xromata.com


Χρωματα πυροτεχνηματων


Ξεκινάμε τον ένατο χρόνο της ζωής μας πανηγυρικά, με πυροτεχνήματα!

 

 

 

Τα χρώματα των πυροτεχνημάτων


Προ καιρού είχαμε αναρτήσει ένα άρθρο για τα πυροτεχνήματα όπου αναφέραμε πως χημικές ουσίες είναι υπαίτιες για τα χρώματα των πυροτεχνημάτων.

 

 

Ας δούμε τώρα ποιες είναι οι ουσίες αυτές και τί χρωματισμούς αποδίδει στα πυροτεχνήματα η κάθε μία από αυτές.

Προηγουμένως όμως, ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία των πυροτεχνημάτων.

 

 

Οι πρώτες αναφορές για πυροτεχνήματα χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα στην Κίνα, όπου είχαν εφευρεθεί, την εποχή της δυναστείας των Τανγκ. Πρόκειται για ένα στοιχείο του κινεζικού πολιτισμού, που από εκεί εξαπλώθηκε και σε άλλες κοινωνίες.

 

 

Η τέχνη και η επιστήμη των πυροτεχνημάτων εξελίχθηκε σε ένα ιδιαίτερο επάγγελμα στην Κίνα, όπου οι πυροτεχνουργοί ήταν σεβαστοί για τις γνώσεις τους και τις πολύπλοκες τεχνικές τους για την εκπυρσοκρότηση των πυροτεχνημάτων. Οι κινέζοι πίστευαν πως τα πυροτεχνήματα έδιωχναν τα κακά πνεύματα και επέφεραν τύχη και ευτυχία.

Τα μεταλλικά και άλλα στοιχεία που χρησιμοποιούνται (συνήθως σε μορφή σκόνης) για να χρωματίσουν τις λάμψεις των πυροτεχνημάτων είναι τα εξής:

 

 

Το ανθρακικό στρόντιο για την απόδοση έντονου κόκκινου χρώματος, ενώ για απαλότερα κόκκινα χρησιμοποιείται ανθρακικό ή χλωριούχο λίθιο. Το χλωριούχο ασβέστιο μας δίνει πορτοκαλί χρώμα, όσο για το κίτρινο, αυτό παράγεται από νιτρικό νάτριο. Το χλωριούχο βάριο μας δίνει πράσινο χρώμα και ο χλωριούχος χαλκός μπλε. Μπλε, απόχρωσης ίντιγκο, παράγεται από νιτρικό καίσιο, ενώ η νιτρική ποτάσα (νιτρικό κάλιο) αποδίδει μωβ χρώμα. Πιο ρόδινο μωβ αποδίδεται με την χρήση νιτρικού ρουβιδίου. Χρυσαφένιοι τόνοι παράγονται από καρβουνάνθρακα, καπνιά ή σίδηρο και ασημόλευκοι τόνοι αποδίδονται με την χρήση σκόνης τιτανίου, αλουμίνιου, βηρυλλίου ή μαγνησίου.

Επίσης το ράδιο δημιουργεί στα πυροτεχνήματα βαθείς πράσινους χρωματισμούς, αλλά είναι πολύ επικίνδυνο στην χρήση του.

 

 

Αυτά για όλους όσοι είστε επίδοξοι πυροτεχνουργοί, για να ξέρετε πως θα αποδώσετε τα διάφορα χρώματα στα πυροτεχνήματά σας, εάν δε θέλετε να μάθετε τους διάφορους τύπους πυροτεχνημάτων και άλλες πολλές λεπτομέρειες γύρω από αυτά, την τεχνική τους και την ιστορία τους, σας παραθέτουμε τον σχετικό σύνδεσμο:

https://en.wikipedia.org/wiki/Fireworks

 

 


is | Topic: φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χρωματα πυροτεχνηματων”