xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [στ’]: οκταδες χρωματων

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα  και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[Ϛʹ]

Άλλες 2 διαφορετικές οκτάδες χρωμάτων

 

 

 

 

Άνθρωπε, γεια σου κι από εμένα, το κίτρινο, που παίρνω τον λόγο. Προηγουμένως σου εξηγήσαμε έναν τρόπο κατά τον οποίο από 6 που είμαστε τα χρώματα του φάσματος, γινόμαστε 8.

Αυτό είναι ένας νεωτερισμός για σένα κι ως γνωστόν, επειδή αντιδράς από την φύση σου στους νεωτερισμούς, ίσως σου πάρει καιρό να τον αποδεχτείς. Εξάλλου χρειάστηκες αιώνες ολόκληρους για να εννοήσεις πως το παιδί μου, το πορτοκαλί, είναι ένα διαφορετικό χρώμα και να αρχίσεις να μας αντιλαμβάνεσαι σαν 6. Ναι, είναι θέμα εννοιολογικής αντίληψης. Τί είναι αυτό; Ωω! Άστο καλύτερα! Η εννοιολογία των χρωμάτων είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα, όμως μοιραία θα αναφερθούμε και σ’ αυτό, κάποια άλλη στιγμή. Αργότερα!

Τώρα αναφερόμαστε στο πώς από 6 γινόμαστε 8.

Εκτός από την προσθήκη του κυανού και της ματζέντα, όπως εξηγήσαμε προηγουμένως στην συνέντευξή μας, που μας κάνουν συνολικά 8, υπάρχουν άλλοι δυο τρόποι για να σε κάνουμε να μας δεις και σαν οκτάδα.

Γι’ αυτό πήρα τον λόγο εδώ, εγώ το κίτρινο, επειδή είμαι το χρώμα που βρίσκομαι περίπου στην μέση του ορατού φάσματος.

Σου θυμίζω ότι «ορατό φάσμα» καλείται αυτό το μικρό τμήμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που μπορείς και βλέπεις με το οπτικό σου όργανο, το μάτι σου και το ονομάζεις «φως». Εκεί μέσα, σ’ αυτό το μικρό κομματάκι του φάσματος, το ορατό φως, βρισκόμαστε κι εμείς τα χρώματα, για την ακρίβεια «οι χρωματικές ακτινοβολίες».

Το κίτρινο, όπως είπα, βρίσκομαι περίπου στην μέση, έχοντας πλάι μου, από την μια πλευρά, το πράσινο, το μπλε και το μωβ και από την άλλη το πορτοκαλί και το κόκκινο. Αυτές είμαστε οι χρωματικές ακτινοβολίες που μπορείς και βλέπεις με το μάτι σου. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως είμαστε μόνο εμείς. Υπάρχουν και άλλες δυο χρωματικές ακτινοβολίες που εσύ δεν τις βλέπεις, τις βλέπουν όμως αρκετά ζώα, συγκάτοικοί σου στον πλανήτη σου.

Πλάι στην μωβ ακτινοβολία του φάσματος απλώνεται η υπεριώδης ακτινοβολία (υπέρ του ιώδους, δηλαδή πάνω από το μωβ), ενώ στην αντίθετη άκρη, μετά την κόκκινη – ερυθρή (όπως καλείται αρχαιοπρεπώς το κόκκινο χρώμα) υπάρχει η υπέρυθρη ακτινοβολία (υπό του ερυθρού, δηλαδή κάτω από το ερυθρό).

Να λοιπόν άλλες δυο ακτινοβολίες – χρώματα, που εσύ δεν μπορείς να τα δεις.

6 εμείς και 2 αυτές, ορίστε το 8. Είμαστε 8 και δεν φταίμε εμείς που δεν μπορείς να δεις τις άλλες δυο. Έχεις όμως κατανοήσει την ύπαρξή τους και έχεις εφεύρει όργανα με τα οποία τις εντοπίζεις. Τις «βλέπεις» κατά κάποιον τρόπο. Φυσικά, ποτέ σου δεν θα τις δεις σαν κάποια νέα –για σένα- χρώματα, όπως τις βλέπουν κάποια πουλιά, έντομα και άλλα ζώα, γιατί δεν είσαι φυσικά εφοδιασμένος με τους κατάλληλους χρωματοδέκτες.

Ίσως κάποτε, στο απώτερο μέλλον, με την φυσική εξέλιξή σου, να εξελιχθεί και ο οφθαλμός σου και τότε θα τις βλέπεις. Προς το παρόν, απλώς τις εντοπίζεις με τις εφευρέσεις σου και προσπαθείς να τους δώσεις κάποια «χρωματική υπόσταση» ψευδοχρωματίζοντας τα σημεία εμφάνισής τους με χρώματα που μπορείς να δεις.

Υπάρχει βεβαίως και άλλος τρόπος κατά τον οποίο μπορούμε από 6 να γίνουμε 8.

Εδώ, οι άλλοι δυο όροι που συμπληρώνουν την εξάδα μας και την μετατρέπουν σε οκτάδα, είναι το σύνολό μας, το φως και η έλλειψή του, που την αποκαλείς σκοτάδι. Το άσπρο και το μαύρο δηλαδή, που τα θεωρείς σαν χρώματα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Το άσπρο είναι αντανάκλαση φωτός, ενώ το μαύρο είναι έλλειψη φωτός.

6 λοιπόν εμείς, συν το άσπρο, συν το μαύρο, γινόμαστε 8….

Τί; Τί λες άνθρωπε; Η σκιά; Η διαβάθμιση μεταξύ φωτός και σκότους, το γκρίζο; Να υπολογίσουμε και το γκρι, οπότε γινόμαστε 9;

Ναι, Μπλε! Έχεις δίκιο. Δεν θα προχωρήσω στο 9. Πολύ σωστά το θέτεις! Πρέπει πρώτα να αναφερθούμε στους νόμους. Στην συμπαντική νομοθεσία. Μάλιστα! Σου δίνω τον λόγο. Πες μας!

 


is | Topic: Αριθμοί και χρώματα, Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και Φως, Κίτρινο, Πορτοκαλί, υπεριώδης ακτινοβολία, υπέρυθρη ακτινοβολία | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [στ’]: οκταδες χρωματων”