xromata.com


Τσακρας και χρωματα: vishuddha

 


 

Τσάκρας και χρώματα

 

 

Vishuddha

 

Βισούντχα, το μπλε τσάκρα



Το βισούντχα, το τσάκρα του λαιμού, είναι το πέμπτο από τα κύρια τσάκρας και τοποθετείται στην περιοχή του λαιμού, στη βάση του λάρυγγα. Επειδή συνδέεται με τον ήχο και την ομιλία, σχετίζεται με το στόμα και τα αυτιά, όπως (λόγω της θέσης του) και με τον θυρεοειδή αδένα, στο ενδοκρινικό σύστημα του ανθρώπου, ο οποίος επίσης βρίσκεται στην περιοχή της βάσης του λαιμού και παράγει ορμόνες απαραίτητες για την ανάπτυξη και ωρίμανση. Υπερβολικό στρες και φοβίες, όπως και φοβία (δειλία) της εξωτερίκευσης της ομιλίας, λέγεται ότι επηρεάζουν το τσάκρα του λαιμού και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα του θυρεοειδούς. Το τραγούδι είναι ένας ακίνδυνος και ωφέλιμος τρόπος για την τόνωση του τσάκρα του λαιμού, ενώ αντιθέτως το τρίψιμο ή ένα χτύπημα στην περιοχή αυτή μπορεί να καταστεί επιβλαβές.

 

 

Παρ’ ότι θεωρείται και αποκαλείται «το μπλε τσάκρα» περιγράφεται σαν λευκό με 16 ρόδινα ή καπνισμένα πέταλα, ενώ στο κέντρο του, μέσα στο περικάρπιό του υπάρχει ένα ανεστραμμένο προς τα κάτω μπλε τρίγωνο, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται μια λευκή κυκλική περιοχή σαν πανσέληνος. Αυτή η περιοχή αντιπροσωπεύει το στοιχείο του αιθέρα, ενώ αντιπροσωπεύεται από την θεότητα Αμπάρα. Ο θεός Αμπάρα είναι επίσης λευκός, με τέσσερα χέρια, καθισμένος πάνω σε έναν άσπρο ελέφαντα. Ο ελέφαντας είναι το ζώο που αντιστοιχεί σε αυτό το τσάκρα.

 

 

Ο ήχος μαντρά του τσάκρα βισούντχα είναι η συλλαβή «χαμ» που αναγράφεται επάνω του, ενώ επ’ αυτής βρίσκεται η θεότητα Σαντασίβα, με τα 5 πρόσωπα που αντιπροσωπεύουν τις πέντε αισθήσεις.

 

 

Το βισούντχα τσάκρα είναι γνωστό σαν κέντρο κάθαρσης, όπου ρέει το νέκταρ αμρίτα διαχωριζόμενο στην αγνή μορφή του και σε δηλητήριο. Συνδέεται με την δημιουργικότητα και την αυτό-έκφραση.

Πιστεύεται ότι όταν το βισούντχα είναι κλειστό επιφέρει φθορά και θάνατο, ενώ αν είναι ανοιχτό μετατρέπει τις αρνητικές εμπειρίες σε σοφία και μάθηση. Η επιτυχία ή αποτυχία της ζωής ενός ανθρώπου λέγεται πως εξαρτάται από την κατάσταση αυτού του τσάκρα, δηλαδή εάν είναι καθαρό ή μολυσμένο. Το αίσθημα ενοχής μπλοκάρει αυτό το τσάκρα και δεν επιτρέπει στην κουνταλίνη να το διαπεράσει και να κινηθεί προς τα επάνω.

Όπως είπαμε και ανωτέρω, σχετίζεται με τον αιθέρα, την ακοή και την δράση της ομιλίας.

Ο διαλογισμός πάνω σ’ αυτό το τσάκρα επιφέρει απόκρυφες δυνάμεις, απομακρύνει ασθένειες, το γήρας και κινδύνους.

 

 

Το βισούντχα θεωρείται ως το μπλε τσάκρα, οπότε καλό είναι να θυμηθούμε τις ιδιότητες του μπλε χρώματος μπαίνοντας στους πιο κάτω συνδέσμους:

http://xromata.com/?p=1906

http://xromata.com/?p=2255

http://xromata.com/?p=6995

 

 


is | Topic: μπλε, τσάκρας | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Τσακρας και χρωματα: vishuddha”