να σου η ιστορίας της να προβάλλεται στην οθόνη της Μούσας ρομπότ.

 

 

 

Όπως είπαμε προηγουμένως, ο Ηρόδοτος την «Ιστορία» του (που ξεκινά από την μυθολογία και μπαίνει στους ιστορικούς χρόνους, φθάνοντας έως τις αρχές του Πελοποννησιακού πολέμου) την έχει χωρισμένη σε 9 βιβλία, που καθένα τους φέρει το όνομα μιας από τις 9 Μούσες, με την παραδοσιακή τους σειρά, ήτοι: Κλειώ, Ευτέρπη, Θάλεια, Μελπομένη, Τερψιχόρη, Ερατώ, Πολύμνια, Ουρανία και Καλλιόπη.

 

 

 

 

(συνεχίζεται)

 


is | Topic: Εξωλογισμοί, Ίρις και τα χρώματά της, Ιστορήματα με χρώματα, Μύθοι και χρώματα | Tags: None

2 Comments, Comment or Ping

  1. 1

    Παρακαλώ θα ήθελα να έρθω σε άμεση επικοινωνία μαζί σας.

    Η δουλειά που κάνετε με εντυπωσίασε και νομίζω πως ήρθε η ώρα αυτές οι λαμπρές προσπάθειες να πάρουν την ανάλογη υπόσταση στη δομή της κοινωνίας

    Θα χαρώ να συζητήσουμε άμεσα τα δεδομένα της διαπλάτυνσης του έργου σας μέσω ποικίλων δράσεων

    Αγαπώ τις Μούσες και τα Χρώματα..είμαι φίλος της Βασιλικής Παναγιωτοπούλου
    07-04-2017

    30 Mar
  2. admin

    2

    Κύριε Πανταζή, θα χαρώ πολύ να επικοινωνήσουμε! Θα μπορούσα να σας τηλεφωνήσω αν μου στέλνατε το τηλέφωνό σας (το οποίο θα αφαιρέσω αμέσως από την κοινή θέα) ή να μου προτείνετε κάποιον άλλον τρόπο.
    Βλέπω πως έχουμε κοινές αγάπες, τα χρώματα και τις Μούσες (προσωπικά αγαπώ όλη την μυθολογία).
    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
    Πάνος
    08-04-2017

    30 Mar

Reply to “Τα χρωματα των Μουσων (Α)”