xromata.com


8α γενεθλια

 

8α Γενέθλια


Ο ιστότοπος “xromata.com” έκλεισε αισίως τα 8 χρόνια ύπαρξής του και βαίνει στον ένατο χρόνο ζωής του, προσδοκώντας να ολοκληρώσει και αυτόν.

 

 

Εάν δεν ανέτρεχα στα όσα είχαν γραφτεί στην περσινή επέτειο των γενεθλίων της ιστοσελίδας, θα έγραφα κι εφέτος περίπου τα ίδια

http://xromata.com/?p=7881

Έτσι, για να μην επαναλαμβάνομαι, θα ήθελα απλώς να ξετυλίξω κάποιες σκέψεις μου πάνω στον κόσμο των χρωμάτων και σε όσα «κέρδισα», προς το παρόν, σπουδάζοντάς τον.

Κατ’ αρχάς, θα ξεκινήσω το ξετύλιγμα των σκέψεών μου με μια παράγραφο από την πρώτη ανάρτηση της ιστοσελίδας, που «ανέβηκε» στις 8 Φεβρουαρίου του 2009:

http://xromata.com/?p=28

«Είμαι ένας, θα έλεγα, εραστής των χρωμάτων. Αυτά, μάλλον ένοιωσαν την αγάπη μου και μου ανταπόδωσαν τη δική τους συνομιλώντας μαζί μου, αρχίζοντας να μου αποκαλύπτουν τα μυστικά τους»

Από τότε, έχοντας περάσει ήδη άλλα 8 χρόνια, μπορείτε εύκολα να φαντασθείτε πόσα άλλα μυστικά τους μου έχουν αποκαλύψει στο διάστημα αυτό.

Βέβαια κάποιοι θεωρούν πως όσα μου αποκαλύπτουν τα «χρώματα» είναι ασήμαντες πληροφορίες. Είναι όμως έτσι; Έχουν δίκιο;

 

 

Είναι άραγε, αν όχι άχρηστη, έστω απλή πληροφόρηση, όλα αυτά που σου αποκαλύπτει ένα σημαντικό κομμάτι του βιβλίου της φύσης;

Ίσως τώρα απλά να φαίνεται έτσι, όμως το μέλλον μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις.

Τα χρώματα είναι ένα στοιχείο που χρησιμεύει στην φύση σαν κλειδί για να ξεκλειδώνει με αυτά κανείς πολλές σελίδες των μαθημάτων της, αλλά και της ιστορίας της.

 

 

Επιπλέον, οδηγούν σε εξωλογισμούς, που κάποτε, με την πάροδο του χρόνου αποδεικνύεται πως, κάποιοι από αυτούς, κάθε άλλο παρά εξωλογισμοί ήταν.

Για τους εξωλογισμούς είχαμε αναφερθεί στο παρατιθέμενο άρθρο

http://xromata.com/?p=4072

απ’ όπου αντιγράφω τα εξής:

«Έχω πει επανειλημμένως πως η μελέτη των χρωμάτων μπορεί να μας οδηγήσει μακριά, πολύ μακριά. Ιδιαίτερα την φαντασία μας!

Επειδή δε, τα χρώματα σχετίζονται άμεσα με την φυσική και η φυσική με την επιστήμη, κάλλιστα μπορούν να μας εισάγουν σε πεδία και επίπεδα ‘Επιστημονικής Φαντασίας’.

Πολλά από τα κοινότυπα σήμερα θέματα που σχετίζονται με τα χρώματα κάποτε ακούγονταν σαν επιστημονική φαντασία, ενώ τώρα πια δεν είναι.

Άλλα πάλι μοιάζουν ακόμα με επιστημονική φαντασία, αλλά κάποια στιγμή θα πάψουν να είναι τέτοια, θα γίνουν σκέτη επιστήμη.

Για να γίνω πιο κατανοητός, θα ήθελα να αναφερθώ σε μερικά σημεία όπου με οδήγησαν, εμένα προσωπικά, τα χρώματα, έτσι ώστε να φανταστείτε που οδήγησαν και που μπορούν να οδηγήσουν την επιστήμη, την ανθρωπότητα.

 

 

Ίσως κάποια από τα θέματα αυτά να σας ακουστούν σαν παραλογισμοί, και ναι, κάποτε, για αιώνες ολόκληρους ακούγονταν σαν παραλογισμοί, όμως κάποια στιγμή αποκαλύφθηκε πως κάθε άλλο παρά παραλογισμοί ήταν και το κύρος τους αποκαταστάθηκε μέσα στην πραγματικότητα που ζούμε σ’ αυτόν τον κόσμο.

Παραλογισμός θεωρείται ο παράλογος τρόπος σκέψης, αυτός που αντιβαίνει στην λογική, στερείται λογικής, βρίσκεται έξω από αυτήν και ενίοτε την υπερβαίνει.

Ό,τι δε, δεν μπορεί να συλλάβει ή κρίνει κανείς με την λογική, γιατί βρίσκεται έξω από τα όριά της είναι εξωλογικό, όπως πχ. η έννοια του Θεού, η οποία είναι απρόσιτη στον ανθρώπινο νου, γιατί είναι από τη φύση της εξωλογική και υπερλογική».

Ένας από τους εξωλογισμούς που με κατείχαν χρόνια ήταν η πεποίθησή μου ότι σε διάφορα αγωνίσματα οι αθλητές που φορούν κόκκινα ρούχα έχουν περισσότερες πιθανότητες νίκης από τους αντιπάλους τους, οι οποίοι συνήθως είναι ντυμένοι στα μπλε. Αυτό έπαψε να είναι απλός εξωλογισμός, όταν το 2004 Άγγλοι επιστήμονες που τους κατείχε ο ίδιος εξωλογισμός, απέδειξαν πειραματικά ότι δεν πρόκειται για εξωλογισμό αλλά για μια αποδεδειγμένη πλέον πραγματικότητα.

http://xromata.com/?p=4412

http://xromata.com/?p=4475

 

 

 

Άλλος εξωλογισμός μου ήταν το εάν βλέπουμε όλοι τα ίδια χρώματα. Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς επιστήμονες οι οποίοι παραδέχονται πως είναι κάτι που δεν δύναται να απαντηθεί.

http://xromata.com/?p=5680

Ένας από τους τελευταίους εξωλογισμούς μου, που με απασχόλησε αρκετά τον τελευταίο καιρό και ιδιαιτέρως έντονα τον τελευταίο χρόνο, είναι το πιστεύω μου στο ότι ολόκληρο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα (και όχι μόνο το τμήμα του ορατού φωτός) αποτελείται από χρώματα, χρώματα που εμείς αδυνατούμε να δούμε.

Τον περασμένο μήνα αισθάνθηκα μια έλξη από την διαφήμιση ενός βιβλίου με πληροφοριακά χαρτογραφήματα (infographics) του National Geographic. Χωρίς να το πολυσκεφθώ, παράγγειλα το βιβλίο και ω! τί έκπληξη, όταν έφθασε στα χέρια μου είδα να αναγράφεται στο οπισθόφυλλο (ναι, στο οπισθόφυλλο, μήπως και δεν την πρόσεχα όπως είναι γραμμένη ανάμεσα στα πολλά άλλα γραφόμενα εντός του) μια και μοναδική παράγραφος, η εξής:

 

 

«The sky of hidden colors (Ο ουρανός των κρυμμένων χρωμάτων):.

Τα μάτια μας είναι τυφλά σε όλα, εκτός από ένα στενό τμήμα μηκών κυμάτων του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που αποτελούν το ορατό φως. Με την παρατήρηση με εξοπλισμούς ευαίσθητους στην ενέργεια φωτονίων, μεγαλύτερης ή μικρότερης ενεργειακής συχνότητας αυτής των φωτονίων του ορατού φωτός, ο ουρανός (το σύμπαν) λάμπει από γαλαξιακές δομές και φωτεινά υπόβαθρα».

Δηλαδή, οι εικόνες αυτές μας αποκαλύπτουν πως το σύμπαν βρίθει από φώτα και χρώματα που οι περιορισμένες δυνατότητες του ανθρώπινου οφθαλμού αδυνατούν να δουν. Εντοπίζονται με κατάλληλα εφευρήματα και ‘χρωματίζονται’ από τον άνθρωπο με χρώματα από την γκάμα χρωμάτων που ο ίδιος μπορεί να δει.

Αυτά ως προς το ξετύλιγμα κάποιων σκέψεών μου, όσο για τα κέρδη που αποκόμισα από την σπουδή του ‘μυστηριώδους κόσμου των χρωμάτων’, έχουμε και λέμε…. ή μάλλον ας ανατρέξουμε στο δεύτερο άρθρο αυτού του ιστότοπου που είχε τιτλοφορηθεί «Ο πολυεπιστήμων»:

http://xromata.com/?p=45

Ναι, γοητευμένος από τις αποκαλύψεις των χρωμάτων, που ο κόσμος τους απλώνεται στα πάντα, άρχισα να ενδιαφέρομαι και να ασχολούμαι με θέματα που κάποτε μου ήταν αδιάφορα, ή δεν εμβάθυνα σε αυτά.

 

 

Όμως τα χρώματα με ωθούν σε μια ολιστική θεώρηση του ‘κόσμου’ δείχνοντάς μου εύλογα πως τα πάντα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και με σπρώχνουν να διαβώ ατραπούς όπου συλλέγω καρπούς αναλυτικής επί μέρους πληροφόρησης, λεπτομέρειες που με κάνουν να εμβαθύνω περισσότερο στο κάθε θέμα έτσι ώστε να διευρύνεται το πνεύμα μου πολυεπιστημονικά.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποια σημεία από αυτά που έχω ‘κερδίσει’ από την μελέτη των χρωμάτων, όμως φοβάμαι ότι το γενέθλιο αυτό άρθρο θα αποβεί μακροσκελές και ίσως κουραστικό.

Ίσως μελλοντικά επανέλθω συμπληρώνοντας όσα άλλα θα ήθελα να γράψω στην συνέχεια αυτού του άρθρου.

Προς το παρόν, κλείνω εδώ, ευελπιστώντας να αντέξει άλλον έναν χρόνο ο ιστότοπος αυτός και ευχαριστώντας όλους εσάς που τον παρακολουθείτε, μη γνωρίζοντας ούτε πόσοι, ούτε ποιοι είστε!

 


is | Topic: Uncategorized, Εξωλογισμοί, Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και Φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “8α γενεθλια”