xromata.com


Συμπληρωματικα χρωματα στα τρια συστηματα

 

Τα συμπληρωματικά χρώματα

στα τρία συστήματα



 

Στα συμπληρωματικά χρώματα έχουμε αναφερθεί πολλάκις στο παρελθόν, όμως μόνο στο παραδοσιακό τριχρωματικό σύστημα όπου τα τρία βασικά χρώματα είναι τα μπλε – κίτρινο – κόκκινο. 

 

 

 

Όπως ήδη γνωρίζουμε, υπάρχουν τρία χρωματικά συστήματα, το παραδοσιακό RYB, το RGB και το CMYk*

*[RYB = Red Yellow Blue

  RGB = Red Green Blue

  CMYk = Cyan Magenta Yellow + black]

Εφόσον τα βασικά χρώματα διαφέρουν σε κάθε σύστημα, φυσικό επόμενο είναι να διαφέρουν και τα σχηματιζόμενα συμπληρωματικά ζεύγη.

Πριν δούμε ποια είναι τα συμπληρωματικά χρώματα κάθε συστήματος, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά και να θυμηθούμε ξανά τί ακριβώς είναι αυτά τα ‘συμπληρωματικά’ ζεύγη:

«Συμπληρωματικά ζεύγη χρωμάτων καλούνται τα χρωματικά ζεύγη που συνίστανται από ένα βασικό και ένα παράγωγο χρώμα, όπου το συγκεκριμένο παράγωγο είναι αυτό που παράγεται από τα δύο άλλα βασικά. Με άλλα λόγια κάθε συμπληρωματικό ζεύγος περιέχει, ουσιαστικά δηλαδή συμπληρώνεται από τα τρία βασικά χρώματα».

 

 

Ας διαβάσουμε επίσης τί γράφεται στην βικιπέδια για τα συμπληρωματικά χρώματα και πως ορίζονται αυτά:

«Συμπληρωματικά χρώματα είναι ζεύγη χρωμάτων που όταν συνδυασθούν ακυρώνουν το ένα το άλλο (σαν χρώμα). Αυτό σημαίνει πως όταν αναμιχθούν παράγουν ένα γκρίζο μη – χρώμα της κλίμακας μεταξύ του άσπρου – μαύρου. Τα συμπληρωματικά χρώματα, όταν τοποθετούνται το ένα πλάι στο άλλο δημιουργούν μια ισχυρότατη χρωματική αντίθεση. Ένεκα αυτής της εντυπωσιακής χρωματικής σύγκρουσης ο όρος «αντίθετα χρώματα» θεωρείται ορθότερος από τον όρο «συμπληρωματικά χρώματα».

 

 

Ποια θεωρούνται ζεύγη συμπληρωματικών χρωμάτων, εξαρτάται από το χρωματικό σύστημα που χρησιμοποιείται.

Στο παραδοσιακό χρωματικό πρότυπο RYB τα συμπληρωματικά ζεύγη είναι τα εξής:

κόκκινο – πράσινο, κίτρινο – μωβ, μπλε- πορτοκαλί. Τα χρώματα κάθε ζεύγους όταν αναμιχθούν (αφαιρετική μίξη) παράγουν ένα καφετί φαιό μη – χρώμα έως μαύρο.

 

 

Στο νεώτερο χρωματικό πρότυπο RGB (ακτινοβολιών) όπου τα παράγωγα χρώματα είναι τα βασικά χρώματα του συστήματος CMY(k), τα συμπληρωματικά ζεύγη είναι τα εξής:

Κόκκινο – κυανό, πράσινο – ματζέντα, μπλε – κίτρινο. Τα χρώματα κάθε ζεύγους όταν αναμιχθούν (προσθετική μίξη) παράγουν ένα γκρι φαιό μη – χρώμα έως λευκό (φως).

 

 

Στο πρότυπο σύστημα CMY(k) τα συμπληρωματικά ζεύγη είναι σχεδόν τα ίδια με αυτά του συστήματος RGB αλλά σε αντίθετη διάταξη, δηλαδή κίτρινο – μπλε, ματζέντα – πράσινο, κυανό – κόκκινο, με την διαφορά ότι το κόκκινο πορτοκαλίζει κάπως και το μπλε μωβίζει ελαφρά.

 

 

Από όλα αυτά τα συμπληρωματικά ζεύγη ισχυρότερα ως προς την αντίθεσή τους θεωρούνται τα ζεύγη κόκκινο – πράσινο και μπλε – κίτρινο, δηλαδή ένα ζευγάρι από το παραδοσιακό σύστημα και ένα από τα άλλα δυο νεώτερα συστήματα.

 


is | Topic: Κίτρινο, κόκκινο, κυανό, ματζέντα, Μίξεις χρωμάτων, μπλε, μωβ, Πορτοκαλί, Πράσινο, Συνδυασμοί χρωμάτων | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συμπληρωματικα χρωματα στα τρια συστηματα”