xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [ια΄]: ψυχρα – θερμα χρωματα

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα  και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[ιαʹ]

Διαχωρισμός των χρωμάτων σε ψυχρά και θερμά

 

-Εδώ χρωματικός κύκλος! Να ’μαι πάλι, άνθρωπε, να συνεχίσουμε την συνέντευξη. Φαντάζομαι ότι όσα σου είπα πρότινος σου ήταν κατανοητά. Μα ναι! Φυσικά και το θυμάμαι πως διακόψαμε στο σημείο που λέγαμε για τον διαχωρισμό των χρωμάτων. Για τον διαχωρισμό τους σε ψυχρά και θερμά χρώματα. Από αυτό το σημείο θα συνεχίσω για να σου δώσω να καταλάβεις ποια είναι τα ψυχρά και πια τα θερμά χρώματα.

 

 

Εδώ μας χρησιμεύει η οριζόντια διακεκομμένη γραμμή! Όσα χρώματα βρίσκονται πάνω από την διακεκομμένη γραμμή, όπως το μπλε, είναι τα ψυχρά χρώματα. Όσα πάλι βρίσκονται κάτω από την διακεκομμένη, όπως το κόκκινο, είναι τα θερμά χρώματα. Ω! ναι! Καλώς το παρατήρησες άνθρωπε! Έχουμε ένα πρόβλημα! Η διακεκομμένη χωρίζει στα δυο, σε δύο ίσα τμήματα, το κίτρινο χρώμα, καθώς και το συμπληρωματικό του, το μωβ. Τα χρώματα αυτά δηλαδή βρίσκονται τόσο επάνω, όσο και κάτω από την διακεκομμένη. Ανήκουν τόσο στην ομάδα των ψυχρών χρωμάτων, όσο επίσης και στην ομάδα των θερμών. Τί συμβαίνει εδώ; Ναι! Σωστά απάντησες άνθρωπε. Είναι και ψυχρά και θερμά επίσης.

Ας δούμε πρώτα το μωβ χρώμα, όπου μπορώ να σου εξηγήσω ευκολότερα την διμορφία του, πώς δηλαδή έχει δυο μορφές, μια ψυχρή και μια θερμή. Έλα μωβ, ξεκούρασέ με λίγο. Μην τα λέω όλα εγώ.

-Πολύ καλά! Εγώ λοιπόν, το μωβ χρώμα, όπως ήδη έμαθες άνθρωπε, είμαι ένα από τα τρία παράγωγα χρώματα. Σχηματίζομαι από την μίξη του μπλε χρώματος με το κόκκινο. Επειδή αυτό το επίπεδο στο οποίο βρίσκεσαι άνθρωπε, το επίπεδο της δημιουργίας, είναι σχετικό προς το απόλυτο, τίποτε, μα τίποτε δεν μπορεί να υπάρξει εδώ σε απόλυτη μορφή. Έτσι, με τίποτε δεν μπορεί να υπάρξει η απόλυτη ανάμιξη, η τέλεια ισομερισμένη μίξη δυο πραγμάτων, επομένως ούτε ο απόλυτος ισομερισμός του μπλε με το κόκκινο για να προκύψω εγώ ως απόλυτο μωβ. Πάντα θα υπερτερεί στην πρόσμιξη, μα έστω και ελάχιστα, πότε το μπλε και πότε το κόκκινο χρώμα. Επομένως οι αποχρώσεις μου που προκύπτουν από μίξεις όπου υπερτερεί το μπλε χρώμα, βρίσκονται πάνω από την διακεκομμένη, κληρονομώντας τα ψυχρά χαρακτηριστικά του μπλε χρώματος. Αντιθέτως οι άλλες όπου υπερτερεί το κόκκινο χρώμα, είναι αυτές που βρίσκονται κάτω από την διακεκομμένη και είναι οι θερμές χροιές μου. Έτσι εμφανίζομαι δίμορφο, πότε με ψυχρή και πότε με θερμή μορφή, κάτι που εξαρτάται από την ποσότητα συμμετοχής των γονικών χρωμάτων στην δημιουργία μου. Κατάλαβες;

Κάτι ανάλογο, αλλά όχι ίδιο, συμβαίνει και με το κίτρινο χρώμα. Όμως καλύτερα ας πάρει τον λόγο το ίδιο το κίτρινο να σου δώσει να καταλάβεις την διαφοροποίηση μεταξύ μας.

-Οπωσδήποτε δεν συμβαίνει το ίδιο σε εμένα όπως και σε εσένα, αγαπητό μου μωβ χρώμα, γιατί εγώ, το κίτρινο, είμαι βασικό χρώμα και όχι παράγωγο ώστε η εμφάνισή μου να εξαρτάται και να επηρεάζεται από τα γονικά μου χρώματα, αφού γονείς δεν έχω, όπως εσύ.

Είμαι αυτούσιο, έχω καθαρά δική μου υπόσταση, την οποία διαχωρίζει η διακεκομμένη γραμμή σε δυο τμήματα κάνοντάς με δισυπόστατο, έτσι ώστε να λαμβάνω πότε ψυχρή υπόσταση και πότε θερμή.

Όπως καταλαβαίνεις άνθρωπε, οι δύο υποστάσεις μου, δηλαδή το πότε θεωρούμαι ψυχρό και πότε θερμό, δεν επηρεάζονται από γονική συμμετοχή, εφόσον δεν έχω γονείς, επηρεάζονται όμως από το περιβάλλον μου.

Επομένως το τμήμα μου που βρίσκεται πάνω από την διακεκομμένη, όπου βρίσκονται τα ψυχρά χρώματα, είναι το ψυχρό κίτρινο, ενώ το τμήμα που βρίσκεται στο κάτω μέρος, στο περιβάλλον των θερμών χρωμάτων είναι το θερμό κίτρινο.

Για να καταλάβεις καλύτερα, σε σύγκριση με το συμπληρωματικό μου μωβ, σου λέω ότι όπως εκείνο επηρεάζεται από τα γονικά του χρώματα, εγώ επηρεάζομαι από τα γειτονικά μου χρώματα. Δηλαδή οι αποχρώσεις της επάνω πλευράς μου που γειτνιάζει με το πράσινο, επηρεάζονται από αυτό το ψυχρό χρώμα και μου δίνουν μια ψυχρή υπόσταση, ενώ η κάτω πλευρά μου, επηρεαζόμενη από το πορτοκαλί, είναι η θερμή μου υπόσταση. Με λίγα λόγια, το κίτρινο που πρασινίζει είναι ψυχρό, αυτό που πορτοκαλίζει είναι θερμό.

Πώς είπες; Ναι! Βεβαίως! Στο κέντρο μου είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίζει κάποιο ελάχιστο πρασίνισμά μου ή κάποια θερμή επίδραση, Τί συμβαίνει τότε; Σε τέτοιες περιπτώσεις, όποτε βρίσκομαι σε περιβάλλον ψυχρών χρωμάτων θεωρούμαι σαν θερμό χρώμα και αντιθέτως όταν βρίσκομαι ανάμεσα σε θερμά χρώματα αναλαμβάνω τον ρόλο του ψυχρού.

Κοίτα να δεις. Σαν μεσαίος, ενδιάμεσος παράγοντας, αφού είμαι το μεσαίο χρώμα, το ‘ουδέτερο’ όπως με αποκάλεσαν κάπου στην αρχή της συνέντευξης, έχω στοιχεία και από τις δυο πλευρές όπου γειτνιάζω, όπως συμβαίνει με όλους τους ενδιάμεσους παράγοντες, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Ας δώσουμε τώρα τον λόγο και πάλι στον Χρωματικό Κύκλο να μας μιλήσει για τις ιδιότητες και τις διαφορές μεταξύ ψυχρών και θερμών χρωμάτων, Συμφωνείς;

 


is | Topic: Συνέντευξη με τα χρώματα, Χρωματικός κύκλος | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ια΄]: ψυχρα – θερμα χρωματα”