xromata.com


Ακτινοβολια μαυρου σωματος

 

Ακτινοβολία μαύρου σώματος

(από την ιστοσελίδα «causes of color / αίτια χρωμάτων»)

 

 

 

 

Γιατί χρησιμοποιούμε την ακτινοβολία μαύρου σώματος, σαν σταθερή μέτρηση της χρωματικής θερμοκρασίας, ενώ στην πραγματικότητα αυτό το μαύρο σώμα δεν υπάρχει;

Αποδεικνύεται ότι η ακτινοβολία του (θεωρητικού) μαύρου σώματος μας παρέχει μια επακριβή σειρά διεργασιών εξισώσεων που σχετίζονται με την θερμοκρασία ενός σώματος και του φωτός που αυτό εκπέμπει.

 

 

Επεξεργαζόμενοι το ιδεώδες και χρησιμοποιώντας τον νόμο του Planck, μπορούμε να προβλέψουμε την κατανομή ενέργειας σε όλο το φάσμα για μια δεδομένη θερμοκρασία.

 

 

Η συνολική εκπεμπόμενη ισχύς υπολογίζεται βάση του νόμου StefanBoltzmann. Το μήκος κύματος της μεγίστης εκπομπής, και ως εκ τούτου το χρώμα που κυριαρχεί σ’ αυτήν την θερμοκρασία, μας αποδίδεται από τον νόμο μετατόπισης του Wien.

 

 

Γνωρίζοντας την ιδεώδη περίπτωση (από το θεωρητικό μαύρο σώμα) μας επιτρέπεται η πρόβλεψη και ο υπολογισμός των πραγματικών τιμών, μετά από διόρθωση των ατελειών των πραγματικών καυτών αντικειμένων.

Στις περιπτώσεις αυξανομένων θερμοκρασιών η ακτινοβολούσα χρωματική σειρά είναι η εξής: μαύρο, κόκκινο, πορτοκαλί, ασπροκίτρινο, ασπρογάλανο.

 

 

 

 

*Στο σχεδιάγραμμα βλέπουμε την καμπύλη ακτινοβολίας μαύρου σώματος του Planck κατά την αύξηση της θερμοκρασίας. Οι εργασίες του Πλανκ για την διαμόρφωση της εξίσωσης αυτής τον οδήγησε στην ανακάλυψη της κατανόησης της κβαντικής φύσης της ύλης.

Αυτές οι καμπύλες δείχνουν επίσης την τάση μετατόπισης των αιχμών των κυματικών μηκών κατά την αύξηση θερμοκρασίας, όπως διατυπώθηκε από τον Wien.

 


is | Topic: Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και Φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ακτινοβολια μαυρου σωματος”