xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [ιγ΄]: Κρυα/ψυχρα,θερμα/ζεστα χρωματα

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα  και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[ιγʹ]

Κρύα και ψυχρά χρώματα, θερμά και ζεστά χρώματα


-Πριν προχωρήσουμε σε περαιτέρω θέματα, τώρα που αναφερθήκαμε στα ψυχρά και τα θερμά χρώματα θέλω να διευκρινίσω κάτι. Τόσο στα μεν, όσο και στα δε, επεμβαίνει και πάλι ο νόμος της δυάδας χωρίζοντάς την κάθε ομάδα σε δυο κατηγορίες, με λεπτή μεν διαφορά μεταξύ τους, που όμως καλό είναι να την γνωρίζεις άνθρωπε ώστε να χρησιμοποιείς σωστά τα χρώματα, ειδικά αν ασχοληθείς με εξειδικευμένη χρήση τους, αλλά ακόμα και αν απλώς τα χρησιμοποιείς σε διακοσμητικές ή γραφιστικές εφαρμογές.

Ω! ναι! Τα χρώματα επηρεάζουν τόσο πολύ την ψυχοσύνθεσή σου, που καλό είναι να ξέρεις τα πάντα γύρω από την επίδρασή τους αυτή, που συνήθως είναι ακαριαία. Σου επιβάλλονται σε χρόνους που πλησιάζουν τους χρόνους της ταχύτητάς τους… όμως θα έρθει και η ώρα που θα θίξουμε αυτό το σπουδαίο κεφάλαιο της σχέσης τους με το υποσυνείδητό σου και την ψυχολογία σου…

Έλεγα λοιπόν ότι τόσο τα ψυχρά όσο και τα θερμά χρώματα διαχωρίζονται σε δύο υποομάδες. Τα μεν πρώτα στα Κρύα και Ψυχρά χρώματα, τα δε άλλα στα Θερμά και στα Ζεστά.

Κρύα χρώματα θεωρούνται τα πολύ καθαρά μπλε χρώματα, που στην φωτεινότερη όψη τους είναι πολύ δυνατά και θυμίζουν κρύο, πάγο, χιόνι. Τα συναισθήματα που προκαλούν τα Κρύα χρώματα –μπλε, πράσινο, γαλαζοπράσινο- είναι ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που προκαλούνται από τα Θερμά χρώματα. Τα κρύα μπλε χρώματα επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σου άνθρωπε –ω! ναι, είναι πειραματικά αποδεδειγμένο- μετριάζουν τους παλμούς σου και χαμηλώνουν την αρτηριακή σου πίεση, ενώ σου παρέχουν μια αίσθηση ηρεμίας.

Τα Ψυχρά χρώματα βασίζονται κι αυτά στο κρύο μπλε, διαφέρουν όμως από τα Κρύα χρώματα από την προσθήκη κίτρινου στην σύνθεσή τους, το οποίο δημιουργεί κιτρινοπράσινο, πράσινο, πρασινομπλέ. Τα Ψυχρά χρώματα, σαν το τυρκουάζ της θάλασσας ή το χλωροπράσινο της εαρινής βλάστησης, υπάρχουν στην φύση και σαν την ανοιξιάτικη ευφορία, σου προσδίδουν ένα συναίσθημα αναζωογόνησης. Οι ψυχρές αποχρώσεις είναι καταπραϋντικές και προκαλούν ηρεμία και γαλήνη όπως, ίσως έχεις προσέξει, γίνεται με το ατένισμα μιας ήσυχης γαλάζιας θάλασσας ή στην θέα ενός καταπράσινου άλσους που σου επιφέρει την αίσθηση κάποιας δροσιάς.

http://xromata.com/?p=4581

Από την άλλη σαν Θερμά χρώματα εννοούμε τα πολύ κόκκινα χρώματα, τα κόκκινα στην καθαρότερη μορφή τους.

Αυτά τα κόκκινα δίνουν την εντύπωση πως προβάλλονται προς τα έξω και τραβούν ασυναίσθητα την προσοχή. Είναι επιθετικά και δυνατά και δείχνουν σαν να δονούνται μέσα στον χώρο που καταλαμβάνουν.

Η ένταση του κόκκινου χρώματος σε επηρεάζει άνθρωπε ποικιλοτρόπως. Σου αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον ερεθισμό του νευρικού συστήματος. Βεβαίως και είναι πειραματικά αποδεδειγμένες αυτές οι επιδράσεις του κόκκινου χρώματος επάνω σου.

Τα Ζεστά χρώματα είναι κι αυτά κόκκινες αποχρώσεις, ηπιότερες από τις θερμές κατακόκκινες γιατί ενέχουν κίτρινο χρώμα μέσα τους που κάνει τα Ζεστά χρώματα να διαφέρουν ουσιωδώς από τα Θερμά.

Ζεστά χρώματα είναι το πορτοκαλοκόκκινο, το πορτοκαλί, το πορτοκαλοκίτρινο. Σε αντίθεση με τα κατακόκκινα που στιγμιαία σου λένε ‘πρόσεξε’, ‘στάσου’, ‘δες’, ‘κίνδυνος’, τα Ζεστά είναι ενθαρρυντικά, διεγείρουν ένα μεγαλύτερο φάσμα συναισθημάτων, κυρίως ήπιων ή τρυφερών, σου προκαλούν αυθορμητισμό και την αίσθηση φιλόξενου περιβάλλοντος.

http://xromata.com/?p=4575

Αυτά προς το παρόν για τα χρώματα και τις «συναισθηματικές» τους θερμοκρασίες.

Όμως τώρα, νομίζω ήλθε η ώρα να μιλήσουμε για τις τρεις διαστάσεις των χρωμάτων, γιατί όπως είπαμε και αυτά, σαν «μονάδες» που είναι, οφείλουν να εκδηλώνονται τριαδικά (βάση του νόμου της τριαδικής εκδήλωσης που αναφέραμε όταν μιλούσαμε για τους συμπαντικούς νόμους, θυμάσαι;). Η τριαδικότητα των χρωμάτων, και εδώ όταν σου λέω  των χρωμάτων εννοώ όλων, μα όλων, των χρωματικών αποχρώσεων, εκδηλώνεται τρισδιάστατα. Ναι! Με τρεις διαστάσεις! Όχι βεβαίως με τις γνωστές μας διαστάσεις ύψος, πλάτος, μήκος. Με άλλες, διαφορετικές.

Ποιες είναι αυτές, ρωτάς; Περίμενε λίγο και θα στις πω.

 


is | Topic: δυαδικότητες, Κίτρινο, κόκκινο, μπλε, Πορτοκαλί, Πράσινο, Συνέντευξη με τα χρώματα, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ιγ΄]: Κρυα/ψυχρα,θερμα/ζεστα χρωματα”