xromata.com


Τσακρας και χρωματα: ajna

 

Τσάκρας και χρώματα

Ajna

Άζνα, το βιολέ τσάκρα


Το Άζνα, η τσάκρα του τρίτου ματιού, συμβολίζεται με έναν λωτό με δυο πέταλα και το χρώμα που του αντιστοιχεί είναι το βιολέ, ή βαθύ μπλε, ή ίντιγκο, αν και παραδοσιακά περιγράφεται ως λευκό.

Είναι το έκτο από τα κύρια τσάκρας ή το ενεργειακό σημείο του σώματος σύμφωνα με την ινδουιστική παράδοση, που σηματοδοτεί την συνείδηση.

Ενώ με τα δυο μας μάτια βλέπουμε τον φυσικό κόσμο, όταν ανοίξει το τρίτο μας μάτι, όταν δηλαδή ενεργοποιηθεί το τσάκρα άζνα, μας αποκαλύπτει ενοράσεις του μέλλοντος, μας συνδέει με τις εσωτερικές μας διαισθήσεις, μας δίνει την δυνατότητα επικοινωνίας με τον κόσμο και μας βοηθά να λαμβάνομε μηνύματα, τόσο από το παρελθόν, όσο και από το μέλλον.

 

 

Το άζνα εδρεύει στην επίφυση, ακριβώς πίσω από το κέντρο του μετώπου. Η επίφυση είναι ο αδένας που εκκρίνει την ορμόνη μελατονίνη η οποία ρυθμίζει τον ύπνο και την εγρήγορση.

Η επιφανειακή του τοποθεσία είναι ανάμεσα στα φρύδια, λίγο πιο πάνω από την βάση της μύτης. Εκεί είναι η θέση του τρίτου ματιού όπου από σεβασμό προς αυτό, οι ινδουιστές απλώνουν μια κόκκινη βούλα σ’ εκείνο το σημείο, που θεωρείται ιερό.

 

 

 

 

Το τσάκρα του τρίτου ματιού συμβολίζεται με δυο στοιχεία που σχετίζονται με την σοφία. Το ανεστραμμένο τρίγωνο και τον λωτό.

Ο λωτός του άζνα έχει δυο λευκά πέταλα που αντιπροσωπεύουν τους ψυχικούς διαύλους (nadis) Ίντα (θηλυκή, σεληνιακή ενέργεια) και Πινγκαλά (αρσενική, ηλιακή ενέργεια) που στο τσάκρα αυτό ενώνονται στον κεντρικό δίαυλο Σουσούμνα, πριν ανεβούν στο ανώτερο τσάκρα, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος της δυαδικότητας (π.χ. φως – σκοτάδι, θηλυκό – αρσενικό).

Στο αριστερό πέταλο είναι γραμμένο λευκό το γράμμα हं (ζαμπόν) που αντιπροσωπεύει τον Σίβα. Πάνω στο δεξί πέταλο είναι γραμμένο, κι’ αυτό λευκό, το γράμμα क्षं (κσαμ) που αντιπροσωπεύει την Σάκτι (ενέργεια).

Αυτά τα δυο πέταλα αντιπροσωπεύουν επίσης τον εκδηλωμένο και τον ανεκδήλωτο νου, καθώς και τους αδένες επίφυση και υπόφυση.

 

 

 

 

Η βασική συλλαβή του τσάκρα αυτού είναι το «Ομ» που θεωρείται ο υπέρτατος ήχος του σύμπαντος, ο βασικός ήχος του κόσμου που περιέχει όλους τους άλλους ήχους.

Το άζνα λοιπόν, έχει δυο λευκά διαφανή πέταλα, ενώ μέσα στο κέντρο του βρίσκεται η Shakti Hakini, που απεικονίζεται σαν λευκό φεγγάρι με έξι πρόσωπα και έξι χέρια. Κρατά ένα βιβλίο, ένα κρανίο, ένα τύμπανο και ένα κομπολόι προσευχής ενώ με τις γκριμάτσες της και τις κινήσεις της διαλύει τους φόβους. Λίγο πιο πάνω της είναι χαραγμένο το ανεστραμμένο τρίγωνο που περιέχει μέσα του ένα λευκό φεγγαρο -φαλλικό σύμβολο που είναι μια ανεικονική παράσταση του θεού Σίβα, συμβολίζοντας την ενέργεια και τις δυνατότητές του.

 

 

Πάνω από αυτό το τρίγωνο βρίσκεται ένα μικρότερο τρίγωνο που περιέχει τον μονοσύλλαβο (bija) ήχο μαντρά του τσάκρα.

Το τσάκρα άζνα θεωρείται ως το «μάτι» της διαίσθησης και της διάνοιας. Όταν κάτι βλέπεται με το μάτι του νου σαν όραμα ή στα όνειρα, οράται από αυτό το τσάκρα.

Το άζνα είναι η γέφυρα που συνδέει τον δάσκαλο με τον μαθητή, ενώ επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ δυο ανθρώπων.

Το όργανο που συνδέεται με το άζνα είναι το μυαλό.

 

 

Οι ινδουιστές πιστεύουν ότι η πνευματική ενέργεια από το περιβάλλον εισέρχεται στο σώμα από το σημείο αυτού του τσάκρα, γι’ αυτό το προ- φυλάσσουν με θετική ενέργεια και προστατευτικές δυνάμεις.

Όσο για τα χρώματα που ταυτίζονται με το τσάκρα άζνα, δηλαδή το βαθύ μπλε που μωβίζει, το ίντιγκο, το μωβ (στην ψυχρή του χροιά) αλλά και το λευκό, με το οποίο επίσης ταυτίζεται το τσάκρα αυτό, καθώς και το επόμενο, ανώτερο τσάκρα, το σαχασράρα, μπορείτε να διαβάσετε για τις ιδιότητές τους μπαίνοντας λήμματα που τα βρίσκετε εύκολα ‘κλικάροντας’ στο SELECT CATEGORY στην δεξιά στήλη της ιστοσελίδας.

 

 


is | Topic: Λευκό, μπλε, μωβ, τσάκρας | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Τσακρας και χρωματα: ajna”