xromata.com


Πυροτεχνηματα

 

Δημιουργία φωτός

ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ

(από την ιστοσελίδα «causes of color / αίτια χρωμάτων»)

 

 


 

Τα πυροτεχνήματα, με τα λαμπερά φωτεινά χρώματά τους, παράγονται με τον συνδυασμό δυο φαινομένων, της πυράκτωσης και της διέγερσης φυσικών αερίων. Το λαμπρό λευκό φωτεινό φως των πυροτεχνημάτων εκπέμπεται από την πυράκτωση μετάλλων όπως το μαγνήσιο, όμως οι κατασκευαστές πυροτεχνημάτων για να παράγουν διάφορα φωτεινά χρώματα, χρησιμοποιούν και διάφορα άλλα στοιχεία που αντιδρούν κατά την διάρκεια της πυροτεχνικής έκρηξης με φωταύγεια, μέσω της διέγερσης των μορίων του αερίου.

 

 

Το πυροτέχνημα περιέχει μια εκρηκτική σκόνη με μια δεσμευτική πάστα ανάμικτη με τις χημικές ουσίες που ευθύνονται για την απόδοση των χρωμάτων του. Η έκρηξη του πυροτεχνήματος παράγει αέρια με διεγερμένα τα ηλεκτρόνιά τους. Καθώς (τα ηλεκτρόνια) επιστρέφουν στην φυσιολογική τους κατάσταση εκπέμπουν χρωματισμένο φωτισμό, ανάλογα με τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν. Μπλε χρώμα από ενώσεις χαλκού, κίτρινο από ενώσεις θείου, πράσινο από βάριο και ούτω καθεξής. Το μωβ χρώμα δημιουργείται από μίγμα ενώσεων στροντίου (κόκκινο) με ενώσεις χαλκού (μπλε).

 

 

Για κάθε ουσία υπάρχουν συγκεκριμένες διαφορές μεταξύ της κατάστασης διέγερσης και της φυσιολογικής κατάστασης, οι οποίες καθορίζονται από κβαντικές πιθανότητες,

Το μήκος κύματος, επομένως και το χρώμα του εκπεμπομένου φωτός, καθορίζεται από αυτές τις ενεργειακές διαφορές, προσδίδοντας σε κάθε ουσία μια χαρακτηριστική γραμμή εκπομπής φάσματος.


 


is | Topic: φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Πυροτεχνηματα”