xromata.com


Η πυρακτωση του ηλιου

 

Η πυράκτωση του ήλιου

 (από την ιστοσελίδα «causes of color / αίτια χρωμάτων»)

 

 

 

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χρώμα καυτών αντικειμένων για να εκτιμήσουμε την θερμοκρασία τους από τους 1 000 Κ και πέρα, καθώς η κορύφωση του μήκους κύματός τους κινείται μέσα στο εύρος του ορατού φάσματος.

 

 

Η λάμπα πυράκτωσης βολφραμίου, η πιο κοινή ανθρωπογενής πηγή φωτός πάνω στην γη, φέγγει περίπου στους 2 854 Κ.

 

 

Ο ήλιος είναι μια φυσική πηγή πυράκτωσης του οποίου η επιφάνεια, η φωτόσφαιρα, έχει θερμοκρασία περίπου 5 000Κ.

 

 

Η εκπομπή φωτός από την επιφάνεια του ήλιου, με μέση θερμοκρασία τους 5 800Κ, που μας δίνει τον ορισμό του λευκού φωτός, με την κορυφή του μήκους κύματός του γύρω στα 550 nm (νανόμετρα), αντικρίζεται στην περιοχή της μέγιστης ευαισθησίας του ματιού μας, όπου αντικατοπτρίζεται η εξελικτική πορεία της όρασης του ανθρώπου από τότε που εκτέθηκε στο ηλιακό φως.

 

 

Η φωτεινή ενέργεια του ήλιου είναι κατανοητό ότι επέρχεται από τις πυρηνικές αντιδράσεις σύντηξης που συμβαίνουν στο κέντρο του πυρήνα του, όπου η εκτιμώμενη θερμοκρασία είναι 15 000 000Κ. Αυτή η ενέργεια μεταφέρεται προς την επιφάνεια του ήλιου με ακτινοβολία που απορροφάται και επανεκπέμπεται σε φθίνουσες ακτινοβολίες.

 

 

Όσο η ακτινοβολία πλησιάζει προς την επιφάνεια του ήλιου, η συναγωγή γίνεται ο κύριος μηχανισμός μεταφοράς ενέργειας εφόσον το πλάσμα του ηλίου, λιγότερο ζεστό και πυκνό εδώ, δεν είναι σε θέση να διατηρήσει την μεταφορά θερμότητας από ακτινοβολία.

 

 

Κατά την στιγμή που η ενέργεια φθάνει στην φωτόσφαιρα, την επιφάνεια του ήλιου, η θερμοκρασία της έχει ελαττωθεί στους 5 800Κ, αυτό που αντιλαμβανόμαστε σαν ορατό λευκό φως.

Ο ήλιος, εκτός από την θερμότητα και το φως, εκπέμπει επίσης ένα ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων χαμηλής πυκνότητας (κυρίως ηλεκτρονίων και πρωτονίων) γνωστό σαν «ηλιακός άνεμος», που ταξιδεύει σε όλο το ηλιακό σύστημα με ταχύτητα περίπου 450 km/cec.

 

 

Ο ηλιακός άνεμος και τα πολύ υψηλότερης ενέργειας σωματίδιά του που εκτοξεύονται από ηλιακές εκλάμψεις μπορεί να έχουν δραματικές συνέπειες για την γη που μπορεί να είναι από επιδράσεις στις γραμμές ενεργειακής τροφοδοσίας και ραδιοφωνικές παρεμβολές έως το πανέμορφο βόρειο σέλας.

 


is | Topic: φως | Tags: None

One Comment, Comment or Ping

  1. κυνηγος ιριδισμων

    1

    ψαχνοντας την γαλατεια βρεθηκα σε κατι αμεσα συνδεδεμενο με την δουλεια ενος φωτογραφου, τη χρωματικη θερμοκρασια. κυνηγοντας την θερμοκρασια των φωτιστικων πηγων μ’ενα κελβινομετρο, το θερμομετρο του χρωματος, ξερω οτι μια λαμπα βολφραμιου ξεκινα θριαμβευτικα την ζωη της στο λαμπερο κιτρινο φως που συναντατε γυρω στους 3400 με 3500 Κ αναλογα την κατασκευαστικη της εταιρια. η φωτοβολια της για ζωη ομως την κανει να λιωνει σαν το κερακι, για την ακριβεια να λεπταινει το νημα της, με αποτελεσμα σταδιακα η θερμοκρασια της να πεφτει πλησιαζοντας τους πορτοκαλιζοντες χρωματισμους. αν δηλαδη το νημα της αντεξει την επικινδυνοτητα του αναψε σβησε και τις ασταθειες των τασεων του δικτυου και δουλεψει τις προβλεπομενες ωρες λειτουργιας φτανει στην τιμη του αρθρου, που ειναι λιγο πιο πανω απο την ακαδημαικη τιμη για το πραγματικο κερακι.
    07-03-2017

    20 Jun

Reply to “Η πυρακτωση του ηλιου”